Κράτος του χωροφύλακα

Κράτος του χωροφύλακα

Σερίφηδες παντού η λύση των «αρίστων», στον δρόμο, στα ΑΕΙ και σύντομα στο μετρό

Το εκπεφρασμένο από τον πατέρα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη περίφημο δόγμα περί αστυνομίας «εσείς είστε το κράτος» εφαρμόζει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο η κυβέρνηση του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μπροστά στην πλήρη αδυναμία του να διαχειριστεί την πανδημία και προκειμένου να εξυπηρετήσει το καλοστημένο αφήγημα για περισσότερη τάξη και ασφάλεια, το «επιτελικό κράτος» δεν επενδύει απλώς στην αστυνομοκρατία αλλά αποκλειστικά σε αυτήν. Κατάφερε έτσι, στον περίπου ενάμιση χρόνο που η ΝΔ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση, να δημιουργήσει δύο νέα αστυνομικά σώματα και να έχει φέρει σε διαβούλευση νόμο για ένα τρίτο ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες, ένα τέταρτο βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Η Ελλάς των Ελλήνων αστυνομικών αλλά όχι γιατρών και εκπαιδευτικών διαμορφώνεται μεθοδικά, αναγεννώμενη σαν άλλος φοίνικας μέσα από τις στάχτες του πιο σκοτεινού παρελθόντος.

Ηδη από την περίοδο που η ΝΔ είχε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, έστηνε το αφήγημα της αύξησης της εγκληματικότητας, χρεώνοντας ακόμη και εγκλήματα ποινικών, όπως η δολοφονία του δικηγόρου Νώντα Ζαφειρόπουλου, στο… άβατο των Εξαρχείων. Την ίδια στιγμή που η πραγματική εγκληματικότητα περιοριζόταν έστω και ελαφρώς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έχτιζε βασισμένη σε ψέματα την επόμενη μέρα, η οποία θα χαρακτηριζόταν από αθρόες προσλήψεις αστυνομικών και γενικευμένη αστυνομοκρατία.

Το αποτέλεσμα που θα περίμενε κανείς να δει από την επιπλέον αστυνόμευση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι. Αντιθέτως, την ώρα που οι αστυνομικοί του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν παραβιάσει ακόμη και το οικιακό άσυλο (περίπτωση Δημήτρη Ινδαρέ) κι έχουν επανειλημμένως και επωνύμως καταγγελθεί για απρόκλητη βία σε βάρος πολιτών, η πραγματική εγκληματικότητα παραμένει, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία αφορούν το 2019, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Με στολές αλλά όχι αυτές των γιατρών…

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι ενώ οι πραγματικές ανάγκες –και λόγω της πανδημίας– για προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικών ή για περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν καλύπτονται, η αστυνομία και γενικώς τα σώματα ασφαλείας διαρκώς ενισχύονται. Ετσι από τον Ιούλιο του 2019, οπότε η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, έχουν προσληφθεί περίπου 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί και 1.000 συνοριοφύλακες, ενώ πρόκειται να προσληφθούν ακόμη 1.000 νέοι αστυνομικοί για να στελεχώσουν τη νέα πανεπιστημιακή αστυνομία. Προφανώς έπονται ακόμη περισσότερες προσλήψεις, αφού θα δημιουργηθεί ανάγκη στελέχωσης και του νέου σώματος, το οποίο θα αναλάβει τη φύλαξη σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού.

Στην πραγματικότητα, από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει ανασυσταθεί η πρώην ομάδα ΔΕΛΤΑ με το όνομα «Δράση», δημιουργήθηκε η ομάδα ΟΔΟΣ, στόχος της οποίας είναι η περιφρούρηση διαδηλώσεων, προωθείται με ταχείς διαδικασίες η πανεπιστημιακή αστυνομία και σύντομα, με πρόσχημα τον άγριο ξυλοδαρμό ενός σταθμάρχη από δύο νεαρούς, πρόκειται, όπως τουλάχιστον εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, να δημιουργηθεί ένα ακόμη σώμα. Παράλληλα ανανεώθηκε ο στόλος των περιπολικών και των μοτοσικλετών, ενώ αγοράστηκε νέος εξοπλισμός και drones τα οποία παρακολουθούν τις πόλεις σε ημέρες κατά τις οποίες έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις.

Με μόρια από τις ειδικές δυνάμεις

Οι συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του προερχόμενου πολιτικά από τον ακροδεξιό Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας έσπευσε να σχολιάσει δημοσίως μέσω του Τwitter ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσλήψεις ειδικών φρουρών, καθώς η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ ως προς τον αριθμό των αστυνομικών σε σχέση με τον πληθυσμό. Στην πραγματικότητα, η χώρα μας κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών ανά 100.000 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Κύπρο, ενώ έχει υπερτριπλάσιους αστυνομικούς αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με τη Φινλανδία.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι οι αθρόες προσλήψεις αφορούν κατά κύριο λόγο ειδικούς φρουρούς, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι ως επί το πλείστον μπαίνουν στο σώμα χρησιμοποιώντας μόρια που έχουν εξασφαλίσει από τη θητεία τους σε ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ προτού αναλάβουν υπηρεσία λαμβάνουν ελάχιστη εκπαίδευση, διάρκειας μόλις τριών μηνών. Πρόκειται δε για το πλέον βίαιο σώμα της ΕΛΑΣ, αφού ειδικοί φρουροί στελεχώνουν κατά κύριο λόγο και τις δυνάμεις των ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) και την ομάδα «Δράση», η οποία πολλές φορές έχει καταγγελθεί ή έχει καταγραφεί ακόμη και σε βίντεο να επιτίθεται απρόκλητα σε πολίτες.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αστυνομοκρατίας μάλιστα η κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει ακόμη και το πρόστιμο για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τα 300 ευρώ στα 500, απόφαση την οποία αναίρεσε για δέκα ημέρες μετά τη γενική κατακραυγή, ενώ με «λυμένα τα χέρια», όπως δήλωνε προ μηνών συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, άντρες της αστυνομίας εισβάλλουν πια σε κατοικίες επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα για διοργάνωση «πάρτι» ακόμη και σε περιπτώσεις που εντός της οικίας βρίσκονται τρεις ή τέσσερις άνθρωποι. Στο μόνο σπίτι στο οποίο δεν έχουν καταφέρει να μπουκάρουν ακόμη οι σερίφηδες του Χρυσοχοΐδη είναι αυτό όπου κρύβεται ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter