«Κουρεύει» πλούσιους, κυνηγά μικροοφειλέτες

«Κουρεύει» πλούσιους, κυνηγά μικροοφειλέτες

Η Πειραιώς βγάζει στο σφυρί σπίτια και περιουσίες για δάνεια ούτε 10.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή που η Τράπεζα Πειραιώς «κουρεύει» σκανδαλωδώς δάνεια πολλών εκατομμυρίων που έχουν εισπράξει οι πλουσιότεροι Ελληνες εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες, χιλιάδες μικροδανειολήπτες βλέπουν τις τράπεζες να εκποιούν τις περιουσίες τους για χρέη τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν ούτε τις 10.000 ευρώ. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αφού αδυνατούν λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν το κεφάλαιο και τους τόκους, ενώ κάποιοι σιτίζονται από ειδικά προγράμματα και συντηρούν σε συνθήκες ακραίων δυσκολιών ολόκληρες οικογένειες.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα ιδιώτη από την περιφέρεια (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος, σύμφωνα με το περιβάλλον του και τον ιστότοπο notospress.gr που δημοσιοποίησε το θέμα, βρίσκεται προ της αυτοκτονίας καθώς πρόσφατα ενημερώθηκε για την επικείμενη εκπλειστηρίαση της κατοικίας του για δάνειο μερικών χιλιάδων ευρώ, το οποίο είχε λάβει ως κεφάλαιο κίνησης και δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει. Οπως πληροφορείται το Documento, ο 45άχρονος άντρας, διαζευγμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, σιτίζεται από ειδικό πρόγραμμα βοήθειας, ενώ δηλώνει άνεργος καθώς ένα κατάστημα το οποίο διατηρεί δεν έχει δουλειά.

Κύρια κατοικία για 16.000 ευρώ

Ο ίδιος ειδοποιήθηκε πρόσφατα από την τράπεζα (δεν πρόκειται για την Πειραιώς αλλά για άλλη συστημική τράπεζα) ότι η οικία στην οποία διαμένει με τα παιδιά και τους δύο υπερήλικες γονείς του πρόκειται σύντομα να εκπλειστηριαστεί. Κατά πληροφορίες πρόκειται για την κύρια κατοικία του.

Το αρχικό χρέος του προς την τράπεζα ανέρχεται σε λιγότερο από 16.000 ευρώ, με τους τόκους ωστόσο και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τράπεζας φαίνεται ότι ξεπερνάει σήμερα τις 60.000 ευρώ. Οπως προκύπτει πάντως από το έγγραφο κατάσχεσης που του επιδόθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός γίνονται για χρηματικό ποσό 15.800 ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας και εξόδων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 26η Μαΐου 2021, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία μόλις που ξεπερνά το ποσό των 50.000 ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές που βρίσκονται κοντά στον δανειολήπτη μιλούν προς το παρόν για δεδηλωμένη πρόθεση της τράπεζας, κατόπιν πίεσης που της έχει ασκηθεί, να προχωρήσει σε κάποιον διακανονισμό, ωστόσο αυτός θα προβλέπει αποπληρωμή του χρέους σε βάθος σχεδόν 30 ετών, γεγονός που θα αποτελέσει θηλιά στον λαιμό του 45άχρονου.

Στο σφυρί ακίνητα για ελάχιστα χρέη

Η περίπτωση του παραπάνω δανειολήπτη δεν είναι ασφαλώς μοναδική καθώς καθημερινά διεξάγονται ή προγραμματίζονται πλειστηριασμοί για ελάχιστα χρέη. Στις 21 Οκτωβρίου, για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε στο σφυρί την αποθήκη οφειλέτη με τιμή πρώτης προσφοράς τις 8.200 ευρώ. Η αποθήκη των 41 τ.μ. στο Κορδελιό βγαίνει σε πλειστηριασμό μαζί με ακόμη πέντε ακίνητα του συγκεκριμένου οφειλέτη.

Στις 23 Οκτωβρίου η Piraeus SNF Designated Activity Company, που εκπροσωπείται από την Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ ως διαχειρίστρια των απαιτήσεών της, έβγαλε στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο στην Αχαΐα και ένα ισόγειο κατάστημα οφειλέτη της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, για το αγροτεμάχιο η τιμή πρώτης προσφοράς ανήλθε στις 3.500 ευρώ. Λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, η ίδια εταιρεία έβγαλε στο σφυρί ένα οικόπεδο στην Παραλία Πατρών 112,90 τ.μ. το οποίο χαρακτηρίζεται «άρτιο και οικοδομήσιμο», ενώ εντός του οικοπέδου υπάρχει και ισόγεια οικοδομή 90 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανήλθε στο ποσό των… 22.000 ευρώ.

Στις 13 Οκτωβρίου η ίδια εταιρεία, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε στον πλειστηριασμό ενός αγροτεμαχίου στην περιοχή της Προποντίδας στην κεντρική Μακεδονία 19.750 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ανήλθε στις 24.000 ευρώ. Για την ίδια οφειλέτρια η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε στο σφυρί και δύο ακόμη ακίνητα: ένα οικόπεδο 400 τ.μ. στην ίδια περιοχή αντί 13.840 ευρώ και ένα κληροτεμάχιο έντεκα στρεμμάτων αντί 52.800 ευρώ.

Ακόμη ένα παράδειγμα οφειλέτη την περιουσία του οποίου η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε στο σφυρί για μια… χούφτα ευρώ είναι και αυτή στον Δήμο Κρωπίας ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, στις 2 Οκτωβρίου 2020 η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό τα εξής περιουσιακά στοιχεία: έναν αγρό έκτασης 1,704 στρέμματος για 9.000 ευρώ, έναν αγρό 5,436 στρεμμάτων για 49.000 ευρώ, έναν αγρό 849 τ.μ. για 4.000 ευρώ, έναν αγρό 1,66 στρέμματος για 6.000 ευρώ, ένα οικόπεδο 417 τ.μ. για 25.000 ευρώ, ένα οικόπεδο 702,90 τ.μ. επίσης για 25.000 ευρώ, ένα οικόπεδο έκτασης 488,13 τ.μ. για 27.000 ευρώ, έναν αγρό 1,812 στρέμματος για 12.000 ευρώ και άλλους δύο αγρούς: ο ένας 2,82 στρεμμάτων για 14.000 ευρώ και ο δεύτερος 1,35 στρέμματος για 12.000 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter