Κραυγή αγωνίας σε Μητσοτάκη και Μενδώνη από τους Καραγκιοζοπαίκτες για την επιβίωσή τους

Φωτογραφία αρχείου.

Σοβαρό θέμα επιβίωσης τίθεται πλέον ξεκάθαρα για τους Καραγκιοζοπαίκτες λόγω πανδημίας κορονοϊού. Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών απευθύνει δημόσια τις αγωνίες του ταλαιπωρημένου κλάδου στον πρωθυπουργό και την υπουργού Πολιτισμού.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, λίγες ημέρες πριν από τη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στη Βουλή, η «συμπαθής τάξη των Καραγκιοζοπαιχτών ουδέποτε διέθετε επαρκείς οικονομικούς πόρους που θα της επέτρεπαν να επιβιώσει σε συνθήκες γενικευμένης και μακρόχρονης απραξίας και ανεργίας».

«Αποτελούμενη από ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης και έχοντας στερηθεί, όπως και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του θεάματος και του ακροάματος, τους φυσικούς χώρους καλλιτεχνικής δράσης: σχολεία, θέατρα, κινηματογράφους, πλατείες…. πώς θα μπορούσαν να υποβάλουν προγράμματα δράσεων, που ζητούνται αρμοδίως, προς υλοποίηση, για να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού;», σημειώνουν βγάζοντας μια δυνατή κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους.

Διαβάστε επίσης: Καραγκιοζοπαίκτης: Ένα επάγγελμα σε… κίνδυνο;

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του κλάδου των Καραγκιοζοπαιχτών, υψώνει και τη δική του φωνή διαμαρτυρίας, συνάδοντας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος- Ακροάματος, εξαιτίας της δήλωσης του κ. Πρωθυπουργού στις τελευταίες ανακοινώσεις του (28/4/2020) ότι: «Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι τα Φεστιβάλ και οι Συναυλίες». Ενώ δεν περιλαμβάνεται στο άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων τον Ιούνιο και το θέατρο!

Η αγωνία μας είναι φυσικό να κορυφώνεται, διότι με το ενδεχόμενο αυτό τίθεται θέμα επιβίωσης όλως ιδιαιτέρως των καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών. Πολύ δε περισσότερο, αν συνεχιστεί η παντελής αδιαφορία έως τώρα της Κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργείου να διατυπώσει έστω «γενικές κατευθύνσεις» για το πώς θα ήταν δυνατόν το φετινό καλοκαίρι να ψυχαγωγηθεί ο λαός μας. Αυτό το θεωρούμε αναγκαίο και χάρη της εξασφάλισης της ψυχικής και ηθικής υγείας, αλλά και της συνοχής του κοινωνικού συνόλου - εξυπακούεται βάσει των αυστηρών υγειονομικών κανόνων που ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή - αλλά και για την αξιοπρεπή οικονομική ανακούφιση των καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών, που δεν είναι επιτέλους ανάγκη κάθε φορά που απευθύνονται στην Πολιτεία για βοήθεια να αισθάνονται ότι «επαιτούν»!

Η συμπαθής τάξη των Καραγκιοζοπαιχτών ουδέποτε διέθετε επαρκείς οικονομικούς πόρους που θα της επέτρεπαν να επιβιώσει σε συνθήκες γενικευμένης και μακρόχρονης απραξίας και ανεργίας. Αποτελούμενη από ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης και έχοντας στερηθεί, όπως και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του θεάματος και του ακροάματος, τους φυσικούς χώρους καλλιτεχνικής δράσης: σχολεία, θέατρα, κινηματογράφους, πλατείες…. πώς θα μπορούσαν να υποβάλουν προγράμματα δράσεων, που ζητούνται αρμοδίως, προς υλοποίηση, για να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού;

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η αξιότιμη κα Υπουργός Πολιτισμού μέσα στα πλαίσια των όποιων μέτρων τυχόν εξαγγείλει για τον κλάδο των εργαζομένων στο θέαμα και ακρόαμα, παρακαλούμε να δείξει ενδιαφέρον για τον ιδιαίτερα ευάλωτο κλάδο «του παλαιοτέρου θεάματος και ακροάματος της Νεωτέρας Ελλάδος», τον Καραγκιόζη, αλλά και τον αδελφό του το κουκλοθέατρο.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, με 95 χρόνια συνεχούς δράσης στο ιστορικό του, ήδη βρίσκεται σε εγρήγορση εκπονώντας προγράμματα αλλά και διατυπώνοντας σχέδια-προτάσεις για το πώς είναι δυνατόν – βάσει των νέων συνθηκών «Μένουμε Ασφαλείς» - να δοθούν υπαίθριες ή και σε κλειστούς χώρους παραστάσεις, τόσο κατά την τρέχουσα σεζόν, όσο και κατά το 2021 με κορύφωση τους εορτασμούς των Διακοσίων ετών της Παλιγγενεσίας. Καλεί δε όλους τους συναδέλφους αδιακρίτως και τους φίλους του Θεάτρου Σκιών να βρίσκονται σε επικοινωνία με το Σωματείο και ετοιμότητα, ώστε όλοι να συμβάλουμε στη στήριξη του κλάδου τούτη την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

Την ανακοίνωση υπογράφουν για το Σωματείο, ο πρόεδρος, Πάνος Καπετανίδης, ο γενικός γραμματέας, Τάκης Κωστιδάκης, και ο καλ. Δ/ντης της Εθνικής Σκηνής Θεάτ.Σκιών, Σωκράτης Κοτσορές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.