Κούβα: Πέθανε ο Αρμάντο Χαρτ, ιστορική μορφή της επανάστασης

Κούβα: Πέθανε ο Αρμάντο Χαρτ, ιστορική μορφή της επανάστασης

Ο Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος, ιστορική μορφή της επανάστασης της Κούβας και κατόπιν στενός συνεργάτης του Φιδέλ Κάστρο, απεβίωσε την Κυριακή στα 87 του χρόνια στην Αβάνα, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Ο διάσημος επαναστάτης Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής», διευκρίνισε ο ιστότοπος Juventud Rebelde.

Ο Χαρτ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας αλφαβητισμού αμέσως μετά την επανάσταση της Κούβας και για δεκαετίες υπήρξε υπουργός Παιδείας και κατόπιν Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Φιδέλ Κάστρο, αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Χαρτ, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε στρατευθεί στο πλευρό του Κάστρο μετά την επίθεση στη Μονκάδα το 1953 κι εντάχθηκε στους παράνομους αστικούς πυρήνες του Κινήματος της 26ης Ιουλίου. Είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί των ημερών του καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, πριν εξοριστεί ως το 1959.

Μετά τη νίκη της επανάστασης, ανέλαβε υπουργός Παιδείας κι άρχισε εθνική εκστρατεία αλφαβητισμού το 1961. Το 1965, αναδείχθηκε στην κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος κι εξελέγη μέλος του πολιτικού γραφείου, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1991. Το 1976 ανέλαβε το νεοσύστατο τότε υπουργείο Πολιτισμού και παρέμεινε επικεφαλής του μέχρι το 1997.

Ο μαρξιστής διανοούμενος ήταν παντρεμένος ως το 1980 με την Αϊντέ Σανταμαρία, ηρωίδα της επανάστασης της Κούβας και μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της. Είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, αλλά και τα δύο σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008.

Από το 1997 και μετά ο Χαρτ αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της κληρονομιάς και στη διάδοση του έργου του ποιητή Χοσέ Μαρτί (1853-1895), του απόστολου της ανεξαρτησίας της Κούβας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του εθνικού κέντρου της Κούβας για τον λογοτέχνη και αγωνιστή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter