Κουβέλης: Πιέζουμε από και προς κάθε κατεύθυνση για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας

Κουβέλης: Πιέζουμε από και προς κάθε κατεύθυνση για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας

Παραβίαση κάθε έννοιας Δικαίου, χαρακτήρισε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο».

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να απορρίψει, για τέταρτη φορά, το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημείωσε: «Άλλες διαδικασίες ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει, ως υποχρέωση της τουρκικής Δικαιοσύνης και δεν το εκπληρώνει, είναι να μας πει για ποιον λόγο κρατούνται και ποια είναι η κατηγορία. Ακόμη, δεν έχει απευθυνθεί συγκεκριμένη κατηγορία κατά των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μία κράτηση χωρίς κατηγορητήριο είναι παράνομη, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, κάθε έννοια Δικαίου».

Ο κ. Κουβέλης έκανε σαφές πως οι δύο Έλληνες δεν είχαν τρίτο τηλέφωνο μαζί τους, το οποίο -θεωρητικώς- εξετάζεται από τις τουρκικές Αρχές, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσχημα, η κράτησή τους να ενταχθεί στη ρητορική και την πρακτική της έντασης που προωθεί η Τουρκία, ενόψει και των εκλογών που γίνονται σε λίγες ημέρες».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να επιχειρεί πρόβλεψη σχετικά με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, ο αν. υπουργός απάντησε: «Πιέζουμε συνεχώς από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μας. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος αποφυλάκισης, διότι η ένταση που επιλέγει ο Ερντογάν και η Τουρκία συνολικά δεν αφήνει περιθώρια να κάνει κάποιος μία ασφαλή πρόβλεψη […] Η τουρκική συμπεριφορά συνιστά βαρβαρότητα. Δεν αφορά μόνο τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά και άλλους Ευρωπαίους πολίτες, και όχι μόνον, όπως τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία και δεν απελευθερώνεται παρά τις πιέσεις που ασκούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, οι τουρκικές εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο, αλλά: «…η κλιμάκωση της έντασης θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές. Ο Ερντογάν αφελώς πιστεύει ότι κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν γκρίζων ζωνών, των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με μόνο σκοπό και σταθερή επιδίωξη να βρεθεί παρών, μέσα από διαπραγματεύσεις -όπως και πάλι αφελώς πιστεύει- στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter