Κοζάνη: Πέθανε ο Λεωνίδας Γ. Παπαγεωργίου – Μεγάλος εθνικός ευεργέτης και δωρητής

Κοζάνη: Πέθανε ο Λεωνίδας Γ. Παπαγεωργίου – Μεγάλος εθνικός ευεργέτης και δωρητής
O Λεωνίδας Παπαγεωργίου (στη μέση) κατά τη βράβευση του από το Εμπορικό Επιμελητήριο

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Λεωνίδας Γ. Παπαγεωργίου, μεγάλος εθνικός ευεργέτης και δωρητής του ομώνυμου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα. Το 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του και έτσι αναγκάστηκε απο μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια, Νικόλαο και Απόστολο, να εργαστούν για την επιβίωσή τους, έχοντας πάντα στήριγμα την μητέρα τους Αλεξάνδρα,το γένος Γκίμπα. Μετά τον πόλεμο ξενιτεύτηκε στην Αμερική, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και μετανάστευσε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Η ενασχόλησή του με την κατασκευή και εμπορία γούνας, σε συνεργασία με τα αδέλφια του, τους ανέδειξε σε ένα απο τους μεγαλύτερους γουνέμπορους παγκοσμίως.

Παντρεύτηκε το 1961 τη Σιατιστινή Σουζάνα Τράχου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Γεώργιο, τον Αλέξανδρο και την Αναστασία. Αν και μακριά από την πατρίδα του, ποτέ δεν τη λησμόνησε και τη βοήθησε ποικιλοτρόπως. Έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου Σιάτιστας και για την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας» της πόλης της Σιάτιστας. Χορήγησε υποτροφίες σε οικονομικώς αδύναμα παιδιά του Δήμου Βόιου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών. Εκτός Σιατίστης, μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο, επέδειξε μέγα κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο μέσω του Ιδρύματος Παπαγεωργίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Χρηματοδότησαν την ανέγερση και λειτουργία του «Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου» στις δυτικές συνοικίες της πόλης με δωρεά 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τη «Στέγη Γερόντων Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και συσσίτια στις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νεάπολης και Σιατίστης. Στην Φρανκφούρτη ανήγειρε με αποκλειστικά δικές του δαπάνες τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύθηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το Ελληνικό Κράτος, από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεταστάντος και λαμπρού τέκνου της Σιάτιστας, και θα εκδώσει ψήφισμα σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα λάβει μέρος την Δευτέρα 8/11/2021.

Πηγή: e-ptolemaios.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter