Κούβα: Συλλήψεις για κύκλωμα επιστράτευσης νεαρών στον ρωσικό στρατό

Κούβα: Συλλήψεις για κύκλωμα επιστράτευσης νεαρών στον ρωσικό στρατό

Οι κουβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 17 άτομα με κατηγορίες που σχετίζονται με κύκλωμα διακινητών ανθρώπων που φέρεται να παρέσυρε νεαρούς Κουβανούς να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Κούβα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι οι αρχές εργάζονταν για να «εξουδετερώσουν και να διαλύσουν» το δίκτυο, το οποίο λειτουργούσε τόσο σε κουβανικό έδαφος όσο και στη Ρωσία.

«Ως αποτέλεσμα των ερευνών, έχουν συλληφθεί 17 άτομα μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων ο εσωτερικός οργανωτής αυτών των δραστηριοτήτων», δήλωσε αργά την Πέμπτη σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ο Σέζαρ Ροντρίγκες, συνταγματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Ο Ροντρίγκες δεν κατονόμασε κανέναν από τους κατηγορούμενους που συμμετείχαν στο κύκλωμα, αλλά είπε ότι ο ηγέτης της ομάδας βασίστηκε σε δύο άτομα που κατοικούσαν στο νησί για να στρατολογήσει Κουβανούς για να πολεμήσουν ως μισθοφόροι για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Χοσέ Λουίς Ρέγες είπε ότι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο μπορεί να τιμωρηθούν με έως και 30 χρόνια φυλάκιση, ισόβια ή θανατική ποινή, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το είδος των εγκλημάτων, που κυμαίνονται από εμπορία ανθρώπων, μισθοφορική υπηρεσία και εχθρική δράση κατά ξένου κράτους.

Η Ρωσία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την κομμουνιστική Κούβα, αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό προορισμό για Κουβανούς μετανάστες που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την οικονομική στασιμότητα στο εσωτερικό. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε πέρυσι ένα διάταγμα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς που εγγράφονται για υπηρεσία στον ρωσικό στρατό να λαμβάνουν υπηκοότητα μέσω μιας fast track διαδικασίας.

Η Κούβα λέει ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι απορρίπτει τη χρήση των πολιτών της ως μισθοφόρων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter