Κράτος και τράπεζες αποφάνθηκαν: Ένοχη η κοινωνία

Κράτος και τράπεζες αποφάνθηκαν: Ένοχη η κοινωνία

Το αφήγημα που θέλει την κοινωνία να είναι υπεύθυνη πάντοτε και για τα πάντα, ακόμη και στην περίπτωση που οι πολίτες συμπεριφέρονται όπως το κράτος τους έχει επιβάλλει αντιλαμβανόμενοι απόλυτα τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν εδώ και μέρες να ενισχύσουν κυβερνητικοί παράγοντες, δυστυχώς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένους φίλους δημοσιογράφους.

Κάπως έτσι στις παραπλανητικές φωτογραφίες από παραλίες και δρόμους στις οποίες δήθεν συνωστιζόταν κόσμος που αδιαφορούσε επιδεικτικά για τη δημόσια υγεία, ήρθαν χθες να προστεθούν οι εικόνες “κακών” κι “απείθαρχων” ηλικιωμένων που έσπευσαν στις τράπεζες για να εισπράξουν τη σύνταξή τους.

Απολύτως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ορισμένοι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τους πολίτες, είναι η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον οποίο η τηλεόραση καλώς μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τους ηλικιωμένους τόσο ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας όσο και η Χαρά Απαλαγάκη εκ μέρους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι χωροφύλακες της κυβέρνησης και των τραπεζών

Οι δυο τους, με ύφος αυστηρού χωροφύλακα, χαρακτήρισαν απερίσκεπτους και αδικαιολόγητους όσους στήθηκαν το πρωί στις ουρές των τραπεζών. “Θα ήθελα να αναφερθώ στην απαράδεκτη εικόνα που είδαμε σήμερα έξω από τις τράπεζες, όπου κάποιοι συμπολίτες μας μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, τόσο εκείνοι, όσο και οι οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, όμως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι, τι μπορεί να κοστίσουν τέτοιες ενέργειες. Γιατί δεν γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη, να υπάρχει και ένας αστυνομικός” ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ η Χαρά Απαλαγάκη επιχείρησε να συνετίσει τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ηλεκτορινικά. Ιδού όσα ανέφερε, αντιγραμμένα από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.

“Η εικόνα που είδαμε σήμερα, ευτυχώς μόνο σήμερα, και μάλιστα σε μεμονωμένες περιοχές, δεν δικαιολογείται μετά τα μέτρα και την πρόνοια που έχει λάβει το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την πλήρη και ασφαλή εξυπηρέτηση όλων των πολιτών εκτός τραπεζικού καταστήματος. Είναι σαφές ότι τα τραπεζικά καταστήματα ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτά. Είναι σαφές ότι έχουμε όλοι, πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των οικονομικών και συναλλακτικών μας αναγκών, χωρίς κανένα περιορισμό. Είναι, όμως, εξίσου σαφές, ότι η εξυπηρέτησή μας αυτή, θα πρέπει να γίνει με αυστηρή προσήλωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς επίσης στην ανάγκη να σεβαστούμε τον εαυτό μας και τους εργαζομένους των καταστημάτων, που επίσης εμπίπτουν στον πυρήνα προστασίας και επιμέλειας των τραπεζών.

Όταν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, διαγράψαμε το πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, είχαμε ένα μεγάλο σύμμαχο. Και ο σύμμαχος αυτός ήταν η τεχνολογία. Χρησιμοποιήσαμε, λοιπόν, ακόμα περισσότερο την ευελιξία πουμας δίνουν τα συστήματα και καλέσαμε από τις 13 Μαρτίου μέχρι και προχθές, όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, ανεξαρτήτως επιπέδου, ανεξαρτήτως επαγγελματικής τάξης, να συνεχίζουν την οικονομική ζωή τους κανονικά, από απόσταση, χωρίς την ανάγκη να πάνε στο κατάστημα.Τι χρειάζεται ο μέσος πολίτης σήμερα; Τι χρειαζόμαστε όλοι; Μια ανάληψη. Έχει την κάρτα του. Μια κατάθεση. Έχει την κάρτα του. Να πληρώσει τον λογαριασμό; Έχει την κάρτα του. Να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις; Έχει την κάρτα του. Να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές; Έχει την κάρτα του. Έχει τον προσωπικό του υπολογιστή. Οι νεότεροι έχουν και ειδικές εφαρμογές στα κινητά τους.

Τι παρατηρήθηκε σήμερα; Ότι πληρωμές που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν με όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα, έγιναν με ουρές. Ουρές που αδικούν το υψηλό, τεχνολογικό και ψηφιακό επίπεδο που διαθέτει η χώρα σε όλο τον τομέα της δραστηριότητάς της, είτε αυτό αφορά την κεντρική κυβέρνηση, είτε αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι και οι τράπεζες. Μας αδικεί η ουρά, γιατί δείχνει ότι δεν ξέρουμε πώς πρέπει να κάνουμε τη συναλλαγή μας, την ελεύθερη συναλλαγή μας, σε περιστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και κρίσιμες για όλους μας”.

Κατά τους αρμοδίους οι ηλικιωμένοι ευθύνονται περίπου για τα πάντα. Πιθανώς ακόμη και για το γεγονός ότι δεν έχουν χρήματα ή έστω κάποιον νεότερο και σίγουρα πιο εξοικειωμένο με την τεχνολογία για να τους βοηθήσει. Σίγουρα πάντως δεν ευθύνεται το κράτος και οι τράπεζες που δεν φρόντισαν εγκαίρως να κάνουν τον απαραίτητο σχεδιασμό ώστε να αποφευχθούν οι ουρές που δημιουργούνται κάθε μήνα την ημέρα πληρωμής των συντάξεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter