«Κούρεψαν» 26 εκατ. ευρώ στον κρυφό χρηματοδότη του ζεύγους Μητσοτάκη

«Κούρεψαν» 26 εκατ. ευρώ  στον κρυφό χρηματοδότη  του ζεύγους Μητσοτάκη

Και η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη ανάμεσα στους μπαταχτσήδες εφοπλιστές που «καθάρισαν» τα δάνειά τους μέσω του ομίλου Λογοθέτη

Συνέχεια στο σκάνδαλο του προκλητικότατου «κουρέµατος» των εφοπλιστικών δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία, αφού αφέθηκαν να «κοκκινίσουν», αγόρασε εταιρεία του οµίλου Λογοθέτη µόνο και µόνο για να τα ξαναπουλήσει πίσω στους ίδιους κροίσους οφειλέτες που «καθάρισαν» αντί λίγων εκατοµµυρίων, δίνει σήµερα το Documento. Ανάµεσα στους µπαταχτσήδες Ελληνες εφοπλιστές βρίσκεται και η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη, η οποία επωφελήθηκε από «κούρεµα» σχεδόν 26 εκατ. ευρώ. ∆εν πρόκειται για τυχαία επιχειρηµατική οικογένεια αλλά για τον κρυφό χρηµατοδότη της πρωθυπουργικής οικογένειας και της εφηµερίδας «Πρώτο Θέµα».

Οπως προκύπτει τόσο από πόρισµα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όσο και από έγγραφα, το περιεχόµενο των οποίων γνωρίζει η εφηµερίδα, ο ευεργέτης της οικογένειας Μητσοτάκη, που επιχειρήθηκε στοχευµένα να καταστεί και «εθνικός» µε αφορµή τη δωρεά στα σχολεία των αποτυχηµένων µίνι παγουρίνων, επωφελήθηκε από κούρεµα άνω του 60% του δανείου του. Μάλιστα και στην περίπτωση των εφοπλιστικών οικογενειών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη ακολουθήθηκε το ίδιο µοτίβο µε τις άλλες ζάπλουτες οικογένειες που αποκάλυψε η εφηµερίδα την περασµένη Κυριακή.

Ας δούµε όµως αναλυτικά τα δεδοµένα.

Η εταιρεία Baywest Business Ltd µε έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, συµφερόντων Λογοθέτη, αγοράζει από την Τράπεζα Πειραιώς σε εξευτελιστική τιµή έπειτα από «κούρεµα» το δάνειο Λασκαρίδη. Αργότερα το πουλάει πίσω στον κρυφό χρηµατοδότη της πρωθυπουργικής οικογένειας, βγάζοντας, όπως φαίνεται, και κέρδος. Την ίδια στιγµή όλα τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονταν µε το δάνειο, δηλαδή πανάκριβα βαπόρια, περνούν πίσω στον Λασκαρίδη αντί χαµηλότατου τιµήµατος.

Το δάνειο και το άνω του 60% κούρεµα

Τον Σεπτέµβριο του 2008 ο όµιλος Λασκαρίδη συµφωνεί µε την Τράπεζα Πειραιώς να λάβει δάνειο 85 εκατ. δολαρίων. Τελικώς φαίνεται να λαµβάνει περί τα 46 εκατ. δολάρια το 2012. Το ποσό συνδέεται µε την αγορά ολοκαίνουργιου πλοίου που φέρει λιβεριανή σηµαία. Συµβεβληµένη εταιρεία είναι η Vesta Marine Limited µε έδρα στη Λιβερία. Το πλοίο εµφανίζεται ως υποθήκη.

Οπως εντοπίζουν οι ελεγκτές της ΤτΕ στο πόρισµα που συνέταξαν έπειτα από ενδελεχή έλεγχο στην Τράπεζα Πειραιώς και ολοκλήρωσαν τον Οκτώβριο του 2017, το ονοµαστικής αξίας δάνειο ύψους 38,9 εκατ. ευρώ –αφού έχει «κοκκινίσει»– πωλείται τον ∆εκέµβριο του 2015 αντί µόλις 13,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συµφερόντων του Μιχάλη Λογοθέτη του οµίλου Libra. Πρόκειται για «κούρεµα» σε ποσοστό άνω του 60%. Το ναυτιλιακό αυτό δάνειο συγκαταλέγεται στο «γιγαντιαίο» χαρτοφυλάκιο 1,048 δισ. ευρώ που αγόρασε για µόλις 320 εκατ. ευρώ ο όµιλος Λογοθέτη. Από το ποσό αυτό φαίνεται να χρωστά ακόµη στην τράπεζα κατά την εποχή του πορίσµατος σχεδόν 220 εκατ.

Με εγγυήσεις ικανές να αποσβέσουν το χρέος

Η περίπτωση Λασκαρίδη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Σύµφωνα µε το πόρισµα της ΤτΕ προκύπτει ότι της πώλησης του δανείου δεν είχε προηγηθεί εκτίµησή του. Το πιο προκλητικό όµως είναι ότι εµφανίζεται στον φάκελο του δανείου εκτίµηση µε ηµεροµηνία 18.02.2016, δηλαδή µεταγενέστερη της πώλησης! Θυµίζουµε ότι την εκτίµηση διενεργούσε η εταιρεία LXM Group, συµφερόντων επίσης του οµίλου Λογοθέτη. Στην περίπτωση Λασκαρίδη, σύµφωνα πάντα µε τους ελεγκτές, η εκτίµηση έγινε από άλλη εταιρεία, για λογαριασµό όµως της LXM Group. Σε αυτήν η ανακτήσιµη αξία του πλοίου (σε αντίτιµο ευρώ) προσδιορίζεται σε επίπεδο ανάλογο εκείνου που τελικά πωλήθηκαν τα δάνεια στην Baywest. Ποσό που συνέπιπτε τότε µε την τρέχουσα αγοραία αξία του ενυπόθηκου πλοίου.

Με απλά λόγια, ο όµιλος Λογοθέτη, αφού αγόρασε το δάνειο Λασκαρίδη για 13,5 εκατ. ευρώ, έρχεται να εκτιµήσει εµµέσως (µέσω άλλης εταιρείας) την αξία του πλοίου στο ίδιο ακριβώς ποσό που είχε πληρώσει για να πάρει το «κόκκινο» δάνειο.

Το ακόµη πιο σκανδαλώδες, το οποίο καταγράφεται από τους ελεγκτές της ΤτΕ, είναι ότι η Πειραιώς αγνοώντας την ηλικία του πλοίου, το οποίο ήταν σχεδόν του κουτιού (νηολογηµένο το 2012), θεώρησε άνευ αξίας την εταιρική εγγύηση της διαχειρίστριας εταιρείας του. ∆ηλαδή της Laskaridis Shipping, «κορµού» των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του οµίλου Λασκαρίδη. Οπως επισηµαίνεται στο πόρισµα, όλα αυτά εκ των πραγµάτων δηµιουργούν ερωτήµατα για το εύλογο του τιµήµατος πώλησης των δανειακών θέσεων της Vesta Marine Limited.

Η τράπεζα λοιπόν δεν µπήκε καν στον κόπο να προσπαθήσει να εκποιήσει το σχεδόν ολοκαίνουργιο πλοίο του εφοπλιστή που διατηρούσε σχεδόν ακέραια την αξία του ώστε να πάρει πίσω τα χρήµατά της. Αντιθέτως, προφασιζόµενη δήθεν ότι δεν θα πάρει τα λεφτά της και µε το δάνειο να έχει καταστεί ήδη «κόκκινο», το πουλάει όσο όσο στην εταιρεία συµφερόντων Λογοθέτη.

Τελικά, βάσει στοιχείων καθώς και του λογαριασµού της BW (όµιλος Λογοθέτη) στη γερµανική τράπεζα Berenberg, η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη εµφανίζεται να καταβάλλει το 2016 συνολικό ποσό 20,5 εκατ. δολαρίων. Ποσό που φέρεται να συνδέεται µε την αγορά του εν λόγω «κόκκινου» δανείου από την εταιρεία Λογοθέτη. Υπάρχει λοιπόν και κέρδος για την τελευταία, αφού το αγοράζει 13,5 εκατ. ευρώ και το πουλάει 20 εκατ. δολάρια.

Κοινό πρόσωπο και στην κρυφή χρηµατοδότηση

Τον Φεβρουάριο του 2019 το Documento αποκάλυψε ότι πίσω από την κρυφή χρηµατοδότηση του πρωθυπουργικού ζεύγους και της εφηµερίδας «Πρώτο Θέµα» βρισκόταν η παναµέζικη offshore Velvet Success, µε στενούς συνεργάτες της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη. Αυτή συµµετείχε το 2017 καταβάλλοντας σχεδόν 800.000 ευρώ στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία Zeus+Dione της Μαρέβας Γκραµπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εναν χρόνο µετά, το 2018, κατέθεσε 1,8 εκατ. ευρώ στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέµατος». Τα χρήµατα είχαν κατατεθεί σε λογαριασµό του Τάσου Καραµήτσου στην Ελβετία. Και οι δυο εταιρείες εµφανίζονταν σε δεινότατη αν όχι κάκιστη οικονοµική κατάσταση.

Ως «µπροστινοί» στη Velvet Success εµφανίζονταν τρία πολύ έµπιστα πρόσωπα της οικογένειας Λασκαρίδη. Ενα από αυτά, η Ελευθερία Καλλίνη, εµφανίζεται και στο ιδιωτικό συµφωνητικό του ∆εκεµβρίου του 2015 µεταξύ της BW και των οφειλετών (όµιλος Λασκαρίδη) του «κόκκινου» δανείου Λασκαρίδη. Σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, υπογράφει εκ µέρους τόσο της εταιρείας Vesta Marine που είχε πάρει το δάνειο όσο και της Laskaridis Shipping, η οποία εµφανίζεται στο εν λόγω ιδιωτικό σύµφωνο ως εταιρικός εγγυητής. Και οι δυο εταιρείες, όπως προκύπτει και από το επίσηµο πόρισµα της ΤτΕ, είναι συµφερόντων του οµίλου Λασκαρίδη.

Ενώ δηλαδή το δάνειο εκατοµµυρίων της offshore συµφερόντων της Λασκαρίδη είχε «κοκκινίσει», αφού ο όµιλος (στην προκειµένη η offshore) δεν πλήρωνε παρά την πρακτικά τεράστια οικονοµική του επιφάνεια, λίγο µετά την εξαγορά του κοψοχρονιά ο όµιλος έβαζε λεφτά στην πρωθυπουργική οικογένεια και σε µια εφηµερίδα.

Αντί δηλαδή να πληρώσει το «κοκκινισµένο» του δάνειο, ο όµιλος Λασκαρίδη προτιµά να τα κάνει «µασούρι» και να γίνει χρόνια µετά ο κρυφός χρηµατοδότης στην εταιρεία στην οποία ήταν την εποχή εκείνη συνιδιοκτήτρια η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη και στο «Πρώτο Θέµα». Είχε βέβαια στο ενδιάµεσο «καθαρίσει» µε το δάνειο που του είχε προκλητικά «κουρέψει» η Τράπεζα Πειραιώς λες και επρόκειτο για κάποιον… άπορο µε την ιδιότητα του εφοπλιστή.

Πάντως η Τράπεζα Πειραιώς που ρωτήθηκε σχετικά και γι’ αυτό το σκάνδαλο προτίµησε να µας αγνοήσει (όχι το Documento ειδικά, αλλά τον ελληνικό λαό που την ανακεφαλαιοποίησε µε το υστέρηµά του) µην απαντώντας…

Την ίδια ακριβώς στιγµή και εν αντιθέσει µε την Τράπεζα Πειραιώς, ο γερµανικός τραπεζικός κολοσσός Nord/LB βρίσκεται σε νοµική διαµάχη µε τον όµιλο Λογοθέτη για δάνειο 84 εκατ. δολαρίων που σχετιζόταν µε πλοία µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων. Επειτα από διακανονισµό των δύο πλευρών φέρεται να µειώθηκε στα 62,5 εκατ. δολάρια. Οταν όµως η αγορά παρουσίασε βελτίωση, η τράπεζα επιχείρησε να επαναφέρει το δάνειο στα 85 εκατ. δολάρια. Να περιορίσει δηλαδή τις απώλειες στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο. Κάτι που δεν έπραξε η Τράπεζα Πειραιώς.

46 εκατ. δολάρια 

φαίνεται να λαμβάνει το 2012 ο όμιλος Λασκαρίδη από την Πειραιώς, ποσό που συνδέεται με την αγορά ολοκαίνουργιου πλοίου που φέρει λιβεριανή σημαία. Συμβεβλημένη εταιρεία είναι η Vesta Marine Limited με έδρα στη Λιβερία. Το πλοίο εμφανίζεται ως υποθήκη

38,9 εκατ. ευρώ

είναι η ονομαστική αξία του δανείου, το οποίο –αφού έχει «κοκκινίσει»– πωλείται τον Δεκέμβριο του 2015 αντί μόλις 13,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμφερόντων του Μιχάλη Λογοθέτη του oμίλου Libra

20,5 εκατ. δολάρια 

εμφανίζεται να κατέβαλε το 2016 η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη στον λογαριασμό που διατηρεί η BW (όμιλος Λογοθέτη) στη γερμανική τράπεζα Berenberg για την αγορά του εν λόγω «κόκκινου» δανείου από την εταιρεία Λογοθέτη

Τα «γαλάζια» γαλόνια της κυρίας Μεγάλου

Σημερινός πρωταγωνιστής του σκανδάλου των «κουρεμένων» θαλασσοδανείων είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος ούτε έκανε εγκλήσεις σε βάρος των στελεχών της τράπεζας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που αποκαλύπτουμε σήμερα, όπως δεν έπραξε και για άλλα παρόμοια, ούτε όμως διεκδίκησε τα χρήματα των δανείων των εφοπλιστών όταν τα εισέπραξε ο όμιλος Λογοθέτη.

Ο Χρ. Μεγάλου και η σύζυγός του ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, η οποία διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, προσχώρησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ. Το γεγονός ανακοίνωσε μάλιστα ο γραμματέας Ελλήνων Διασποράς της κυβερνώσας παράταξης Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Δεν είναι αυτή όμως η μοναδική σχέση της με τη «γαλάζια» παράταξη. Με εμπειρία στον διαφημιστικό κλάδο, η σύζυγος Μεγάλου εργάστηκε με την ιδιότητα της επικοινωνιολόγου στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γιώργου Αλογοσκούφη, με τον οποίο ο Χρ. Μεγάλου διατηρούσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καλές φιλικές σχέσεις.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, παρότι την εποχή εκείνη βρισκόταν στο Λονδίνο, έκλεινε μεγάλα deals τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα υπήρξε σύμβουλος σε μεγάλες συμφωνίες που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά και την περίοδο της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου και την περίοδο του Γ. Αλογοσκούφη.

Η κ. Γεωργακοπούλου-Μεγάλου χρημάτισε επίσης, μετά τις εκλογές του 2004, σύμβουλος του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παναγιώτη Τσουπίδη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο αποκαλούμενο τότε σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter