Κουτνατζής: Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής ενώ ήταν γγ της κυβέρνησης

Κουτνατζής: Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής ενώ ήταν γγ της κυβέρνησης

Ηθικό ζήτημα για την εξέλιξή του ως καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ την ώρα που κατέχει κυβερνητική θέση ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αναστολή

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η εκλογή του Στυλιανού-Ιωάννη Κουτνατζή, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, στη θέση του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο εκλεκτορικό σώμα, ο Κουτνατζής έχει τεθεί σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του ως ακαδημαϊκού από τον Ιούλιο του 2019 με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, όταν ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Επομένως με βάση τη σχετική νομοθεσία ο Στ.-Ι. Κουτνατζής δεν δύναται να εξελιχτεί στην ακαδημαϊκή βαθμίδα όσο διαρκεί η αναστολή του, καθώς ο νόμος ορίζει ότι όσο βρίσκεται σε αναστολή δύναται να ασκεί μόνο «διδακτικά και ερευνητικά» καθήκοντα.

Ωστόσο το ΔΠΘ έκρινε αντίθετα. Αποτελεί ερώτημα με ποια επιχειρηματολογία το ΔΠΘ προσπέρασε όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ο ίδιος πάντως σε υπόμνημα που απέστειλε προς το ΔΠΘ υποστήριξε ότι είχε καταθέσει την αίτηση για την εξέλιξή του σε επίκουρο καθηγητή τον Ιούνιο του 2019. Δηλαδή προτού αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.

Η προκήρυξη του ΔΠΘ για τη θέση επίκουρου καθηγητή στη Νομική Σχολή στο αντικείμενο «Δημόσιο Δίκαιο» δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019. Την περίοδο εκείνη ο Στ.-Ι. Κουτνατζής ήταν ήδη λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στην εν λόγω Νομική Σχολή, καθώς δίδασκε από το 2014. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληγε στις 3 Ιουνίου 2019 και μεταξύ όσων κατέθεσαν αίτηση περιλαμβανόταν ο Στ.-Ι. Κουτνατζής. Ενα μήνα μετά η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ο Στ.-Ι. Κουτνατζής τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με απόφαση Μητσοτάκη και λίγο μετά με απόφαση του υπουργείου Παιδείας τέθηκε σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων ως προς την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

«Απαράδεκτη» υποψηφιότητα

Τον περασμένο Μάιο, δηλαδή τρία και πλέον χρόνια αργότερα, η τριμελής εισηγητική επιτροπή του ΔΠΘ που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τις υποψηφιότητες σχετικά με την προκήρυξη κατέταξε τον Στ.-Ι. Κουτνατζή στην πρώτη θέση. Ένας εκ των συνυποψηφίων, και δη ο δεύτερος στην κατάταξη, απέστειλε λίγες εβδομάδες μετά υπόμνημα προς την εισηγητική επιτροπή. Όπως υποστήριζε, η «θέση του Στυλιανού-Ιωάννη Κουτνατζή σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων συνεπάγεται το απαράδεκτο της άσκησης υποψηφιότητας για εκλογή σε θέση επίκουρου καθηγητή» με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 24 του ν. 4009/2011 ορίζει ότι «οι τελούντες σε αναστολή καθηγητές δύνανται να διατηρούν τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά τους αμισθί». Δεν αναφέρει πουθενά ότι μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες εξέλιξης μελών ΔΕΠ. Κάτι τέτοιο ανέφερε και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας με την οποία τέθηκε σε αναστολή.

«Πώς είναι δυνατό να επιτρέπεται κατ’ ουσίαν η εξέλιξη ενός μέλους ΔΕΠ, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή άσκησης καθηκόντων όταν μάλιστα δικαιολογητικός λόγος αυτής της αναστολής είναι η μη άσκηση πολιτικής επιρροής εντός των πανεπιστημίων και το υπό εξέλιξη μέλος κατέχει μια κατ’ ουσίαν πολιτική θέση;» αναρωτιόταν μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο συνυποψήφιος του Κουτνατζή.

«Εκανα την αίτηση πριν γίνω γγ»

Λίγες μέρες μετά ο Στ.-Ι. Κουτνατζής απέστειλε υπόμνημα προς το ΔΠΘ προκειμένου να εκθέσει τις δικές του απόψεις σχετικά με την υποψηφιότητά του. Οπως ανέφερε, όταν υπέβαλε αίτηση εξέλιξης, δηλαδή τον Μάιο του 2018, και αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση του επίκουρου καθηγητή (Ιούνιος του 2019) δεν ασκούσε καθήκοντα γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.

«Μολονότι συνεπώς πράγματι τελώ εν προκειμένω σε αναστολή των καθηκόντων μου ως μέλος ΔΕΠ στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, η αναστολή αυτή δεν καταλαμβάνει τη δυνατότητα υποψηφιότητάς μου σε θέση μέλους ΔΕΠ του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, ούτε δύναται να καταστήσει την εν λόγω υποψηφιότητα απαράδεκτη» ανέφερε στο υπόμνημά του ο Στ.-Ι. Κουτνατζής.

Ακολούθησε δεύτερο υπόμνημα του συνυποψήφιού του, ο οποίος επέμεινε ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία τα μέλη ΔΕΠ που βρίσκονται σε αναστολή των καθηκόντων τους δεν μπορούν «να συμμετέχουν σε διαδικασίες εξέλιξής τους», ενώ, όπως ανέφερε, αν και η αίτηση του Στ.-Ι. Κουτνατζή είχε κατατεθεί προτού αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, εντούτοις η αναστολή που ετέθη στη συνέχεια «επιφέρει κατά το νόμο έννομες συνέπειες» για την εξέλιξή του.

Τελικά το ΔΠΘ ενέκρινε την εκλογή του Στ.-Ι. Κουτνατζή στη θέση του επίκουρου καθηγητή, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento. Είναι ερώτημα με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η εκλογή του, δεδομένης τής εδώ και τρία χρόνια αναστολής στην οποία έχει τεθεί. Ερωτήματα όμως εγείρονται και για το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (τρία και πλέον χρόνια) που χρειάστηκε το ΔΠΘ προκειμένου να αποφασίσει για τη θέση του επίκουρου καθηγητή.

Διαβάστε επίσης

Παράκρουση στο Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του γ.γ. του Γραφείου του Πρωθυπουργού

Γενικός γραμματέας πρωθυπουργού «από το παράθυρο» ο Μπρατάκος

Μυστικά & Documento

27/11/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter