Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση από τους μαχητές της πρώτης γραμμής κατά του κορωνοϊού, τους νοσοκομειακούς γιατρούς: “Προσλάβετε αμέσως μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλύψτε τα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία, αυξήστε τα κρεββάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιτάξτε αμέσως τον ιδιωτικό τομέα υγείας, πάρτε μέτρα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξήστε τα δωρεάν τεστ, κι’ όλα αυτά πριν να είναι πολύ αργά”, όπως προειδοποιεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Κοζάνη TV”.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: “Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι αυτή που πρέπει, ειδικά τώρα, αυτή την περίοδο που διανύουμε, που είμαστε στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Και το λέω γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει με αφορμή την επιδημία, δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό σε καμιά περίπτωση. Πρόκειται για γύρω στις 2.000-2.500 προσλήψεις που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτά τα κενά. Και αν οι ανάγκες πριν την εκδήλωση της επιδημίας ήταν 30.000 οργανικές θέσεις, καταλαβαίνετε ότι τώρα οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε: “Ειδικά για τα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας, οι κενές θέσεις κυμαίνονται από 20% έως το 45% σε όλα τα νοσοκομεία, και στην Καστοριά.

Στην αρχή, πριν να έχουμε τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, ακούγαμε από τα χείλη των εκπροσώπων της κυβέρνησης, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ότι είναι θωρακισμένο. Έδιναν δηλαδή μια εικόνα η οποία απέχει παρασάγγες από την πραγματικότητα με την οποία έρχονται καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Βέβαια εμείς μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δίνουμε με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας τον καλύτερό μας εαυτό, κυρίως οι συνάδελφοι που είναι στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι εντατικολόγοι στις ΜΕΘ για να νικήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εμείς διατυπώνουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο ακόμη και τώρα αρνείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει. Ποιό είναι αυτό; Το σύνολο των συναδέλφων που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για μια προκήρυξη 943 θέσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας και εμείς υπολογίζουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι γύρω στις 2.500. Αυτοί πρέπει να διοριστούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Ανάμεσα σ΄αυτές τις θέσεις, είναι και 80 αναισθησιολόγων που είναι μια ειδικότητα πολύ κρίσιμη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επειδή ένα 5% των ασθενών θα χρειαστεί νοσηλεία στις ΜΕΘ.

Γνωρίζετε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας όπου ήδη έχουν κορεσθεί οι ΜΕΘ και χρειάζεται να μεταφέρονται τα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν το κάνουν; Τι περιμένουν; Εμείς ανησυχούμε και δεν τα λέμε αυτά για να τρομοκρατήσουμε. Τα λέμε γιατί έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, μπορούν, εάν τηρηθούν αυτά τα αναγκαία μέτρα που προτείνουμε εμείς, τα πράγματα να αντιμετωπιστούν, οι δυσκολίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι να επιλυθούν.”

Η εκτίμηση για τις επόμενες ημέρες

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την εκτίμησή της σχετικά με την κατάσταση τις επόμενες ημέρες, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου παρατηρεί:

“Δεν μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική εκτίμηση από τους ειδικούς που παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας. Θα εξαρτηθεί αυτό από το βαθμό της διασποράς στην κοινότητα, τον οποίο δεν είμαστε σε θέση να τον ξέρουμε, κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα. Και γιατί δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε; Γιατί τα τεστ γίνονται σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Γιατί οι κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ είναι να γίνονται τα τεστ μόνο σε όσους ασθενείς έχουν βαριά κλινική εικόνα.

Η ανάγκη για περισσότερα τεστ

Αυτό δεν μπορεί να είναι ασφαλής δείκτης για το βαθμό της διασποράς. Γιαυτό κι εμείς λέμε ότι τεστ πρέπει να γίνονται μαζικά και αυτό δείχνει η εμπειρία των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει ήδη την πανδημία, όπως π.χ. η Κίνα. Αυτό λένε και οι κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται καθετοποιημένα στην κοινότητα, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται τα κρούσματα και να απομονώνονται. Την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα μπορεί οποιοσδήποτε, ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα, να πηγαίνει εαν έχει την οικονομική δυνατότητα και να κάνει το τεστ. Ενώ στους υγειονομικούς, σε ανθρώπους που εχουν συμπτώματα, δεν γίνονται τα τεστ με το πρόσχημα των περιορισμένων δυνατοτήτων των αντιδραστηρίων. Την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που κάνουν τεστ, παίρνουν τα δείγματα και τα στέλνουν στον δημόσιο τομέα, στο “Παστέρ”, στα πανεπιστήμια”.

Να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και να επιταχθούν τα ιδιωτικά

Τέλος, αναφερόμενη στο τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπισθεί ο κορωνοϊός, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τονλίζει με έμφαση:

“Είναι κρίσιμο ζήτημα να γίνουν κάποια πράγματα ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη και να μην χαθεί ούτε ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να σωθεί. Και αυτό σημαίνει μόνιμες προσλήψεις τώρα στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, ώστε να στελεχωθούν για να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία για να παρακολουθούν τους ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, να μην προσέρχονται στα νοσοκομεία και διασπείρουν. Χρειάζεται να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεββάτια εντατικής θεραπείας, να επιταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας που έχει 350 κλίνες εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς αντί να επιταχθούν αυτά εδώ και τώρα, η κυβέρνηση παζαρεύει με ποιά τιμή θα νοικιάσει τα κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Όταν λέμε έχουμε πόλεμο, χρειάζεται να επιστρατευθούν όλοι για να πολεμήσουμε τον εχθρό. Επίταξη λοιπόν του ιδιωτικού τομέα με το σύνολο του προσωπικού και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει για να ενταχθούν και αυτά στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Επίσης επίταξη των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα, για να μπορούν να γίνονται τα τεστ μόνο εφόσον υπάρχει ένδειξη και απολύτως δωρεάν. Και πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς. Αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε καταγγελίες που δεν διαψεύστηκαν ότι ζητάνε από συναδέλφους να ράβουν χάρτινες μάσκες ή μάσκες από σεντόνι. Μας προετοιμάζουν και μας δίνουν οδηγίες για το πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, όταν έχουμε έλλειψη γαντιών. Αυτά λοιπόν πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα για να μπορέσουμε να μην θρηνήσουμε κανένα στυνάνθρωπό μας, ενώ θα μπορούσε να είχε σωθεί. Και πρέπει να δυναμώσει η φωνή που τα διεκδικεί όλα αυτά, γιατί η ατομική ευθύνη έχει και τα όριά της”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter