Κουκουλώνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών

Κουκουλώνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το μπλόκο της ΕΥΠ στη Δικαιοσύνη αναδεικνύει την υποκρισία Μητσοτάκη, που προανήγγειλε «όλα στο φως» αλλά δεν αίρει το απόρρητο

Μπλόκο στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τις υποκλοπές που συντελέστηκαν επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον ίδιο να είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας βάζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), από τους κόλπους της οποίας προέρχονται ορισμένοι από τους δράστες του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Με ύποπτη καθυστέρηση προχωρούν τις έρευνές τους και άλλες υπηρεσίες –όπως η οικονομική αστυνομία– στις οποίες έχει ανατεθεί από τη Δικαιοσύνη με επίσημα αιτήματα να ξεδιαλύνουν κομβικά σημεία του μεγάλου σκανδάλου.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, στους διαδρόμους της ΕΥΠ αποτελεί κοινό μυστικό τους τελευταίους μήνες ότι η υπηρεσία δεν απαντά επί της ουσίας σε εύλογα ερωτήματα που έχουν αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη. Αυτά αφορούν τα δεκάδες πρόσωπα τα οποία είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης όχι μόνο από το κακόβουλο λογισμικό Predator αλλά και από την ίδια. Γεγονός που αποκάλυψε το Documento και αποδεικνύει ότι υπήρξε ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator.

Ομερτά από ΕΥΠ και παρακολουθούμενους

Με απλά λόγια η ΕΥΠ, η οποία από τις 8 Ιουλίου 2019 υπάγεται με προεδρικό διάταγμα απευθείας στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, προσπαθεί διά της «σιωπής» να υψώσει τείχος στις έρευνες για τις υποκλοπές, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες υποσχέσεις του πρωθυπουργού περί «άπλετου φωτός» που θα πέσει στην υπόθεση.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κανένας από τους παρακολουθούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι υπουργοί της κυβέρνησης και κρατικοί αξιωματούχοι, δεν έχει κινηθεί νομικά για να εντοπιστούν οι δράστες της ωμής παρα-βίασης των προσωπικών τους δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο στρατηγός Φλώρος έφερε τον κωδικό παρακολούθησης «519c». Μάλιστα μία από τις εκθέσεις παρακολούθησης είχε συνταχτεί στις 9 Απριλίου 2022 και σ΄αυτήν γινόταν αναφορά σε προγενέστερες συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, που με τυμπανοκρουσίες προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, κινή-θηκε με τέτοιον τρόπο ώστε έδωσε τη δυνατότητα σε εμπλεκόμενα πρόσωπα να κληθούν ενώπιον αυτής όχι ως ύποπτοι για τις παρακολουθήσεις αλλά ως… απλοί μάρτυρες και έχουν έτσι τη δυνατότητα να επικαλεστούν το απόρρητο της διαδικασίας.

Πώς συνέβη; Δεν υπέβαλε προσωποποιημένες μηνύσεις αλλά μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, αν και ή-ταν συγκεκριμένα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη αλλά και τις δηλώσεις Ανδρουλάκη όσον αφορά την περίπτωσή του, κανένας από τους δύο δεν θέλει να προχωρήσει η έρευνα για τις υποκλοπές σε βάθος.

Πλήρης επιβεβαίωση του Documento

Τον Απρίλιο του 2023 το Documento είχε αποκαλύψει ότι πολλά από τα πρόσωπα τα οποία είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης από το Predator φέρονταν να είχαν τεθεί σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Μάλιστα, την περίοδο εκε-ίνη το Documento είχε ήδη αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 14 πρόσωπα, από τα 100 και πλέον που είχε δημοσιοποιήσει, είχαν τεθεί σε παρακολούθηση τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator. Επομένως αυτό που έπρεπε να κάνουν οι αρμόδιες αρχές ήταν να στείλουν αιτήματα προς την ΕΥΠ προκειμένου να απαντήσει εάν για τα πρόσωπα αυτά είχαν εκδοθεί διατάξεις παρακολούθησης κι αν αυτές οι επισυνδέσεις είχαν γίνει νόμιμα.

Τον περασμένο Ιούλιο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), στην οποία προΐσταται ο δικαστής Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εντόπισε περί τα 92 πρόσωπα τα οποία είχαν παγιδευτεί από το Predator. Επρόκειτο για ακόμη μία επιβεβαίωση του Documento, καθώς τα περισσότερα ονόματα της λίστας Μενουδάκου συνέπιπταν με αυτά που είχε δημοσιοποιήσει το Documento.

Η ΕΥΠ δεν απαντά στο καίριο ερώτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πράγματι οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει αιτήματα στην ΕΥΠ για δεκάδες παρακολουθούμενους από το Predator προκειμένου να ενημερωθούν εάν είχαν εκδοθεί διατάξεις παρακολούθησης από την υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ΕΥΠ επικράτησε αναστάτωση. Τυχόν θετική απάντηση θα επιβεβαίωνε όσα είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή το Documento περί ενιαίου κέντρου παρακολούθησης. Τελικά η λύση βρέθηκε. Μέχρι και σήμερα η ΕΥΠ του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις αλλά πετά την μπάλα στην εξέδρα για ένα τόσο κομβικό σημείο των ερευνών.

Το Documento επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο και έθεσε το ερώτημα εάν έχουν σταλεί σχετικά ερωτήματα στην ΕΥΠ και εάν έχουν ληφθεί απαντήσεις. Ωστόσο ο κ. Ελευθεριάνος αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε λέγοντας: «Η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Καθυστερούν την έρευνα και άλλες υπηρεσίες

Εκτός από την ΕΥΠ, με καθυστέρηση κινούνται και άλλες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού που έχουν εμπλακεί στις έρευνες για τις υποκλοπές. Οπως για παράδειγμα η ΕΛΑΣ, που διενεργεί έρευνα σχετικά με φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες σχετίζονται με το Predator. Από την ΕΛΑΣ πάντως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πολυδαίδαλη έρευνα που απαιτεί χρόνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter