Κρατά υψηλούς τόνους η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

Κρατά υψηλούς τόνους η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα δηλώνει ανυποχώρητη όσον αφορά τις προθέσεις για διεξαγωγή ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας πως οι περιοχές στις οποίες θα κινηθεί βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Απαντώντας στο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, η τουρκική πλευρά κατέστησε σαφές ότι: «Θα συνεχίσει να ασκεί αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της περιοχής που ανακοινώθηκε. Έχουμε δεσμευτεί πλήρως να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το εγκριθέν σχέδιο» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την Ελλάδα, την ώρα που τόσο η Ε.Ε, όσο και οι ΗΠΑ καλούν τους γείτονες σε συμμόρφωση.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο (σ.σ η τουρκολιβυκή συμφωνία) δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις», τόνισε ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ώρα για ενεργητική διπλωματία»

Σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά», η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τα όσα συμβαίνουν και να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που παρέχει η διπλωματία. 

«Η Ελλάδα έχει στα χέρια της πολλά διπλωματικά εργαλεία τα οποία οφείλει να ενεργοποιεί, με ισχυρότερο όλων το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο με πρόσφατη την πρόθεση να κάνει γεωτρήσεις στα 6 μίλια. 

Η κυβέρνηση πρέπει ενεργοποιήσει τον διεθνή παράγοντα και τις συμμαχίες της χώρας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην πολιτική της την επίθεση και τον πόλεμο. Χρειάζονται σαφείς κόκκινες γραμμές, σαφείς διατυπώσεις και όχι λανθασμένα μηνύματα στην Τουρκία όπως συμβαίνει τώρα. Χρειάζεται ενεργητική διπλωματία», επισήμανε η κ. Γεροβασίλη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter