Κουρτς: H ανάπτυξη της οικονομίας, δείκτης θετικής εξέλιξης για την Ελλάδα

Κουρτς: H ανάπτυξη της οικονομίας, δείκτης θετικής εξέλιξης για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα δείκτη αυτής της θετικής εξέλιξης», τονίζει ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό λέει: «Ως Αυστρία, έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης τόσο με την επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλούμελ, όσο και της δικής μου στα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Διότι (σ.σ. η συμφωνία) αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή – και στο δρόμο για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για το μεταναστευτικό ο Αυστριακός Καγκελάριος υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα» και γι΄ αυτό υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί έως το 2020 η Frontex κατά 10.000 άτομα και να της δοθεί μια νέα εντολή. Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να καταστεί δυνατή η από κοινού με τρίτες χώρες καταπολέμηση των διακινητών. Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στην Eυρωπαϊκή Προεδρία της Αυστρίας, τονίζει ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη χώρα του, την οποία θέλει να αξιοποιήσει για να συμβάλει «θετικά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, καθώς επίσης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια». Προσθέτει, δε, ότι η χώρα του αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακό της ρόλο ως γεφυροποιός», ενώ υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της η Αυστρία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συγκεκριμενοποιηθεί και ότι θα επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος».

Τέλος, για την καθιέρωση του δωδεκαώρου στην Αυστρία διευκρινίζει ότι «συνεχίζει να υπάρχει το οκτάωρο, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους την ελευθερία να οργανώνουν με ευελιξία το ωράριο εργασίας τους και αυτό πάντα σύμφωνα με την εργασιακή Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, στο Αθηναϊκό- Mακεδoνικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη

ΕΡ: Kύριε Kαγκελάριε, η Αυστρία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου. Το επίσημο σύνθημα είναι: “Mια Ευρώπη που προστατεύει”. Γιατί επιλέξατε αυτό;

ΑΠ: Η Eυρωπαϊκή Προεδρία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευθύνη και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε για να συμβάλουμε θετικά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το σύνθημα «Μια Ευρώπη που προστατεύει» θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης καθώς επίσης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια.Επιπλέον, είναι σημαντικό για μας να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιλύσει σοβαρά θέματα, όπως είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά παράλληλα να υποχωρήσει σε άλλους τομείς, τους οποίους μπορούν να ρυθμίσουν καλύτερα οι ίδιες οι περιφέρειες ή τα εθνικά κράτη. Στο θέμα αυτό βασιζόμαστε στην αρχή της επικουρικότητας (σ.σ. αρχή, δυνάμει της οποίας η ΕΕ δεν αναλαμβάνει δράση, εκτός από τους τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική της αρμοδιότητα, παρά μόνο εφόσον η δράση αυτή είναι πιο αποτελεσματική από την αντίστοιχη δράση σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο), υπό την έννοια του «λιγότερου μεν αλλά αποτελεσματικότερου», δηλαδή του σεναρίου 4 της Λευκής Βίβλου του Προέδρου Γιούνκερ.

ΕΡ: Τάσσεστε υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, αλλά η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη. Ποιο είναι το όραμά σας για την κοινή Ευρώπη του μέλλοντος και πώς θέλετε να το επιτύχετε;

ΑΠ: Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει στην Αυστρία την ευκαιρία να συμβάλει στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε βασικούς τομείς για την Ευρώπη. Η Αυστρία θα ενεργήσει ως ειλικρινής μεσάζων προκειμένου να επιτύχει έντιμες και βιώσιμες λύσεις μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Η Αυστρία, ως μέλος της στην καρδιά της Ευρώπης, θα αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακό της ρόλο ως γεφυροποιός και ως τόπος συνάντησης. Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατές μόνο εάν διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ασφάλεια στις άμεσα γειτνιάζουσες με την Ε.Ε. χώρες. Η Αυστρία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συγκεκριμενοποιηθεί και ότι θα επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος.

ΕΡ: Τι γνώμη έχετε για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για τη διευθέτηση του ονοματολογικού; Πιστεύετε ότι αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής;

ΑΠ: Ως Αυστρία, έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης τόσο με την επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλούμελ, όσο και της δικής μου στα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Διότι (σ.σ. η συμφωνία) αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή – και στο δρόμο για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΡ: Η κοινωνική Ευρώπη εξασθενεί, εντούτοις εσείς εισάγετε τώρα το δωδεκάωρο εργασίας στην Αυστρία. Γιατί;

ΑΠ: Αυτό δεν είναι σωστό, φυσικά και συνεχίζει να υπάρχει το οκτάωρο, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους την ελευθερία να οργανώνουν με ευελιξία το ωράριο εργασίας τους και αυτό πάντα σύμφωνα με την εργασιακή Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, θα είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι, εάν το επιθυμούν, να ρυθμίζουν (συντομεύουν) μια συνήθη (ενν. πενθήμερη) εβδομάδα 40 ωρών σε 4 ημέρες.

ΕΡ: Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα έφερε ένα μεγάλος βάρος των προσφυγικών ροών. Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα ελληνικό ή ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα;

ΑΠ: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και πρέπει να τις βοηθήσουμε να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια Ένωση ανθεκτική στις κρίσεις και ικανή να δρα, στην οποία να διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. Γι’ αυτό υποστηρίζω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί έως το 2020 η Frontex κατά 10.000 άτομα και να της δοθεί μια νέα εντολή. Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να καταστεί δυνατή η από κοινού με τρίτες χώρες καταπολέμηση των διακινητών. Ετσι θα μπορέσουμε, επίσης, να σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο.

ΕΡ: Μετά από οκτώ χρόνια έληξε τον Αύγουστο το τελευταίο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μια «κανονική χώρα» της Ευρωζώνης. Εσείς τι γνώμη έχετε, είστε αισιόδοξος;

ΑΠ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα δείκτη αυτής της θετικής εξέλιξης.

ΕΡ: Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι διμερείς μας σχέσεις, υπάρχουν τώρα καλύτερες ευκαιρίες να τις εμβαθύνουμε, θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των αυστριακών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα τώρα;

ΑΠ: Έχουμε πολύ καλές διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικά και οικονομικά, όσο και πολιτιστικά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυξάνονται, επίσης, και πάλι οι άμεσες επενδύσεις αυστριακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, γεγονός από το οποίο κερδίζουν και οι δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter