Κούβα: Ένα τεύχος για την επανάσταση σε ρυθμούς λάτιν, στο HOTDOC HISTORY, εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

Κούβα: Ένα τεύχος για την επανάσταση σε ρυθμούς λάτιν, στο HOTDOC HISTORY, εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

Στην κουβανική επανάσταση, που σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια κατέκλυζε με πυροβολισμούς, μουσικές, χορούς κι ελπίδες τους δρόμους της Αβάνας, είναι αφιερωμένο το πρώτο τεύχος του Hot Doc History για το 2019.

Ηταν 1η Γενάρη του 1959 όταν εκείνοι οι μερικές δεκάδες φοιτητές, που από την τραγική αποτυχία της Μονκάδα, μέχρι την εξορία στο Μεξικό, στο καϊκι «Γκράνμα» και το αντάρτικο στη Σιέρρα Μαέστρα, είχαν γίνει εκατοντάδες και χιλιάδες. Οι «μπαρμπούδος» που είχαν ρίξει τον μισητό δικτάτορα, τώρα είχαν να αναμετρηθούν με τα πρωτόγνωρα προβλήματα οργάνωσης μιας κοινωνίας την οποία είχαν επαγγελθεί.

Ηταν μια λάτιν εκδοχή της «βαριάς» Οκτωβριανής Επανάστασης. Μια ευτυχής «συναστρία» νεαρών επαναστατών, παιδιά αστών οι πλείστοι. Σιεφουένγος, Ραούλ, Σέλια Σάντσες, Βίλμα Εσπίν, Αϊντέ Σανταμαρία, Μέλβα Ερνάντες, Ντορτίκος, Τσε.

Και ένα βήμα μπροστά απ΄ όλους ο Φιντέλ. Αυτός ο ανεπανάληπτος «τυχοδιώκτης» του 20ου αιώνα. Ο μεγάλος βολονταριστής, ο αφοσιωμένος στην υπόθεση των ακτημόνων. Το πλουσιόπαιδο, το σπουδαγμένο σε καθολικό σχολείο που είχε γνωρίσει τη δυστυχία των εργατών γης του πατέρα του.

Είναι ένα τεύχος που -ακόμη κι αν τα έχετε διαβάσει «όλα»- έχει πρωτότυπα πράγματα να σας πει: Για τον έρωτα μιας νεαρής Αμερικανίδας με τον Κάστρο, η οποία στρατολογήθηκε από τη CIA για να τον δηλητηριάσει. Που όταν την έπιασε στα πράσα, τής έδωσε το πιστόλι του για να τού ρίξει. Κι εκείνη το πέταξε μακριά και έπεσε για άλλη μια φορά στην αγκαλιά του. Ηταν η πιο γλυκιά από τις 638 απόπειρες που έγιναν εναντίον του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter