Κουτσούμπας: Η φωνή του Μητροπάνου θα μας συντροφεύει στις χαρές, στις λύπες και στον καθημερινό αγώνα

Κουτσούμπας: Η φωνή του Μητροπάνου θα μας συντροφεύει στις χαρές, στις λύπες και στον καθημερινό αγώνα

Στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο την οποία συνδιοργάνωσαν η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια του αξέχαστου ερμηνευτή, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Με αυτή τη συναυλία σήμερα τιμάμε τον Δημήτρη Μητροπάνο, μια μεγάλη λαϊκή αυθεντική φωνή, που μας συντρόφευσε, μας συντροφεύει και θα συνεχίσει να μας συντροφεύει στις αγωνίες, στις χαρές και στις λύπες, στα γλέντια, αλλά και στον καθημερινό αγώνα με το ΚΚΕ για να επικρατήσει το δίκιο του μόχθου του λαού μας, του λαού της βιοπάλης».

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «άνοιξε» τη μεγάλη συναυλία:

«Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τον χαμό του αγαπημένου μας Δημήτρη Μητροπάνου και η ΚΕ του ΚΚΕ με την οικογένειά του νιώθαμε την ανάγκη να διοργανώσουμε αυτή τη συναυλία από κοινού. Μια συναυλία τιμής για τον ερμηνευτή που έβαλε τη σφραγίδα του με τις δωρικές του ερμηνείες στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι. Με τον Δημήτρη Μητροπάνο βαδίζαμε μαζί στον ίδιο δρόμο, σταθερά και ακλόνητα. Ο ίδιος τίμησε με την παρουσία του εκδηλώσεις του κόμματος και τα φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ‘Οδηγητή’ όλα τα χρόνια. Την ίδια αυτή τιμή, θέλουμε να του ανταποδώσουμε με τη σημερινή μας συναυλία» είπε ο Ν. Σοφιανός.

«Και παρά τη μεγάλη μας χαρά, το καθήκον της πραγματοποίησής της ήταν σύνθετο. Γιατί έπρεπε να επιλεγούν μόλις μερικά τραγούδια από τα εκατοντάδες που σφράγισε με τη φωνή του. 45 τραγούδια λοιπόν. Τόσα θα ακούσουμε. Τραγούδια από όλη την γκάμα του ελληνικού ρεπερτορίου, κυρίως όμως τραγούδια λαϊκά, και αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα ακόμα δεν χώρεσαν στη συναυλία μας για να δει το μέγεθος του Δημήτρη Μητροπάνου.

Θα απολαύσουμε λοιπόν τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, τραγούδια που το καθένα έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία. Και είμαστε σίγουροι πως το καθένα μιλάει ξεχωριστά στην καρδιά και το μυαλό όλων μας με τη δωρική, περήφανη φωνή του Μητροπάνου. Σήμερα θα τα ακούσουμε από εφτά εξαίρετους καλλιτέχνες – ερμηνευτές, που όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Νιώθουν απέραντο σεβασμό και αγάπη για τον Δημήτρη Μητροπάνο» πρόσθεσε.

«Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Η οικογένειά του, οι συνεργάτες του που ήταν μια δεύτερη οικογένεια και το κόμμα του. Θα τραγουδήσουμε, θα χορέψουμε, θα διασκεδάσουμε, θα συγκινηθούμε. Θα φτάσουμε ‘στης ψυχής το παρακάτω’ όπως λέει και ο τίτλος της συναυλίας μας. Θα κάνουμε μία συναυλία για αυτόν σαν να είναι εδώ. Θα τραγουδήσουμε για εκείνον» τόνισε ο Ν. Σοφιανός.

Ακολούθησε προβολή βίντεο από τα παιδικά χρόνια του Δημήτρη Μητροπάνου στη συνοικία της Αγιάς Μονής Τρικάλων και τις αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειάς του. Το βίντεο διατρέχει τη σχέση του Δημήτρη Μητροπάνου με το ΚΚΕ και το εργατικό – λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Γίνεται αναφορά στη συνάντηση που είχε η οικογένεια Μητροπάνου με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα και τα ντοκουμέντα που της παρέδωσε από το αρχείο του κόμματος για τον πατέρα του, Γιώργο Μητροπάνο, που ήταν αγωνιστής του ΔΣΕ.

Το βίντεο αναφέρεται στη συνάντηση του Δημήτρη Μητροπάνου με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, πρώτα στο 3ο Φεστιβάλ, το 1977 και στη συνέχεια σταθερά σε αυτά, αλλά και σε άλλες δράσεις του κόμματος και εκδηλώσεις του κινήματος, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πριν την έναρξη της συναυλίας προηγήθηκε δεύτερο βίντεο με τον Δημήτρη Μητροπάνο να τραγουδά «’Ακου έχω φωνή».

Στη συνέχεια ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Οδυσσέας Ιωάννου προλόγισαν την συναυλία-αφιέρωμα στην ιστορία που έγραψε ο Δ. Μητροπάνος στο ελληνικό τραγοϋδι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter