Κουβέντα από τον Πέτσα για το κούρεμα των αναδρομικών

Κουβέντα από τον Πέτσα για το κούρεμα των αναδρομικών

Στα αναδρομικά των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι με απόφαση της Κυβέρνησης, καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα ποσά που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως ο κ. Πέτσας δεν απάντησε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει κούρεμα κατά 60% των ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι αφού από τα 3,9 δις θα δώσει το 1,4 δις ευρώ.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε:

-Πρώτον: Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι – με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες – βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.

-Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

-Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δις ευρώ περίπου.

Θετικό βήμα η αποκλιμάκωση της Τουρκίας 

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη».

Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της. Με οδηγίες του Πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Η.Ε., η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε – και είναι πάγια εθνική θέση – ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει – όπως έγινε και με την Ιταλία – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». 

Εντατικοποίηση των ελέγχων για τον κορονοϊό

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η αύξηση, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη,  οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. «

Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ. Επιπλέον, αποφασίστηκε την επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους.

Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ.

Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. «Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο» είπε. 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter