Κραυγή από τους πρόσφυγες του Ελαιώνα: «Στηρίξτε μας, να ζήσουμε μαζί και ίσοι»

Κραυγή από τους πρόσφυγες του Ελαιώνα: «Στηρίξτε μας, να ζήσουμε μαζί και ίσοι»
Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα ενόψει της επικείμενης εκκένωσης, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δραπέτευσαν από ένα περιβάλλον συγκρούσεων και βιαιοτήτων· ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, με αδίστακτους διακινητές ψυχών· βρέθηκαν ύστερα από ένα ταξίδι στο χείλος της επιβίωσης στην Ελλάδα και ειδικότερα στη δομή του Ελαιώνα. Είναι αυτή η δομή προσφύγων που αποτέλεσε τη βιτρίνα των ελληνικών κυβερνήσεων για να παρουσιάζουν ως επίτευγμα στους ξένους αξιωματούχους.

Τώρα με προσχεδιασμένες κινήσεις η δομή κλείνει. Οι πρόσφυγες, για να μη «χαλάνε» την εικόνα της πόλης, πετιούνται σε άλλες δομές-στρατόπεδα, εκεί όπου οι ζωές δεν μετράνε.

Οι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι αιτούντες άσυλο του προσφυγικού camp του Ελαιώνα ζητάνε τη συμπαράστασή μας και καλούν σε διαδήλωση τη Τρίτη 28 Ιουνίου στις 18.00, έξω από τις πύλες του camp του Ελαιώνα με κατεύθυνση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Έχουν συγκεκριμένα αιτήματα: να μην κλείσει η δομή, να σταματήσει η εξαναγκαστική εκτόπιση των κατοίκων του camp, δήμο Αθηναίων και υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να δεσμευτούν ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται από τους οργανισμούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς στο camp δεν θα διακοπούν, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να εγγυηθεί την απολαβή του επιδόματος στους κατοίκους του camp, που θεμελιώνεται στο πρόγραμμα Εστία, όπως και να δεσμευτεί ότι όσοι μεταφέρονται από προσφυγικά camps σε στεγαστικά προγράμματα υπό το πρόγραμμα Εστία τους τελευταίους μήνες δεν θα εξαναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου τους.

Οι πρόσφυγες της δομής θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό απευθύνονται με μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας στήριξη και αλληλεγγύη.

Ακολουθεί η επιστολή τους:

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη
Προς το Δήμο των Αθηνών και το δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη
Προς τον IOM Gianluca Rocco
Προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και τον Τύπο

Εμείς, οι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι αιτούντες άσυλο του προσφυγικού camp του Ελαιώνα, εκφράζουμε με την παρούσα επιστολή τα αιτήματά μας, τα οποία είναι:

1. Η διακοπή κάθε προσπάθειας να κλείσει το camp του Ελαιώνα.
2. Η διακοπή κάθε προσπάθειας εξαναγκαστικής εκτόπισης των κατοίκων του camp.
3. Η δέσμευση από το Δήμο των Αθηνών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να βεβαιώσουν ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται από τους οργανισμούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς που δραστηριοποιούνται στο camp δεν πρόκειται να διακοπούν.
4. Η δέσμευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να εγγυηθεί την απολαβή του επιδόματος στους κατοίκους του camp, που θεμελιώνεται στο πρόγραμμα Εστία
5. Η δέσμευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να βεβαιώσει πως οι άνθρωποι που μεταφέρονται από προσφυγικά camps σε στεγαστικά προγράμματα υπό το πρόγραμμα Εστία τους τελευταίους μήνες δεν θα εξαναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου τους.

Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, δραπετεύσαμε από ένα περιβάλλον σύγκρουσης, βίας, δίωξης. Εδώ φέραμε την ελπίδα μας ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε μια νέα ζωή, για εμάς και τα παιδιά μας, εν ειρήνη.
Αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν μας βλέπουν ως ανθρώπινα όντα που εξαναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή: βλέπουμε σε εμάς ένα πρόβλημα που πρέπει να κρύψουν, παίρνοντάς μας μακριά από τα μάτια των Ελλήνων πολιτών, κλείνοντάς μας σε camps μακριά από τις πόλεις, μακριά από το υπόλοιπο της κοινωνίας.

Το δικαίωμα στην υγεία δεν διασφαλίζεται σε αυτά τα camps, όπως και το δικαίωμα της εκπαίδευσης των παιδιών, όπως και το δικαίωμα ζήσουμε ως ελεύθερα ανθρώπινα όντα. Για αυτούς των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ακόμα χειρότερες, καθώς αναγκάζονται να δουλέψουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης και εκβιασμού, αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όταν αρρωσταίνουν, ρισκάροντας καθημερινά να απελαθούν στις ίδιες χώρες από τις οποίες είχαν δραπετεύσει, επειδή η ζωή τους ήδη βρισκόταν σε κίνδυνο.

Αλλά εμείς ξέρουμε ότι οι Έλληνες δεν είναι όσο ρατσιστές είναι η κυβέρνησή τους. Τους ζητάμε να δείξουν την αλληλεγγύη τους, και να στηρίξουν τον αγώνα μας να ζήσουν μαζί, ελεύθεροι/ες και ίσοι/ες.

Προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας, καλούμε λοιπόν σε διαδήλωση τη Τρίτη 28 Ιουνίου στις 6 μ.μ., η οποία θα ξεκινήσει από τις πύλες του camp του Ελαιώνα και θα κατευθυνθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου αναμένουμε να γίνουμε δεκτοί/ες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter