Κουβέντα ο Δένδιας για τις διερευνητικές – Παραδέχθηκε την κυβίστηση για τα 12 ν.μ.

Κουβέντα ο Δένδιας για τις διερευνητικές – Παραδέχθηκε την κυβίστηση για τα 12 ν.μ.

Καμία αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία δεν έκανε στην Βουλή ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος παραδέχτηκε εμμέσως την κυβίστηση της ΝΔ σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε ότι μίλησε για πρόθεση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο Νότια της Κρήτης.

Στη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων σε σχέση με τα ζητήματα τακτικής που άπτονται των εθνικών θεμάτων αρκέστηκε να δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών παρά τα σχετικά αιτήματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ανάγκη σχετικής ενημέρωσης και του ελληνικού λαού. «Θα συνεχίσω να ενημερώνω τα κόμματα επί των κινήσεων τακτικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» είπε εισαγωγικά και πρόσθεσε: «Μιλάω για κινήσεις τακτικής γιατί θεωρώ πως οι κινήσεις στρατηγικής ακολουθούν τους βασικούς άξονες που η χώρα έχει συμφωνήσει. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων την επόμενη Δευτέρα. Επ΄ αυτού, λοιπόν, αν υπάρχουν ερωτήσεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, θα είμαι έτοιμος να τις απαντήσω και να τις διευκρινίσω».

Παραδοχή της κυβίστησης

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε εμμέσως την αναδίπλωση της ΝΔ σε σχέση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, καθώς την περίοδο που το κυβερνών κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την αντίστοιχη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Στο παρελθόν δεν ήταν η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτηση αυτή είναι προϊόν μίας διαδικασίας τόσο στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών όσο και στο πολιτικό σύστημα της χώρας» ανέφερε προσπαθώντας να προσδώσει εθνική βαρύτητα στην κομματική κυβίστηση.

Επέκταση χωρικών υδάτων μόνο Νότια της Κρήτης;

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ν. Δένδια στην πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια της Κρήτης, παραλείποντας οιαδήποτε αναφορά στην ανατολική πλευρά του νησιού. «Η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Με ουδένα τρόπο δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών. Επαναλαμβάνω δε τα λόγια του πρωθυπουργού της χώρας, λέγοντας πως η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή Νότια της Κρήτης. Γίνονται επ΄ αυτού οι σχετικές μελέτες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο πέλαγος», ήταν τα λόγια του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, η παράλειψη του υπουργού Εξωτερικών δεν πέρασε απαρατήρητη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αρνητικά σχολιάστηκε και ο ισχυρισμός περί «σχετικών μελετών», αφού είναι γνωστό πως οι μελέτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχουν ολοκληρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά η επισήμανση του Ν. Δένδια της υποστηρικτικής προς την χώρα μας δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε σχέση με το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter