Κρατικό θεραπευτήριο Λέρου: Συνταξιούχος ναυπηγός στο «τιμόνι» και Θεολόγος στην Τεχνική Υπηρεσία!

Κρατικό θεραπευτήριο Λέρου: Συνταξιούχος ναυπηγός στο «τιμόνι» και Θεολόγος στην Τεχνική Υπηρεσία!

Σωρεία ερωτημάτων για τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων στους φορείς του δημοσίου που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας, προκαλεί το γεγονός ότι στο Κρατικό θεραπευτήριο Λέρου η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ανατεθεί σε έναν συνταξιούχο Ναυπηγό και στην θέση του υποδιευθυντή Τεχνικών υπηρεσιών τοποθετήθηκε πρόσφατα ένας Θεολόγος.

Την αποκάλυψη έκανε στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης ο οποίος δεν στάθηκε μόνο στην έλλειψη έμπειρου και καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού αλλά κατήγγειλε και συγκεκριμένα περιστατικά, που όπως ο ίδιος επισημαίνει, φανερώνουν την κακοδιοίκηση του ιδρύματος αλλά και την έλλειψη διαφάνειας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάτμηση ενός έργου που κόστισε τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με ένα αντίστοιχο έργο που έγινε πριν 17 μήνες και σημείωσε ότι η τοποθέτηση του Θεολόγου προσκρούει σε όσα αναφέρει ο Οργανισμός Λειτουργίας του Κ.Θ-Κ.Υ. Λέρου ο οποίος προβλέπει ρητά στο άρθρο 16 ότι στην Υποδιεύθυνση Τεχνικού προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου υπενθύμισε μάλιστα και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία, τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν πήραμε 41% για να βολέψουμε κάποιους» και κάλεσε τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να τους αντικαταστήσει άμεσα καθώς η υπόθεση αυτή θυμίζει τον «ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ» που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και είχε καταγγείλει η ΝΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Νικητιάδης προς τον Υπουργό Υγείας

Κύριε Υπουργέ,

Στο Κρατικό θεραπευτήριο Λέρου, πρόσφατα αντικαταστάθηκε ο Υποδιευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, ένα στέλεχος με εύσημα για τη δουλειά του, με εντάξεις έργων αρκετών εκατομμυρίων στο «εξοικονομώ» και στο «ELENA» και με σημαντική συνεισφορά στην αναβάθμιση της μονάδας αξονικού και τεχνητού νεφρού του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.

Αντικαταστάθηκε μάλιστα όχι για να τοποθετηθεί κάποιος αξιότερος του αλλά ένας Θεολόγος! Αξιολογήθηκε δηλαδή ότι στην υπηρεσία η οποία σχετίζεται με την άρτια λειτουργία της μονάδας παραγωγής οξυγόνου, της μονάδας τεχνητού νεφρού και γενικά στα Η/Μ, μονάδες τόσο κρίσιμες για τη ζωή των ασθενών, πρέπει να προΐσταται ένας θεολόγος ως τεχνικός υποδιευθυντής, την ίδια ώρα μάλιστα που Διοικητής του θεραπευτηρίου είναι ένας συνταξιούχος πρώην Ναυπηγός. Επακόλουθο αυτών είναι ένας πρώην ναυτικός και ένας θεολόγος να υπογράφουν κατά περίπτωση όλες τις τεχνικές αναφορές και καλύπτονται κατά συνέπεια οι δαπάνες των εκάστοτε τεχνικών έργων, χωρίς την υπογραφή εξειδικευμένου τεχνικού, παρά την σχετική πρόβλεψη του Οργανισμού Λειτουργίας του Κ.Θ-Κ.Υ. Λέρου (Υ4α/οικ 112169 ΦΕΚ 3280 Β΄/10-12-2012) όπου στο άρθρο 16 ορίζεται ρητά ότι στην Υποδιεύθυνση Τεχνικού προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών εάν δεν υπάρχει υπάλληλος του κλάδου ΤΕ Μηχανικών.

Μάλιστα σύμφωνα με ενημέρωση που έχω, στις πρώτες προτεραιότητες τους ήταν η κατάτμηση έργου για την κατασκευή 13 τάφων, με κόστος διπλάσιο από ότι το αντίστοιχο πριν 17 μήνες και με το έργο να έχει γίνει προτού ανακηρυχθεί ο ανάδοχος!

Συγκεκριμένα και ενώ το έργο είχε γίνει ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό, στις 24/8 το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου δημοσίευσε προκήρυξη με ΑΔΑ ΨΙΑ0469004Ρ-Ζ9Ν με αντικείμενο την κατασκευή 13 κτιστών τάφων με συνολική δαπάνη 23.763,232 με ΦΠΑ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι για το ίδιο έργο πριν 17 μήνες που αφορούσε σε 27 τάφους δαπανήθηκε το ποσό των 23.107,50. Με άλλα λόγια όχι μόνο το έργο έγινε με κατάτμηση αλλά έγινε και στο διπλάσιο κόστος απ ότι πριν 1,5 χρόνο.

Δεδομένου ότι τα φαινόμενα διοικητών νοσοκομείων με εμπειρία στα Βουλκανιζατέρ καταγγελλόταν από τη Νέα Δημοκρατία όσο ήταν στην αντιπολίτευση

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωνε πρόσφατα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι «Δεν πήραμε 41% για να βολέψουμε κάποιους»

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέο νόμο για αξιοκρατική επιλογή διοικητών στα νοσοκομεία

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Πως συμβαδίζει η διαχρονική κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για διορισμούς διοικητών στα νοσοκομεία επιπέδου «ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ», με τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και την εξαγγελία για νέο νόμο για αξιοκρατική επιλογή διοικητών στα νοσοκομεία, με την τοποθέτηση ενός συνταξιούχου Ναυπηγού στο κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και την τοποθέτηση στο κρίσιμο πόστο του υποδιευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του ιδρύματος ενός θεολόγου;
2. Χαίρουν τις εμπιστοσύνης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας τα δύο εν λόγω πρόσωπα ή πρόκειται να προβείτε στην αντικατάσταση τους;
3. Γιατί δεν υπάρχει κάποιο καταρτισμένο στέλεχος σε θέση ευθύνης στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Θεραπευτηρίου Λέρου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός Λειτουργίας του Κ.Θ-Κ.Υ. Λέρου; Τι θα γίνει με κρίσιμες λειτουργίες και τον πιθανό κίνδυνο που δημιουργεί η έλλειψη έμπειρου και καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού;
4. Γιατί έγινε κατάτμηση σε ένα έργο που ήταν γνωστή εγκαίρως η αναγκαιότητα του και δεν οφείλεται σε κάποιο έκτακτο ή τυχαίο γεγονός;
5. Γιατί ξεκίνησαν τα έργα πριν οριστεί ο ανάδοχος;
6. Γιατί έγινε με διπλάσιο κόστος σε σύγκριση με ανάλογο έργο, μόλις 1,5 χρόνο πριν;

Πηγή dailypharmanews.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter