Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Κράτος και ιδιώτες χρωστούν 731,3 δις. ευρώ!

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 411,3 δις. ευρώ, ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τράπεζες, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία, ποσό το οποίο αναλογεί στο 228% του ΑΕΠ.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και το κρατικό χρέος των 320 δις. ευρώ, το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στα 731,3 δις. ευρώ! ή στο 406% του ΑΕΠ!!

Με λίγα λόγια, ως έθνος, θα πρέπει να εργαζόμαστε επί τέσσερα συναπτά χρόνια, για να ξεχρεώσουμε τα δάνεια μας, υπό την προϋπόθεση, ότι οι εργαζόμενοι θα παραιτηθούν από τους μισθούς τους, οι επιχειρήσεις από τα κέρδη, οι συνταξιούχοι δεν θα παίρνουν σύνταξη, και το κράτος θα έχει μηδενικές δαπάνες.

Το σενάριο αυτό είναι βέβαια φανταστικό, αλλά ενδεικτικό για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Ενός προβλήματος με διαστάσεις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές, δεδομένου ότι το ιδιωτικό και κρατικό χρέος της χώρας αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά την μνημονιακή περίοδο.

Αναλυτικότερα:

· Το κρατικό χρέος ( ευρύτερος δημόσιος τομέας) στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 320 δις. ευρω.

· Τα χρέη των επιχειρήσεων και των ιδιωτιών προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το μήνα Νοέμβρη του 2016 ξεπέρασε τα 94 δις. ευρώ, από τα οποία τα 12,6 δις. δημιουργήθηκαν το 2016, ενώ, αν συνεχιστεί η δυναμική αυτή, στα μέσα του 2017 θα ξεπεράσουν τα 100 δις. ευρώ.

· Τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το γ΄τρίμηνο του 2016 (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος), ανήλθαν στα 290, 3 δις. ευρώ. Από αυτά τα 198,5 δις. είναι τα χρέη των επιχειρήσεων και τα 91,8 δις. τα χρέη των νοικοκυριών. Από μια περαιτέρω ανάλυση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων το γ΄τρίμηνο του 2016 ανήλθαν στα 65,4 δις, των καταναλωτικών στα 25,1 δις και των λοιπών δανείων στα 1,3 δις.

· Τέλος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία (στοιχεία Οκτώβρη 2016) διαμορφώθηκαν στα 27 δις. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.