Κρατούμενοι στο έλεος του (κάθε) Χρυσοχοΐδη

Κρατούμενοι στο έλεος του (κάθε) Χρυσοχοΐδη

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τα σωφρονιστικά καταστήματα, μια και καταπατούνται κεκτημένα δικαιώματα χρόνων και καταργείται κάθε έννοια σωφρονισμού, με τους κρατούμενους να βρίσκονται στο έλεος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μόνος στόχος η εξόντωση των «ανθρώπινων σκουπιδιών» που βρίσκονται στις φυλακές. Με νομοσχέδιο-έκτρωμα η Ελλάδα καταργεί ουσιαστικά τις άδειες και τις αγροτικές φυλακές.

Μετά τις εκδικητικές πρακτικές με πρόσχημα τον κορονοϊό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, φέρνοντας αλλαγές μέσω του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, το οποίο αυστηροποιεί το πλαίσιο για τη χορήγηση τακτικών αδειών στους κρατούμενους, μετατρέποντάς τες πρακτικά σε άπιαστο όνειρο, ενώ αλλάζει τη διάταξη του 2015 σχετικά με τις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, ουσιαστικά καταργώντας τες.

Ο εμπαιγμός με τις τακτικές άδειες

Σύμφωνα με τις αλλαγές που θέλει το υπουργείο να επιβάλει, αν οι επικείμενες διατάξεις περάσουν, θα είναι έως και αδύνατον οι κρατούμενοι να κάνουν χρήση τακτικών αδειών. Για να αιτηθεί ένας κρατούμενος άδεια με τις νέες αλλαγές θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 2/5 της ποινής του, χρονικό όριο που του επιτρέπει παράλληλα να κάνει και αίτηση αποφυλάκισης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Documento ο Βασίλης Φάτσης, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων και πρώην κρατούμενος, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει άδειες και τις καταργεί».

«Θα παίρνεις άδεια έναν μήνα προτού αποφυλακιστείς ή δεν θα παίρνεις καθόλου. Ουσιαστικά καταργεί τις άδειες. Υπάρχει κάτι πιο φασιστικό από αυτό; Είναι τελείως ακροδεξιά πολιτική, η οποία πλασάρεται ότι αφορά μια μικρή μερίδα κρατουμένων, αλλά αφορά όλους. Σταματάς να έχεις πια δικαίωμα να παίρνεις άδεια στην Ελλάδα» σημειώνει ο Β. Φάτσης και υπογραμμίζει την κατάργηση κάθε έννοιας επανένταξης αφού, όπως λέει, ένας κρατούμενος που εκτίει ποινή ισοβίων θα επιτρέπεται να κάνει αίτηση για άδεια στα δώδεκα χρόνια, για να την πάρει εντέλει στα 13, ενώ στα 14 αποφυλακίζεται. «Ύστερα από 13 χρόνια βγαίνεις έξω με μία άδεια και τι θα κάνεις; Θα κάνεις καμιά ληστεία και θα ξαναμπείς μέσα. Πού είναι η κοινωνικοποίηση και η επανένταξη;» αναρωτιέται.

Εδώ παρατηρείται ξεκάθαρα η κατάλυση της έννοιας του σωφρονισμού, καθώς ο τελικός του σκοπός είναι η ομαλή επανένταξη του κρατούμενου στην κοινωνία και όχι η σταδιακή εξόντωσή του και η μετατροπή του σε «αγρίμι» κρατώντας τον έγκλειστο για τον περισσότερο χρόνο της φυλάκισής του.

Εκδίκηση με απάνθρωπα μέτρα

Ο Σ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είναι κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα. Μιλώντας στο Documento έκανε λόγο για ξεκάθαρη κατάργηση του κράτους δικαίου, της επανένταξης αλλά και των αγροτικών φυλακών. «Μετά το ποινικό που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, που χρειάζεσαι τα 2/5 πραγματικής ποινής για υφ’ όρον απόλυση, έρχεται αυτό το πολιτικό μόρφωμα και ισοστάθμιζε και τις άδειες στα 2/5. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση κρατούμενος να πάρει άδεια ή να μεταβεί σε αγροτική φυλακή. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε συνέχιση των εκδικητικών μέτρων λόγω κορονοϊού στις φυλακές. Σε απομόνωση από την κοινωνία χωρίς επικοινωνία» υπογραμμίζει.

Ακόμη ένας κρατούμενος, ο Λ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), αναφέρεται στη γενική κατάσταση στις φυλακές της χώρας μιλώντας για εκδικητικότητα από την πλευρά της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου αλλά και για τα απάνθρωπα μέτρα που φτάνουν στο απόγειό τους με το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Είμαστε η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα» επισημαίνει και συνεχίζει: «Ενώ έξω υπάρχει μια καθημερινότητα που κυλάει μέχρι ένα σημείο λόγω κορονοϊού, εδώ καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα και στερούμαστε τα στοιχειώδη. Στερούμαστε εδώ και έξι μήνες να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους και τα παιδιά μας. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που θα σβήσει κάθε ελπίδα από τον κρατούμενο για επανένταξη στην κοινωνία. Τα 2/5 που θέλουν να ψηφίσουν για τις άδειες μεταφράζονται στο ότι δεν υπάρχει κρατούμενος που θα πάρει ποτέ άδεια γιατί θα έχει ήδη τελειώσει η ποινή του. Καταργούν τις αγροτικές φυλακές και όλα τα δικαιώματα για τους κρατούμενους που κερδήθηκαν με αγώνες μέσα στις φυλακές».

Αλλαγές με «μπαμπούλα» τη Χρυσή Αυγή – Αγροτικές φυλακές

Το δεύτερο σκέλος των σημαντικών αλλαγών που αναμένεται να ψηφιστούν είναι οι αγροτικές φυλακές, καθώς το νομοσχέδιο αυστηροποιεί τα κριτήρια που χρειάζεται να πληρούνται προκειμένου να μεταχθεί κάποιος κρατούμενος σε αυτές ουσιαστικά τις καταργεί. Το νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει διάταξη του 2015 που επέτρεπε τη μεταγωγή βαρυποινιτών σε αγροτικές φυλακές. Η επικείμενη αυτή αλλαγή αφορά φυσικά και όλους όσοι βρίσκονται ήδη σε αυτές, όπως τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μπορεί η διάταξη αυτή να χαρακτηρίζεται «φωτογραφική» –και να είναι ως προς την πρόθεση του νομοθέτη–, όμως αφορά όλους τους κρατούμενους και όχι ένα μικρό κομμάτι, όπως προσπαθεί να μεταφέρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις.

Στο υπουργείο όμως δεν τους έφτανε η ταύτιση των αλλαγών με τον Δ. Κουφοντίνα ή, σε ελεύθερη μετάφραση, τους καταδικασμένους για τρομοκρατία και επέλεξαν να προσθέσουν στο κάδρο και τους φυλακισμένους πλέον χρυσαυγίτες, προσπαθώντας να επηρεάσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, παραπληροφορώντας ακόμη μια φορά ως προς το ποιους αφορούν οι αλλαγές στις συγκεκριμένες διατάξεις.

Η ίδια η Σ. Νικολάου μάλιστα σε μια προσπάθεια να προπαγανδίσει τις επικείμενες διατάξεις ανέφερε ότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές, σε έναν χρόνο από τώρα ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η παρέα του θα μπορούν να μεταφερθούν σε αγροτικές φυλακές.

«Καταργεί τις αγροτικές φυλακές τελείως. Εδώ βλέπουμε ότι για να μεταφερθεί κάποιος στις αγροτικές πρέπει να έχει εκτίσει τα 2/5, άρα και πάλι ο κρατούμενος θα έχει αποφυλακιστεί. Ουσιαστικά οι αγροτικές φυλακές θα έχουν πληρότητα 10-12%, όπου θα εκτίονται ελάχιστες ποινές για έναν μήνα έως 40 μέρες. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουμε –ήδη έχουμε φτάσει– σε υπερπληρότητα 200-300% σε όλα τα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα και θα πουλάνε το παραμύθι ότι οι ελληνικές φυλακές δεν είναι υπερπλήρεις αφού υπάρχουν κενές θέσεις στις αγροτικές, στις οποίες βέβαια δεν θα μπορεί να πάει κανένας» σημειώνει ο Β. Φάτσης.

Οι ευνοϊκότερες συνθήκες κράτησης στις αγροτικές φυλακές είναι εν μέρει γεγονός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι με το να είναι κάποιος έγκλειστος σε ανοικτού τύπου κατάστημα κράτησης δεν στερείται την ελευθερία του. Οι κρατούμενοι εργάζονται σκληρά προκειμένου να επωφεληθούν από την ευεργετική προσμέτρηση της ποινής.

Οι υπερεξουσίες της Νικολάου

Ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διάθεση του υπουργείου να μετατρέψει τις φυλακές σε «τσιφλίκι» της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία με σκεπτικό «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» δίνει εντολές που καταπατούν τους ήδη υπάρχοντες νόμους, προκαλώντας αντιπάθειες και αντιδράσεις ακόμη και από την πλευρά των διευθύνσεων πολλών σωφρονιστικών καταστημάτων.

«Η Σοφία Νικολάου έχει πάρει μία υπερεξουσία από μόνη της η οποία είναι αντισυνταγματική. Αυτό τώρα θα το κάνει θεσμικά. Με τον νέο σωφρονιστικό θα έχει αυτές τις εξουσίες και νόμιμα», συμπληρώνει ο Β. Φάτσης.

Αντωνία Λεγάκη: Η οικογένεια Μητσοτάκη νομοθετεί στο έδαφος ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών

Η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη μιλώντας στο Documento αναφέρεται στην οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία, όπως λέει, περνάει σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με σκοπό να εξοντώσει τον Δ. Κουφοντίνα, ενώ παράλληλα ενισχύει την υπερσυντηρητική αντικοινωνική αντίληψη για τον σωφρονισμό.

«Εδώ συναντιούνται δύο πράγματα. Το πρώτο, που είναι η αφορμή αλλά όχι η αιτία: έχουμε μια φωτογραφική διάταξη που αφορά πρωτίστως τον Δ. Κουφοντίνα. Η οικογένεια Μητσοτάκη στην πραγματικότητα νομοθετεί στο έδαφος ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Σε ένα, υποτίθεται, δημοκρατικό κράτος η “αγία οικογένεια” προχωράει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με σκοπό ούτε να σωφρονίσει ούτε να φυλακίσει, αλλά να εξοντώσει αυτόν που θεωρεί οικογενειακό εχθρό. Το δεύτερο, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο, είναι ότι αυτό έρχεται και συναντιέται με μια συγκεκριμένη υπερσυντηρητική, αντικοινωνική αντίληψη για τον σωφρονισμό. Βλέπουμε ότι συνολικά υπάρχει μια συντηρητική στροφή στον τρόπο που η πολιτεία και η κρατική εξουσία διαχειρίζονται την εξουσία τους επί των πολιτών και σε εποχές που η οικονομική κρίση βαθαίνει και τα κράτη επιλέγουν να την ξεπεράσουν αυξάνοντας την εκμετάλλευση των φτωχών. Σε αυτές τις εποχές οι φτωχοί εύκολα μετατρέπονται σε φτωχοδιάβολους και εύκολα ανοίγουν οι φυλακές γι’ αυτούς. Συνολικά ανοίγουν ως προοπτική για πολύ περισσότερους ανθρώπους και για πολύ πιο “κανονικούς” απ’ ό,τι είχαμε μάθει στο παρελθόν».

Την ίδια ώρα η Αντ. Λεγάκη αναφέρεται στην οικονομική εξαθλίωση στην οποία οδηγεί το κράτος τους πολίτες, φέρνοντάς τους πιο εύκολα στις φυλακές και μετατρέποντάς τους σε «ανθρώπινα σκουπίδια» που εντός φυλακής θα πρέπει «να μην ενοχλούν την κοινωνία».

«Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν λεφτά μόνο για εξοπλισμούς, για πολέμους, για πλατείες και περίγελους, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για γιατρούς και σχολεία, πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν λεφτά και κατεύθυνση για τον σωφρονισμό. Και αν αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια με αδιαφορία οι άνθρωποι εκτός φυλακής, τα ανθρώπινα σκουπίδια μέσα στη φυλακή θα πρέπει να εξοντωθούν. Θα πρέπει να μην ενοχλήσουν την κοινωνία. Ετσι στην πραγματικότητα σε εποχές που η εκμεταλλευόμενη πλειοψηφία ωθείται εκτός κοινωνικού ιστού, ένα μεγάλο μέρος της θα περάσει από τη φυλακή και εκεί πρέπει να εξοντωθεί. Αυτή είναι η γραμμή. Αυτές οι διατάξεις έχουν μια ολόκληρη φιλοσοφία αποκλεισμού και εξόντωσης.

Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν σχέση ούτε με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, όπως θέλουν να τον λένε, ούτε με οποιεσδήποτε δημοκρατικές παραδόσεις. Εχουν σχέση μόνο με τις πιο μαύρες μεσαιωνικές σελίδες διαχωρισμού της κοινωνίας σε αξιοποιήσιμους, απασχολήσιμους πολίτες και σε αυτούς πια που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο κανενός είδους εκμετάλλευσης γιατί δεν παράγουν κέρδος. Πολύ περισσότερο αν με κάποιον τρόπο παραβούν τον νόμο ή και αν δεν τον παραβούν, αλλά βρίσκονται σε μια θέση που φαίνεται σαν να τον παρέβησαν, αυτοί οδηγούνται στο μαύρο σκοτάδι» προσθέτει η Αντ. Λεγάκη.

Σχετικά με την επανένταξη, η δικηγόρος είναι ξεκάθαρη ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του κράτους, ενώ στηλιτεύει τη στάση της πολιτείας που, όπως λέει, φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο. «Ο στόχος δεν είναι η επανένταξη. Εδώ σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία η φυλακή παίζει τον ρόλο του τελευταίου εργαλείου αποκλεισμού ανθρώπων. Δηλαδή ζώντας σε εποχές που αποκλείεται από τον κοινωνικό ιστό μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις, που το τελευταίο εργαλείο είναι η φυλακή, το τελευταίο τμήμα, το κατώτερο τμήμα από αυτούς εντάσσεται στη φυλακή για να περάσει στη μαύρη πλευρά της ζωής. Ο σκοπός της πολιτείας πια δεν είναι να τους επανεντάξει. Στην πραγματικότητα ακολουθεί τις πιο γελοίες κουβέντες του Τραμπ και του Βελόπουλου. Φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο. Είναι η κατεύθυνση που ο νεοφιλελευθερισμός είναι αγκαλιά με τον φασισμό, κατά τον ίδιο τρόπο που ο Μητσοτάκης είναι αγκαλιά με τον Αδωνη Γεωργιάδη χαράσσοντας μια καθαρά αντικοινωνική στρατηγική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter