Κραυγές διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατεβάζει ρολά σε Κέντρα Υγείας

Δραματικές επιπτώσεις για την ποιότητα υγείας των κατοίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, και ορισμένες μάλιστα, ακριτικές, έχει η τακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κατεβάζει ρολά στις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας, υποβαθμίζοντας πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αντί να αντιμετωπίζει την πανδημία με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κοινωνικοί φορείς, αιρετοί σε δήμους και εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών αντιδρούν, καθώς βλέπουν να διαιωνίζεται η λογική των μετακινήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, από τα περιφερειακά ιατρεία προς τα νοσοκομεία, λόγω του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άμεση ήταν η σύγκληση (δια περιφοράς) του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σουφλίου, καθώς προκάλεσε αναστάτωση η απόφαση της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης) με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής εξαιτίας της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ψήφισμα που ομόφωνα εξεδόθη εκφράζει την απαίτηση των ανθρώπων της περιοχής για την ανάκληση της απόφασης αυτής, την οποία χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη». Μοιάζει με κραυγή η επισήμανση του δημοτικού συμβουλίου ότι «θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο προς όλους, οι οποίοι μάλλον αγνοούν την πραγματικότητα, πως στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου υπάρχουν ηλικιωμένοι, άποροι, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, κάτοικοι ορεινών περιοχών, οι οποίοι απέχουν από τα δύο νοσοκομεία του νομού αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως όσοι έλαβαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση, η μόνη εικόνα που έχουν από την περιοχή μας, είναι όταν μελετούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις από το χάρτη»! Μάλιστα, απορρίπτουν το δίλημμα της Κυβέρνησης “Περιφερειακά ιατρεία ή νοσοκομεία” και απαντούν ότι και τα δυο είναι απαραίτητος όρος για να ζήσουν οι άνθρωποι. Ζητούν να δοθούν λύσεις, να γίνουν τώρα προσλήψεις, να θωρακιστεί η Δημόσια υγεία, να προχωρήσει καμπάνια εξαντλητικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, να δημιουργηθούν κινητές μονάδες σε όλο το μήκος του Νομού, με ιδιαίτερη την ανάγκη για τα απομακρυσμένα χωριά του Ορεινού Όγκου, να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Σουφλίου καθώς και το Νοσοκομείο Διδυμότειχου.

Η διαμαρτυρία τους εκφράστηκε με ψήφισμα , ύστερα από συζήτηση την Τρίτη (2.11.2021), σε έκτακτη συνεδρίαση για το κατ΄επείγον θέμα που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων, λόγω της ανάγκης της άμεσης λήψης απόφασης , «διότι θίγονται άμεσα η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας».

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας καταλήγει με την απαίτηση να ανακληθεί η απόφαση της 4ης ΥΠΕ με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής, σημειώνοντας εν κατακλείδι ότι «η Πανδημία αντιμετωπίζεται με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όχι με την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εμείς όλοι, επιλέγουμε την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής».

Το Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων ψηφίστηκε ομόφωνα (27 στα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου) που εκδόθηκε από το Δήμο Σουφλίου » είναι το εξής:

«Στα πλαίσια της διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19, επί δύο συναπτά έτη, πάρθηκαν αποφάσεις με γνώμονα την θωράκιση των νοσοκομείων για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε αυτές τις αποφάσεις στα αρχικά στάδια της πανδημίας, στο επίκεντρο ήταν οι μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, από τα περιφερειακά ιατρεία προς τα νοσοκομεία. Δύο χρόνια μετά, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν εφευρεθεί εμβόλια, θεραπείες, υπάρχει ενδεχομένως μια πληρέστερη εικόνα για την αντιμετώπισή του. Παρόλα αυτά, ανακοινώθηκε ξανά από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, πως αναστέλλονται τα Περιφερειακά Ιατρεία της Περιφέρειάς μας, με το πρόσχημα της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων και αντιμετώπισης της πανδημίας. Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο προς όλους, οι οποίοι μάλλον αγνοούν την πραγματικότητα, πως στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου υπάρχουν ηλικιωμένοι, άποροι, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, κάτοικοι ορεινών περιοχών, οι οποίοι απέχουν από τα δύο νοσοκομεία του νομού αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως όσοι έλαβαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση, η μόνη εικόνα που έχουν από την περιοχή μας, είναι όταν μελετούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις από το χάρτη. Απευθυνόμενοι προς τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, αλλά και προς αυτούς που διορίζουν τις διοικήσεις. Απευθυνόμενοι προς τους βουλευτές του Νομού μας, ζητάμε να ανακληθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία εμπαίζει τους κατοίκους της περιοχής μας και ενδεχομένως να τους τιμωρεί που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας. Τελικά η άμεση πρόσβαση στη δημόσια υγεία, μήπως δεν είναι προνόμιο για όλους; Η πανδημία του κορονοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσει, όλες οι πανδημίες τελειώνουν. Αποδεικνύεται όμως πως πιο επικίνδυνη πανδημία από αυτή του κορονοϊού είναι η πανδημία της εγκατάλειψης και ερημοποίησης της περιοχής μας, η οποία πραγματοποιείται για δεκαετίες συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου, ξεκαθαρίζει πως θα κάνει ότι απαιτηθεί ώστε όχι μόνο αυτή, αλλά όλες οι αποφάσεις που «φτωχοποιούν» την περιοχή μας, να μην εφαρμοστούν. Ως Δημοτικό Συμβούλιο απαιτούμε την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απαράδεκτης αυτής απόφασης. Η Πανδημία αντιμετωπίζεται με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όχι με την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εμείς όλοι, επιλέγουμε την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής».