Κρατικός προϋπολογισμός: Η μη αποτελεσματικότητα των μέτρων έφερε έλλειμμα μαμούθ στο α΄πεντάμηνο του 2020

Πρωτογενές έλλειμμα-μαμούθ 4,8 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το α' πεντάμηνο του 2020 όταν ο στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ.

Όσο και να θέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ωραιοποιήσει την κατάσταση της οικονομίας και να δείξει αισιοδοξία για το μέλλον τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου το διαψεύδουν. και τα καθαρά και τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση ως αποτέλεσμα της καθίζησης της οικονομίας και της μη αποτελεσματικότητας των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοΐού

Συγκεκριμένα έλλειμμα ύψους 7,4 δισ. ευρώ εμφανίζει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου έναντι αρχικού στόχου για έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και ελλείμματος 1,760 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 16,078 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 14,2% έναντι του στόχου στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 17,852 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,453 δισ. ευρώ ή 12,1% έναντι του προ πανδημίας στόχου.

Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 15.539 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.