Το 13o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ανοίγει τις πύλες του (1526 Οκτωβρίου) για να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών αλλά και παράλληλες δράσεις μεταξύ των οποίων εργαστήρια που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 250 ταινίες (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίες, animation) μικρού και μεγάλου μήκους. Τιμώμενα πρόσωπα είναι οι σκηνοθέτες Εμίρ Κουστουρίτσα, Παντελής Βούλγαρης, Λευτέρης Χαρωνίτης και Θοδωρής Παπαδουλάκης, ο Τζάνι Ρούσο (παραγωγός μεταξύ άλλων της ταινίας «Ennio»), ο Ζουλιέν Γκριβέλ (πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες ψυχές»), η Αντωνία Σκαράκη (δημιουργική διευθύντρια οπτικής επικοινωνίας και διαφήμισης), ο Πέτρος Ξενάκης (ζωγράφος), ο Κώστας Σπανάκης (εικονογράφος), ο Κώστας Μαυρακάκης (αρχιτέκτονας), ο Αντώνης Λιοναράκης (πανεπιστημιακός).
Παράλληλες δράσεις
Μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί συζήτηση για τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, συζήτηση με Ελληνες ευρωβουλευτές και καλλιτέχνες για την κινηματογραφική και καλλιτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, masterclasses με θέμα τον κινηματογράφο, εικαστικές εκθέσεις, podcasts, παρουσιάσεις βιβλίων. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στην παρουσίαση του βιβλίου «Περιπλανώμενος κινηματογραφιστής», δηλαδή την αυτοβιογραφία του βραβευμένου με Οσκαρ (το είχε κερδίσει ως διευθυντής φωτογραφίας για τον «Ζορμπά») κινηματογραφιστή Ουόλτερ Λάσαλι.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο Βενιζέλειο Ωδείο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και online μέσα από το www.chaniafilmfestival.com. Τα πρωινά, σε συνεργασία με το radio Ενταση 93,5 fm των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα εκπέμπει με τους μαθητές της Κρήτης στο μικρόφωνο. Ολο το πρόγραμμα θα είναι στη διάθεση του κοινού και μέσα από το κανάλι του CFF13 στο YouTube.
Το πέρασμα στην «εφηβεία»
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη αναζητήσαμε τον διευθυντή του φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη. Οπως χαρακτηριστικά λέει, ο δέκατος τρίτος χρόνος είναι το πέρασμα στην «εφηβεία»: «Από τη μια πλευρά υπάρχει η εμπειρία που αποκομίσαμε μέσα στο διάστημα αυτό, ενώ από την άλλη διατηρείται ακόμη η ζωντάνια της εφηβείας και συνεχίζουμε με δύναμη και όρεξη». Εξηγεί πόσο σημαντικό είναι για την εξέλιξη του θεσμού το χτίσιμο δεσμών και συνεργασιών με ανθρώπους και φορείς. «Στην ουσία συνδημιουργούν την ταυτότητά του» συμπληρώνει.
Τονίζει επίσης πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συντονιστική ομάδα βρίσκεται και λειτουργεί στα Χανιά. «Για μας ήταν ένα στοίχημα που έχουμε κερδίσει μέσα από τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους εδώ. Πρόκειται για μια ταυτοτική σχέση. Αυτό μας έχει δημιουργήσει την ανάγκη να επιθυμούμε να έχουμε το φεστιβάλ 365 μέρες τον χρόνο». Σημειώνει δε ότι τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια το φεστιβάλ έχει πολύ έντονη παρουσία, καθώς κάθε εβδομάδα υπάρχει κάποια δράση στην πόλη η οποία σχετίζεται με αυτό, είτε προέρχεται αμιγώς από αυτό είτε οργανώνεται σε συνεργασία με φορείς όπως η περιφέρεια, ο δήμος και σύλλογοι εκπαίδευσης.
Ο Μ. Φραντζεσκάκης λέει στο Documento ότι στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων 23 ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί με σχολεία της Κρήτης. Οπως εξηγεί, το φεστιβάλ στηρίζει τους μαθητές στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με στόχο να ενθαρρύνει την ενασχόλησή τους με θέματα τοπικής και προφορικής ιστορίας διασώζοντας έτσι ένα πολύτιμο κομμάτι της συλλογικής μνήμης.
Η έναρξη και η λήξη
Η τελετή έναρξης γίνεται στις 14 Οκτωβρίου (20.30) με τον Εμίρ Κουστουρίτσα να συζήτα ζωντανά επί σκηνής με τον διευθυντή του φεστιβάλ. Μετά τη συζήτηση ακολουθεί απονομή και η προβολή της ταινίας «Ελ Πέπε, μια ανώτερη ζωή» στην οποία ο Σέρβος σκηνοθέτης σκιαγραφεί το πορτρέτο του Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης, του «προέδρου των φτωχών» όπως έμεινε γνωστός για το έργο του και τη αξιέπαινη στάση ζωής του. Ο πρώην αντάρτης, που πέρασε 13 χρόνια της ζωής του στις φυλακές, μόλις ανέλαβε την προεδρική εξουσία υιοθέτησε μια σειρά από προοδευτικά μέτρα που είχαν στόχο τη μείωση του ποσοστού φτώχειας που άγγιζε το 39% στη χώρα του. Στο τέλος της θητείας του το ποσοστό είχε μειωθεί στο 11%. Για το Σάββατο 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί τιμητική εκδήλωση στον Παντελή Βούλγαρη. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας του «Το τελευταίο σημείωμα». Η διοργάνωση κλείνει την Κυριακή 26 Οκτωβρίου με την απονομή των βραβείων και την τελετή λήξης.

Για δώδεκα μέρες τα Χανιά γίνονται το κέντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος

















