Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει τη ρητορική έντασης και τις προσβλητικές πράξεις κατά της Ελλάδας ακόμα και μετά τις εκλογές εξέφρασε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, εξηγώντας πως η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της γείτονος προκειμένου να «βρεθεί παρούσα στο πεδίο της Κυπριακής ΑΟΖ».

Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στα τρέχοντα διπλωματικά ζητήματα με την Τουρκία, ανάμεσά σε αυτά και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο αν. υπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις ανταλλαγής με την Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και υποστήριξε πως η χώρα μας «δεν έχει σταματήσει και δεν σταματά να ασκεί πιέσεις σε πολλαπλά επίπεδα, σε όργανα θεσμοθετημένα και στο επίπεδο της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και στην κατεύθυνση της Αμερικής».

Επανέλαβε, επίσης, ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις ως προς τον χρόνο απελευθέρωσης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις φυλακές της Ανδριανούπολης. «Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με σαφήνεια για τον πιθανολογούμενο χρόνο απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών» είπε και πρόσθεσε με σκληρή γλώσσα πως η κράτηση αυτή -μαζί με άλλα ζητήματα- έχει ενταχθεί στην εθνικιστική, αυταρχική και απαράδεκτη πολιτική Ερντογάν εν όψει των εκλογών.

Εκτίμησε δε ότι θα συνεχιστούν οι προκλήσεις, η ρητορική της έντασης και οι προσβλητικές πράξεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας μετά το τέλος της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα. «Σας εμπιστεύομαι την κρίση μου και την αξιολόγησή μου, δεν θα σταματήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία -ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών τον Ιούνιο- είναι η εξασφάλιση πεδίου, όπως λέγεται στη διπλωματική γλώσσα, με δήθεν αμφισβητούμενα ζητήματα για να βρεθεί παρούσα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. «Αυτό είναι που τους απασχολεί, αυτό είναι που τους δημιουργεί τη συγκεκριμένη επιλογή, την οποία προωθούν» διαπίστωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter