Κουίζ: ποια είναι η μία και μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταδίκασε το λιανεμπόριο

Κουίζ: ποια είναι η μία και μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταδίκασε το λιανεμπόριο

Αν η ελληνική δημοσιογραφία δεν ήταν τόσο ελεγχόμενη, τηλεοπτικά δελτία και ειδησεογραφικές εκπομπές θα είχαν δώσει πολύ περισσότερη έκταση σε όσα συμβαίνουν εδώ και τώρα στο ελληνικό λιανεμπόριο και πολύ λιγότερη έκταση σε όσα συμβαίνουν με τα εμβόλια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Γιατί οι φιλότιμοι αρχισυντάκτες τους θα είχαν βάλει τους δημοσιογράφους να ψάξουν και να βρουν τι έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα εμπορικά τους. Οπότε θα διαπίστωναν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε η μοναδική στην Ευρώπη που θεώρησε νόμιμο να χάσει το ελληνικό λιανεμπόριο το 30% του ετήσιου τζίρου του που πραγματοποιείται παραδοσιακά στις γιορτές, για να μαζευτούν τα σπασμένα της κυβέρνησης από την πανδημία.

Σημειωτέον ότι από τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά lock down, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Διδαγμένες όμως από τη μεγάλη ύφεση του προηγούμενου lock down, προσπάθησαν να ισορροπήσουν τα περιοριστικά μέτρα με την ανάγκη να επιτρέπεται η λειτουργία της οικονομίας.

Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έκλεισαν τα εμπορικά τους

Κάποιες χώρες όπως π.χ. η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, και στην Ανατολική Ευρώπη η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα, χωρίς να κλείσουν στιγμή τα εμπορικά μαγαζιά τους. Άλλες πάλι, π.χ. το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Ελλάδα, έκλεισαν τα εμπορικά τους, με την υπόσχεση ότι θα τα ανοίξουν τα Χριστούγεννα για να επωφεληθούν όλοι από τους εορταστικούς τζίρους. Την ίδια υπόσχεση είχε δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Νοεμβρίου όταν εξήγγειλε το δεύτερο lock down. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κράτησαν τις υποσχέσεις τους: εκτός από την ελληνική.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας που πάει στις γιορτές με πανελλαδικό λουκέτο διαρκείας στο λιανεμπόριο από τις 7 Νοεμβρίου. Υπήρχε θεωρητικά η δυνατότητα να ανοίξουν τα εμπορικά στις περιοχές με χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων από τις 15 Δεκεμβρίου, με δυο λόγια να έχουμε διαφοροποιημένους κανόνες ανά επιδημιολογικές ζώνες, όπως έκαναν η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κλπ. Αλλά όχι, επειδή το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται στο Βορρά, όπου βγαίνουν πολλοί περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές, ενώ η σχετικά καλύτερη εικόνα είναι στη Νότια Ελλάδα, όπου δεν είναι ισχυρή η ΝΔ, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σύστημα της διαφοροποιημένης λειτουργίας των εμπορικών ανά ζώνες για να μην έχει εκλογικό κόστος. Και προτίμησε – μόνη αυτή στην Ευρώπη – να κρατήσει πανελλαδικά εκτός λειτουργίας τα εμπορικά καταστήματα.

Τι γίνεται με Γερμανία-Ολλανδία

Μα θα αναρωτηθεί κανείς: δεν αληθεύει ότι η Γερμανία και η Ολλανδία κλείνουν επίσης από αυτή τη βδομάδα το λιανεμπόριό τους; Οι περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία κράτησαν τα εμπορικά τους ανοικτά όλο τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε το μεγαλύτερο μέρος του εορταστικού τζίρου έχει ήδη γίνει. Δεύτερον, διότι η Γερμανία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εκεί κυβέρνησης, στα εμπορικά που κλείνει θα δώσει αποζημιώσεις στο 75% του περσινού τζίρου τους. Συγκρίνεται η αποζημίωση στο 75% του τζίρου σε μαγαζιά που έχουν ουσιαστικά πραγματοποιήσει τις εορταστικές πωλήσεις τους με τα 2.000 ευρώ της Επιστρεπτέας που πήραν οι έλληνες έμποροι χωρίς υπαλλήλους, για να βγάλουν όλα τα έξοδα δύο μηνών, χωρίς να αφεθούν καθόλου να κάνουν πωλήσεις;  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter