Κράτος ανέμελου πρωθυπουργού

Κράτος ανέμελου πρωθυπουργού

Την περασμένη Τρίτη, πρωί πρωί στις 7.45 ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του «επιτελικού κράτους» κατανόησε επιτέλους τον ρόλο του. 

Λίγα μέτρα πιο πέρα από το εκχιονιστικό του Δήμου Αθηναίων που έσπευσε να απεγκλωβίσει το Κολωνάκι, με τη μισή Αττική χωρίς ρεύμα και νερό, με εσπρεσάκι στο χέρι και εκλεκτή παρέα στο πλάι του μας συνέστησε υπομονή και υποσχέθηκε σωτηρία – εν ευθέτω χρόνω.

Αν αυτή δεν είναι η πεμπτουσία των καθηκόντων ενός Μεσσία, δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο είναι.

Ολα τα υπόλοιπα είναι δουλειά ενός πρωθυπουργού:

Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος γνωρίζει επί δεκαήμερο και διασκέπτεται με φορείς, πολιτική προστασία και υπουργεία ώστε να αντιμετωπίσει έστω με σχετική επιτυχία μια προεγνωσμένη κακοκαιρία, είναι δουλειά πρωθυπουργού.

Η ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισης κρίσεων όταν η κακοκαιρία έχει ήδη ενσκήψει και τα πρώτα πλήγματά της γίνονται γνωστά είναι δουλειά πρωθυπουργού.

Η με κάθε πρόσφορο μέσο διατήρηση των οδικών αρτηριών και των μέσων μαζικής τροχιάς σε κατάσταση λειτουργίας, αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, έστω για τις μετακινήσεις έκτακτης ανάγκης (αλήθεια, σκέφτηκε κανένας από τους υποστηρικτές του «lockdown» της εθνικής οδού ότι ήταν η μοναδική δίοδος για ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, εκχιονιστικά και οχήματα μεταφοράς προσωπικού;), είναι δουλειά του.

Δουλειά ενός πρωθυπουργού επίσης –και πολύ σοβαρή– είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργική κατάσταση των εταιρειών του δημοσίου. Ειδικά εκείνων που θα κληθούν να λειτουργήσουν σε καταστάσεις κρίσης.

Και όταν υπογράφει συμβάσεις με ιδιώτες εκχωρώντας τους δημόσια έργα να προστατεύει τα συμφέροντα του δημοσίου, για να μην παρεξηγούμαστε…

Μιάμιση μέρα χιονόπτωσης έφτασε και περίσσεψε για να καταρρεύσουν όλα τα παραπάνω.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, η θυγατρική της ΔΕΗ που έχει επιφορτιστεί με τη συντήρηση του δικτύου μέσης τάσης, με υπερπλεόνασμα από golden boys να τον διοικούν αλλά έλλειμμα εργαζομένων στο δίκτυο, δεν προλάβαινε να καταγράφει κλήσεις. Ούτε λόγος βέβαια για κινητοποίησή του με νούμερα τόσο αμείλικτα: 400 εργαζόμενοι στον δρόμο, 800 πτώσεις δέντρων, 33 δήμοι της Αττικής χωρίς ρεύμα…

Η εθνική οδός έκλεισε… προληπτικά με την τόσο προσφιλή μέθοδο του ακορντεόν, η οποία φαίνεται να είναι πανάκεια για κάθε νόσο στον συλλογικό νου του «επιτελικού κράτους». «Για την προστασία των πολιτών» μας είπαν. Μόνο που η λειτουργία της εθνικής δεν είναι ευθύνη του κράτους. Είναι ευθύνη του ιδιώτη που την εκμεταλλεύεται επιχειρηματικά. Ευθύνη με ρήτρες και χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ. Του κράτους ευθύνη είναι να επιβάλλει την εφαρμογή των όρων της σύμβασης που υπέγραψε. Οχι να ξελασπώνει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– τους αφανείς εταίρους του.

Η άσπρη μέρα της Αττικής έγινε πολύ γρήγορα μαύρη μέρα για το «επιτελικό κράτος». Από τα μεγάλα –τέταρτη μέρα σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο και υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα– μέχρι τα μικρά –τη νέα αμέριμνη δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού με παρέα έξω από καφέ, κατά παράβαση όλων των νόμων που έφερε στη Βουλή–, οι άριστοι του κυρίου Μητσοτάκη φαίνεται να μοιράζονται μία και μόνη ιδιότητα: την τραγική ανικανότητα να εξασφαλίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τις πλουσιοπάροχες αμοιβές τους.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ που βγαίνει σήμερα στο σφυρί απαξιωμένος και απισχνασμένος, πραγματικό κελεπούρι για τους υποψήφιους μνηστήρες του, μέχρι τα τρένα και τον ηλεκτρικό που «πάγωσαν στις ράγες τους».

Από τους κατακερματισμένους, ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους που προεισέπραξαν το κόστος κατασκευής τους από τις διελεύσεις (ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό;) και διατηρούν τα ακριβότερα διόδια στην Ευρώπη μέχρι την πολιτική προστασία· την πιο σημαντική υπηρεσία, αυτή που πρωταγωνιστεί σε συμβάντα ζωής και θανάτου αλλά το μόνο που καταφέρνει πραγματικά είναι να στέλνει SMS με συναγερμούς μες στα μαύρα μεσάνυχτα όταν μάλιστα δεν είναι καν αναγκαίο.

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, μέλος των επιτροπών LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) & EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter