Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Απώλειες 16,2% για τις τράπεζες

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Απώλειες 16,2% για τις τράπεζες

Σε ένα πρωτοφανές σπιράλ πτώσης βρίσκεται το χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας επιπλέον 10,61% σήμερα, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει από το διεθνές sell off που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο οικονομικό σοκ από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού. 

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφηκε και στην ελληνική αγορά ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να είναι στο 1,72%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,61% στις 538,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 538,37 μονάδων (-10,64%) και 602,42 μονάδων (-0,01%). 

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 95 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 12,08%, στις 1.344,38 μονάδες, ενώ στο -7,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 736,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 16,24% στις 369,85 μονάδες.

Οι αγορές ήδη “προβλέπουν” ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού είναι τεράστιες, ενώ προοιωνίζουν ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις, σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, για τη διεθνή οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Άλλωστε, σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κ. Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι το σοκ από τον ιό είναι πολύ σοβαρό. Μάλιστα, έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να δράσουν συντονισμένα και να καταρτίσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, προκειμένου αυτό το σοκ να είναι περιορισμένο.

Πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ και τα νέα μέτρα στήριξης της ρευστότητας που ανακοινώθηκαν δεν προσέφεραν κάποιο στήριγμα στις αγορές, πόσο μάλλον στην ελληνική. Τουναντίον μάλιστα, οι απώλειες αυξήθηκαν στην Ευρώπη, ενώ ακολούθησε και η βουτιά της Wall Street. Και αυτό γιατί ο κοροναϊός παραμένει ανεξέλεγκτος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και παρόλο που είδαμε κάποια μέτρα τόνωσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δεν είναι σαφές εάν θα αποδειχθούν αρκετά για να μετριάσουν τη ζημία στην οικονομία από τα μέτρα περιορισμού του νέου ιού.

Την αβεβαιότητα εντείνει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, παρά μόνο οι πρόδρομοι δείκτες που μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνουν πλήρως την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Όπως σημειώνει η UBS, οι αγορές θα παραμείνουν σε αυτή την τάση έντονης μεταβλητότητας έως ότου υπάρξει ένας συνδυασμός των εξής: 1) ενδείξεις επιτυχημένου περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, 2) σαφήνεια για τον καθαρό οικονομικό αντίκτυπο και 3) συντονισμένη παγκόσμια απάντηση πολιτικής.

Πάντως, σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και των θεσμών (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το επιτελείο του ελληνικού ΥΠΟΙΚ προγραμματίζεται να καταθέσει την ελληνική θέση-πρόταση (σ.σ. ανάλογες κινήσεις θα κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη), σύμφωνα με την οποία θα ζητηθεί πολλαπλή ευελιξία: αναφορικά με το ύψος των στόχων, αλλά και με την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τους στόχους που θα διαμορφωθούν.

Στο ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε απώλειες 20,95%, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο -18,88%, τη Eurobank στο -17,36%, την Πειραιώς στο -16,67%, την Coca Cola στο -15,07%, τον Ελλάκτωρ στο -14,72%, τη ΔΕΗ στο -13,68%, την Alpha Bank στο -12,37% και τις ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ με απώλειες άνω του 11%.

Η πτώση στον ΟΤΕ έφτασε στο 10,72%, στη Motor Oil στο 9,09%, ενώ άνω του 8% ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Aegean, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo και άνω του 7% σε ΟΛΠ, Φουρλή και Ελληνικά Πετρέλαια. Η πτώση σε Μυτιληναίο και Σαράντη έφτασε στο 6,99% και 6,64% αντίστοιχα, η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά 1,79%, ενώ ο Titan ολοκλήρωσε στο +0,10%.

Πηγή: capital.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter