"Καλός συμβιβασμός"

Κοτζιάς: Τα Σκόπια το σκέφτονται πριν πουν το μεγάλο Ναι ή Όχι - Επίθεση στη ΝΔ για τα ονόματα που έχει προτείνει (Video)

Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι "συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινίσεις της ίδιας της συμφωνίας".

"Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία" τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν "τα πάνω της και τα κάτω τους". Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική" , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. "Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής".

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σχετικά με αυτό όμως σημείωσε ότι είναι ένα όνομα που προτείνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει "να είναι πιο σεμνοί". Ειδικότερα κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα "κότσια" ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή".

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η πΓΔΜ είχε τη δυνατότητα πρότασης ονόματος

Σε σχέση με την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν που εμφανίστηκε στην πορεία εξήγησε ότι προέκυψε από τη δυνατότητα που δόθηκε στη γείτονα για πρόταση ονόματος σχετικού με τα εθνοτικά της χαρακτηριστικά. Όπως είπε η πρόταση της σκοπιανής πλευράς για την οποία ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός τα κόμματα, δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά λόγω του ιστορικού της βάρους, ενώ εγκάλεσε τη ΝΔ ότι μιλά για εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά το εσωτερικό του κόμματος.

«Δημοκρατικό δικαίωμα του Καμμένου να μην ψηφίσει το όνομα της ΠΓΔΜ»

«Δημοκρατικό δικαίωμα του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσει το όνομα της ΠΓΔΜ» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα συμβεί εάν έρθει το ονοματολογικό της πΓΔΜ προς ψήφιση στη Βουλή τόνισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που σε κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πάρτε παράδειγμα την Βρετανική κυβέρνηση. Η δημοκρατία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης, ούτε είναι σταλινικό σύστημα πειθάρχησης. Η συμφωνία των δύο κομμάτων αφορά και αφορούσε να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν όπως ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.