Κραυγή αγωνίας από 13.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Κρήτη

Κραυγή αγωνίας από 13.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Κρήτη

Την πρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων που είχαν εργαστεί και πέρυσι, στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου, από 1ης Μάη του 2020, ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

 Συγκεκριμένα, διεκδικεί κρατική μέριμνα ούτως ώστε να επαναπροσληφθούν άπαντες και να ενταχθούν αμέσως μετά στην αναστολή σύμβασης και σε όλα τα σχετικά μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζόμενων και των εργοδοτών ως προς τον κορωνοϊό και τις τραγικές του επιδράσεις στην οικονομία της χώρας!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Νίκος Κοκολάκης, σημείωσε τα εξής: «Εκπροσωπώντας πάνω από 13.000 εργαζόμενους που εργάζονται στα ξενοδοχεία του νομού, πήραμε αυτή την απόφαση στέλνοντας ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Εργασίας και κοινοποιώντας την στον υπουργό των Οικονομικών αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στείλαμε, δε, την πρόταση αυτή και σε όλους τους βουλευτές του Ηρακλείου όπως και στον περιφερειάρχη. Και τους λέμε ότι εμείς ως εργαζόμενοι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτές τις πολυτελέστατες μονάδες του νομού μας. 

Και αναφέραμε επίσης ότι γνωρίζουμε πως όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κάθε χρόνο από τον Μάρτιο έως τέλος Οκτωβρίου. Εμείς, σαν σωματείο, από το 1990 συνάπτουμε τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις του νομού μας. Όμως λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι φέτος αδύνατον να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά. Και γι’ αυτό συναντηθήκαμε και συνυπογράψαμε προέκταση της περυσινής τοπικής ΣΣΕ και διασφαλίσαμε εργασιακά, οικονομικά αλλά και τα θεσμικά δικαιώματα των συναδέλφων. Μέσα από αυτά τα δικαιώματα είναι και η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού μας…».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης εξηγεί πως όλα αυτά σημαίνουν τα εξής: «Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και φέτος. Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τους επαναπροσλάβει. Και τι λέμε; Επειδή τα σημερινά μέτρα ισχύουν μέχρι 30 Απριλίου, εμείς λέμε από 1 Μαΐου να γίνει πρόσληψη μιας μέρας. Να γίνει μετά αναστολή εργασίας και να ενταχθούν σε όλα τα σχετικά μέτρα και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων…».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Thomas Cook, ξεπεράστηκε στο μεταξύ και το εμπόδιο που υπήρχε με το πλαφόν των 149 ημερών εργασίας. «Υπήρχε αυτό το εμπόδιο, και με βάση αυτό, οι εργαζόμενοι αυτοί δε θα δικαιούνταν τον ένα μήνα παραπάνω στο ταμείο ανεργίας. Μετά από δικές μας παρεμβάσεις δεν υπάρχει πια αυτό το πλαφόν. Και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις θα προχωρήσουν όλοι στο ταμείο ανεργίας για το διάστημα αυτό ανεξαρτήτως πλαφόν…».

Πηγή: Νέα Κρήτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter