Κράτος εν κράτει ο πρωθυπουργικός φίλος στο νησί

Κράτος εν κράτει ο πρωθυπουργικός φίλος στο νησί

Ο Ιάσων Τσάκωνας, ο οποίος άνοιξε την προηγούμενη Κυριακή το μπιτς μπαρ που διαθέτει στην παραλία Απάντημα στην Αντίπαρο προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του να απολαύσουν τα ζεστά κυκλαδίτικα νερά του νότιου Αιγαίου, δεν είναι μια απλή περίπτωση επιχειρηματία.

Τα χρήματά του κατά τον ίδιο τα έβγαλε μέσα σε μια τριετία στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (όπου μετέβη από τη Νέα Υόρκη και το Lower East Side όπου ζούσε) όταν λειτουργώντας ως μεσίτης «χώθηκε», όπως λέει πάλι ο ίδιος, «στο μπαζάρ των συναλλαγών και έκανα trading των τίτλων που αγόραζε ο κόσμος». Με αυτά τα χρήματα έχτισε κτίρια που τα νοίκιαζε σε πρεσβείες. Παρά την οικονομική του επιτυχία στο Μπακού, μέσα σε τρία χρόνια εγκατέλειψε τη χώρα επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Μέσω της OLIAROS Properties δραστηριοποιήθηκε –πού αλλού;– στο real estate χτίζοντας δεκάδες πανάκριβες βίλες κυρίως στην Αντίπαρο. Στο νησί λειτουργεί ως κράτος εν κράτει έχοντας αγαστές σχέσεις με τη δημοτική αρχή, η οποία κατά πολλούς κάνει τα στραβά μάτια για το παράνομο λατομείο στον Ακονητό. Πέρα από συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ελλάδα ο Τσάκωνας έγινε περισσότερο γνωστός όταν ως οπαδός του «αστικού εξευγενισμού» (gentrification) άρχισε να αγοράζει ή να νοικιάζει κτίρια στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο. Ενα πρότζεκτ που παρά το πασπάλισμά του με τη χρυσόσκονη της «αστικής ανάπλασης» των υποβαθμισμένων συνοικιών πέριξ του κέντρου δεν «περπάτησε» όπως θα ήθελε ο εμπνευστής του. Τώρα ο πολυπράγμων επιχειρηματίας ίσως να επιδιώκει την επιστροφή του στην επικαιρότητα μέσω των σχέσεών του με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Weekend στην Αντίπαρο

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, στις καλοκαιρινές του αποδράσεις προτιμά να φιλοξενείται σε φιλικά σπίτια. Προτιμά επίσης για τη μετάβασή του να χρησιμοποιεί ελικόπτερο, είτε επιχειρηματιών (όταν είναι στην αντιπολίτευση) είτε του στρατού (όταν είναι στην κυβέρνηση), παρά το γεγονός ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα και να δείξει ό,τι πρέπει να δείχνουν τέλος πάντων ο «Καίσαρας» και η γυναίκα του. Σε κάθε περίπτωση, το weekend του Κυρ. Μητσοτάκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αντίπαρο είχε λάμψη από την ημεδαπή ελίτ, αστερόσκονη από τον πλανήτη Χόλιγουντ, προσαγωγές παπαράτσι που τόλμησαν να προσεγγίσουν το πρωθυπουργικό ζεύγος και φυσικά μεγαλοεπιχειρηματίες που ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους για να τον φιλοξενήσουν. Εχει βέβαια και όζουσες υποθέσεις στην τοπική κοινωνία της Αντιπάρου, με προκλητική εύνοια των ισχυρών του χρήματος και κυβερνητικές πλάτες που απ’ ό,τι φαίνεται μπορούν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους του κράτους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο φιλοξενήθηκε στη βίλα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζέιμς Γιαννόπουλου, ο οποίος το 2017 ανέλαβε CEO της Paramount Pictures με στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις της με επιτυχημένους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς, που είχαν φτάσει να απευθύνονται στην εταιρεία μόνο ως λύση ανάγκης, αλλά και με τα μεγάλα τηλεοπτικά στούντιο. Στην ίδια βίλα ο Γιαννόπουλος είχε φιλοξενήσει το 2017 τη Γούπι Γκόλντμπεργκ. Και φυσικά όταν μιλάμε για βίλες στην Αντίπαρο μιλάμε για τον Ιάσωνα Τσάκωνα της OLIAROS Properties. Τον επιχειρηματία-developer που δραστηριοποιείται στο real estate και έχει χτίσει όλες τις βίλες στο νησί, φυσικά τη βίλα του Τομ Χανκς και της Ελληνοαμερικανίδας συζύγου του. Ο Τσάκωνας απ’ ό,τι φαίνεται έκανε προφανώς τις συστάσεις με τον CEO της Paramount και έπεισε το ζεύγος Χανκς να φωτογραφηθεί με το πρωθυπουργικό ζεύγος το βραδάκι του προπερασμένου Σαββάτου με τα ελληνικά διαβατήρια ανά χείρας. 

Η προσαγωγή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα 

Ηταν επίσης και εκείνος που άνοιξε το μπιτς μπαρ του με την επωνυμία «Beach house» στην παραλία Απάντημα (ήταν κλειστό λόγω κορονοϊού) για πριβέ μπανάκι για το πρωθυπουργικό ζεύγος προτού πετάξει με το στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο προκειμένου να παρακολουθήσει τους αντιπολεμικούς «Πέρσες» του Αισχύλου. Λογικό αφού ήταν και συμμαθητής του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κολλέγιο Αθηνών παρότι τέσσερα χρόνια μικρότερος. Αυτή την παραλία πάντως επιχείρησε να προσεγγίσει το μέλος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μιχάλης Αρχοντίδης (και ένας ακόμη τοπικός φωτογράφος που δεν είναι μέλος της ΕΦΕ). Ομως τον πλησίασαν άντρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού και παρά το γεγονός ότι τους έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα όχι μόνο του απαγόρευσαν να κάνει τη δουλειά του, αλλά του είπαν ότι θα τον προσαγάγουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. 

Οπως ήταν φυσικό, ο ίδιος αντέδρασε λέγοντάς τους ότι αν δεν θέλουν να τραβήξει φωτογραφίες δεν θα το κάνει, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα και τουλάχιστον ας ερωτηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής της φρουράς του πρωθυπουργού συναίνεσε πηγαίνοντας προφανώς να ρωτήσει τον πρωθυπουργό. Επιστρέφοντας λίγα λεπτά μετά ενημέρωσε τους δύο φωτορεπόρτερ ότι η εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν να γίνει προσαγωγή. Ετσι οι δύο άντρες οδηγήθηκαν στις 13.45 στο τμήμα Αντιπάρου και αφέθηκαν ελεύθεροι πεντέμισι ώρες μετά, συγκεκριμένα στις 19.15, μόλις απογειώθηκαν τα δύο ελικόπτερα (ένα στρατιωτικό Super Puma και ένα πολιτικό) που μετέφεραν την πρωθυπουργική αποστολή και το συνοδευτικό Chinook που βρισκόταν στην Πάρο, αφού βεβαίως πρώτα οι αστυνομικοί έψαξαν τόσο τις κάμερές τους όσο και τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Ογκοι σκουπιδιών και παράνομες εξορύξεις 

Ομως οι κακές γλώσσες του νησιού συνδέουν τις δραστηριότητες του πρωθυπουργικού φίλου Ιάσ. Τσάκωνα με ένα παράνομο λατομείο που λειτουργεί σκανδαλωδώς εδώ και πολλά χρόνια στην Αντίπαρο. Ενα παράνομο λατομείο που όποιος αστυνομικός διευθυντής στο νησί επιχείρησε να κλείσει μετατέθηκε. Ο Ακονητός είναι ένα βουνό στη δυτική πλευρά της Αντιπάρου. Εκεί εδώ και χρόνια εξελίσσεται μια τεράστια οικολογική καταστροφή-σκάνδαλο σε έκταση 60.000 τ.μ. Το σκάνδαλο έχει δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών και μπαζών που εναποτίθεται αυθαίρετα εκεί και το δεύτερο, και προφανώς πιο σοβαρό, το παράνομο λατομείο εξόρυξης πέτρας σε τέτοιο βαθμό ώστε έχει εξαφανίσει από τον χάρτη τις κορυφές δύο βουνών. Φυσικά η οικοδομική δραστηριότητα στην Αντίπαρο τις τελευταίες δεκαετίες είναι μεγάλη και μαζί της και οι ανάγκες για τζάμπα πρώτη ύλη. Οι κακές γλώσσες στο νησί λένε ότι σχεδόν σε όλα τα σπίτια έχει χρησιμοποιηθεί πέτρα από τον Ακονητό και φυσικά και στις βίλες εκατομμυρίων όπως του Τομ Χανκς και των διάφορων εφοπλιστών/επιχειρηματιών που φιγουράρουν στη λίστα του «Forbes». Οι ίδιες γλώσσες λένε με νόημα ότι θα είχε ενδιαφέρον να ερευνηθεί αν έχουν κοπεί τιμολόγια για την πρώτη ύλη και αν έχουν πληρωθεί τα προβλεπόμενα. 

Το σίγουρο είναι ότι μόλις σταμάτησε να γίνεται εξόρυξη από τον Ακονητό (λόγω αστυνομίας) η οικοδομική δραστηριότητα του νησιού και πολλές βίλες που είναι μισοτελειωμένες περιμένουν την πέτρα για να συνεχίσουν. Ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι για το θέμα του Ακονητού έχουν γίνει καταγγελίες, αλλά ενώ από την αστυνομία της Αντιπάρου πέρασαν πολλοί αστυνομικοί, δύο μόνο διοικητές σχημάτισαν δικογραφίες για το θέμα, οι οποίοι όλως περιέργως μετατέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες έπειτα από λίγους μήνες. Ο πρώτος ήταν ο αρχιφύλακας Νικόλαος Γιαννώτης, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2009 ως διοικητής του Σταθμού κατάφερε και έπιασε επ’ αυτοφώρω δύο εξ αυτών που έκαναν τότε εξόρυξη και σχημάτισε δικογραφίες. Χωρίς αίτησή του και με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων στις τακτικές μεταθέσεις του ίδιου έτους μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου. 

Ο δεύτερος διοικητής του αστυνομικού σταθμού Αντιπάρου που σχημάτισε δικογραφία έπειτα από σχόλιο με φωτογραφικό υλικό που έλαβε χώρα στο Facebook τον Μάρτιο του 2020 είναι ο Βασίλειος Φαρούπος. Και αυτός όμως χωρίς αίτησή του και με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων, έπειτα από προσωπική πρόταση του διευθυντή, στις τακτικές μεταθέσεις του ίδιου έτους μετατέθηκε σε άλλο νησί. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προσπαθήσει να σταματήσει τις παράνομες εξορύξεις στο βουνό βγάζοντας τέσσερις δημοτικές αποφάσεις και τοποθετώντας πόρτα με λουκέτο, την οποία η τωρινή δημοτική αρχή εγκατέλειψε την ώρα που η εξόρυξη της πέτρας συνεχίζεται και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. 

Ωστόσο, η νυν δημοτική αρχή συγκάλεσε την οικονομική επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο (κι ενώ ήδη γνώριζαν όλοι ότι είχε συνταχτεί δικογραφία) κατά την οποία προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου με αιτιολογία την «τεχνική υποστήριξη για την άδεια αποκατάστασης του “ανενεργού” λατομείου στη θέση Ακονητός», προκαλώντας γέλια σε πολλούς στο νησί αφού όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι όχι μόνο ανενεργό δεν είναι το λατομείο, αλλά μέχρι τον Μάρτιο που η αστυνομία έκανε συνεχείς περιπολίες για να καταφέρει να εντοπίσει τους δράστες η εξόρυξη είχε φτάσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση λόγω της αυξημένης ζήτησης. 

Σαν κερασάκι στην τούρτα στις 9 Ιουλίου κλιμάκιο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που εδρεύει στη Νάξο διενήργησε αυτοψία και αναμένεται το πόρισμα. Οι μεταθέσεις πάντως των ενοχλητικών αστυνομικών διευθυντών στο νησί δείχνουν ότι εκείνοι που προχωρούν στην παράνομη εξόρυξη πέτρας στον Ακονητό για να φτιάχνουν βίλες επωνύμων έχουν τις πλάτες της τοπικής εξουσίας αλλά και κυβερνητικού βουλευτή. Ο συγκεκριμένος προτού εκλεγεί ήταν σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη και έβγαζε το ψωμάκι του ως μετακλητός στη Βουλή. Μάλιστα ορισμένοι λένε ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό μπορεί να τον δούμε να καταλαμβάνει και υπουργικό έδρανο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter