Κουκουλώματα… χωρίς κουκούλες

Κουκουλώματα… χωρίς κουκούλες

Λοιπόν δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ είμαι υπερήφανη γιατί ζω στην πιο «αδιάφθορη» χώρα του κόσμου! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, καθώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ για κάποιο σκάνδαλο… και φυσικά ούτε πρόκειται με αυτή τη κυβέρνηση… Μοναδική εξαίρεση ένας Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αποκαλύφθηκε μετά από μακροχρόνιο λύσιμο της παρεξήγησης κάποιων τραπεζικών λογαριασμών, που έμοιαζαν με αριθμούς τηλεφώνων! Μιλάω για σκάνδαλα με διεθνή απήχηση, που οι πρακτικές διαφόρων πολυεθνικών έχουν διαφθείρει πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους σε διάφορες χώρες στην υφήλιο, αλλά εμείς «κύριοι» και προπαντός αδιάφθοροι! Τι στο καλό, για ένα κούτελο καθαρό ζούμε!

Παράδειγμα η Siemens, που από τα μαύρα ταμεία της έφυγαν εκατομμύρια μάρκα για να λαδώσουν πολιτικούς και κυβερνήσεις, προκειμένου να κερδίσει με αθέμιτο τρόπο αναθέσεις έργων πολλών δις. Οι χώρες, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι δωροδοκήθηκαν από τη Siemens, αποζημιώθηκαν με τεράστια ποσά ενώ οι υπεύθυνοι πήγαν φυλακή. Ακόμα και στη Νιγηρία, η Δικαιοσύνη διεκπεραίωσε την υπόθεση δωροδοκίας από τη Siemens σε τρία μόλις χρόνια, στέλνοντας τους υπεύθυνους φυλακή. Αντίθετα εδώ, 16 χρόνια μετά από την ανάληψη της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη και μετά την πρωτόδικη απόφαση, που έστελνε τους υπαίτιους φυλακή με πολυετείς καθείρξεις, η δίκη δεν πρόφτασε να τελεσιδικήσει στον εύλογο χρόνο με αποτέλεσμα οι κατηγορίες στο Εφετείο να παραγραφούν και οι κατηγορούμενοι να κηρυχθούν αθώοι!

Τι κι αν ομολόγησε ο Τσουκάτος ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα, που τα μετέφερε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, (όχι στο κανονικό, αλλά στο άλλο, το κρυφό…), τι κι αν ομολόγησε η ίδια η εταιρεία στη Γερμανική Δικαιοσύνη ότι μοίρασε 130 εκατομμύρια μάρκα σε Έλληνες πολιτικούς και στελέχη του ΟΤΕ, τι κι αν βρέθηκαν σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό στελέχους του ΟΤΕ, 450.000 δολάρια από τη Siemens, οι Έλληνες δικαστές δεν πρόλαβαν σε ένα σχεδόν τέταρτο του αιώνα από τότε που έλαβε χώρα το σκάνδαλο, να το αξιολογήσουν και να δικάσουν.

Μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταφέρει να αξιολογήσει σωστά τα σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας όταν κατήγγειλε το 2007 ως βουλευτής τότε του ΛΑΟΣ, ότι η Νέα Δημοκρατία, «κουκουλώνει» δικά της σκάνδαλα επιχειρώντας έναν «συμψηφισμό» του τύπου, τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι με το μαύρο χρήμα της Siemens… Δηλαδή, όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, έτσι και η Νέα Δημοκρατία βρίσκει τη σωτήρια αυγκάλυψη των σκανδάλων της στη πρακτική των συμψηφισμών, ακόμα και τεχνιτά κατασκευασμένων..

Στο άλλο δε μεγάλο σκάνδαλο της Novartis δεν υπήρξε ποτέ ομολογία, αλλά στη περίπτωση αυτή το κουκούλωμα έγινε με τη μέθοδο της σκευωρίας! H Novartis με τις αθέμιτες πρακτικές της παγκοσμίως, αναγκάστηκε να αποζημιώσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ διάφορες κυβερνήσεις των χωρών, όπου έδρασε με αθέμιτες πρακτικές. Μάλιστα οι ΗΠΑ αποζημιώθηκαν με περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα!

Όμως στην Ελλάδα τιμούμε τις φιλίες μας κι όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis- Ελλάς είναι φίλος και χρηματοδοτεί την προεκλογική εκστρατεία του Πρωθυπουργού μας, η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να τιμωρήσει τους σκευωρούς, που δήθεν τη συκοφαντούν! Βέβαια, κάποιες χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, θεωρούνται ακόμη «αδιευκρίνιστες», αλλά εμείς τύπος και υπογραμμός, δεν τις ψάχνουμε περαιτέρω…

Μα θα μου πείτε, τι λες τώρα; Εδώ ο Πρωθυπουργός της χώρας κρυφακούει πολιτικούς του αντιπάλους για να χειραγωγεί τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελός του! Έχουμε πλέον γίνει ανέκδοτο σε καλλιτεχνικά shows παγκοσμίως και εδώ δεν ανοίγει μύτη… Όχι ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει επέμβει. Κάθε άλλο, παντού μπροστάρης είναι η ελληνική Δικαιοσύνη! Όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια… Η Δικαιοσύνη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων κινούμενη προφανώς από περιέργεια ς ερευνά πως έγινε η διαρροή και πως μαθεύτηκαν οι παρακολουθήσεις! Αυτό είναι το μείζον θέμα βρε παιδί μου και όχι το αντιδημοκρατικό ποινικό αδίκημα των υποκλοπών στο περιεχόμενό του… Δεν έχω λοιπόν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη ασκείται στο άθλημα της τοξοβολίας. Βρίσκει δε πάντοτε το στόχο της….

Δυστυχώς για να μιλήσουμε σοβαρά, το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα εκάστοτε κυβερνητικά σκάνδαλα εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, που μένουν ατιμώρητα, δεν είναι μόνο τα ποινικά αδικήματα των υποκλοπών προσωπικών δεδομένων, που αποτελούν βαριά παραβίαση αυτού του ίδιου του Συντάγματος. Το μείζον πρόβλημα της χώρας που άπτεται του Κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατικής λειτουργίας αυτής καθαυτής, αποτελεί η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης!

Δεν υπάρχει Δημοκρατία και κράτος Δικαίου, εάν οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και ιδίως εάν οι πολίτες προσλαμβάνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως αναξιόπιστη. Όταν τα πράγματα πιάνουν πάτο, ο προβληματισμός και η αφύπνιση όλων των πολιτικών, ακαδημαϊκών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, θεωρείται επιβεβλημένη.

Η επανίδρυση της θεσμικής λειτουργίας σε όλους τους τομείς αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα, όπου μόνο μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση μπορεί να φέρει εις πέρας και να εγγυηθεί την αποκατάσταση του κύρους της. Μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί πραγματικά και ουσιαστικά να αποκαταστήσει τη πληγωμένη Δημοκρατία μας.

Ελένη Αυλωνίτου . πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter