Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Τσόρι Ντομίνγκες!

Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Τσόρι Ντομίνγκες!

Στα 38 χρόνια του, ο μεγάλος Αργεντινός άσος Αλεχάντρο Ντομίνγκες και πιο γνωστός ως Τσόρι (γεννημένος 10/6/81 στο Μπουένος Αίρες) που λατρεύτηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού όσο λίγοι, στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σαν παίκτης της ισπανικής Ράγιο Βαγιεκάνο πλέον, ότι σταματάει οριστικά το ποδόσφαιρο και κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια…

Ο πρώην άσος της Κίλμες και ηγέτης της μεγάλης Ρίβερ Πλέιτ, ήρθε στην Ευρώπη και αγωνίστηκε με την Βαλένθια, την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, την Ρούμπιν Καζάν, τον Ολυμπιακό (την τετραετία 2013-17) και την Ράγιο Βαγιεκάνο. Κατέκτησε μεταξύ άλλων το Μουντιάλ U-20, με την Αργεντινή το 2001 κι ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, τη σεζόν 2007-08.

Η πορεία του Τσόρι

Ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Λανούς και σε ηλικία 14 ετών πήγε στην Κίλμες, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 1999 σε ηλικία 18 ετών. Εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του και το 2001 τον απέκτησε η περίφημη Ρίβερ Πλέιτ. Μια τριετία στους «Μιλιονάριος» κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα Αργεντινής (2002, 2003, 2004) κι έγινε μήλον της έριδος για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Τον απέκτησε τελικά τον Ιανουάριο του 2004, η ρώσικη Ρουμπίν Καζάν, αντί ποσού περίπου 2 εκατ δολαρίων. Αγωνίστηκε τρία χρόνια όπου πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις ώσπου ήρθε τον Γενάρη του 2007 η Gazprom μεγάλος χορηγός της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, να δώσει 7 εκατ ευρώ στη Ρούμπιν και να τον κάνει δικό της! Ποσό-ρεκόρ τότε για τα εσωτερικά του ρώσικου ποδοσφαίρου.

Δυο χρόνια στη Ζενίτ αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία και πραγματοποίησε συνολικά 57 εμφανίσεις. Κορυφαία στιγμή του στην Αγία Πετρούπολη, η εντυπωσιακή του εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερν σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Ζενίτ συνέτριψε τους Γερμανούς με 4-0, με τον Τσόρι να οργιάζει στο ματς και να έχει τις δύο από τις τέσσερις ασίστ στο παιχνίδι! Ηταν η σεζόν 2007-08 που οδήγησε τη Ζενίτ, για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και κατέκτησε το τρόπαιο. Εκτός αυτού, με τη Ζενίτ κατέκτησε ακόμη ένα Σούπερ Καπ (2008), ένα Σούπερ Καπ Ρωσίας (2008) κι ένα πρωτάθλημα Ρωσίας.

Επιστροφή στη Ρούμπιν

Πάλι Ιανουάριο, αυτόν του 2009, ο Αλεχάντρο «Τσόρι» Ντομίνγκες επέστρεψε στην Ρούμπιν Καζάν αλλά είχε πολλές διαφορές με τον προπονητή του, τον Ολλανδό Ντικ Άντβοκαατ. Παρόλα αυτά, κατάφερε να αναδειχθεί MVP του ρωσικού πρωταθλήματος, τόσο από τη Ρωσική Λίγκα όσο και από τα κορυφαία αθλητικά περιοδικά Futbol και Sport Express.

Την επόμενη σεζόν, ο Τσόρι πήγε στην Ισπανία για λογαριασμό της Βαλένθια όπου έμεινε δύο χρόνια. Εκεί πραγματοποίησε συνολικά 36 συμμετοχές. Μετά γύρισε για ένα χρόνο στην Ρίβερ Πλέιτ που αγωνιζόταν στην β’ κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων και την βοήθησε να ανέβει ξανά στην μεγάλη κατηγορία. Τον Αύγουστο του 2012, ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες μεταγράφηκε στη Ράγιο Βαγιεκάνο όπου ήταν βασικό στέλεχος (33 ματς, 5 γκολ)ε γκολ.

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό

Στις 2 Ιουλίου του 2013, ανακοινώθηκε επίσημα η απόκτηση του Αλεχάντρο Ντομίνγκες από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο έκανε ντεμπούτο του κόντρα στην Καλλονή στο ΟΑΚΑ (τυπικά φιλοξενούμενος ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0). Το πρώτο του γκολ με τους «ερυθρόλευκους» το πέτυχε σχεδόν 3,5 μήνες μετά (1/12), στο «Καραϊσκάκη» στη νίκη 3-0 επί του Εργοτέλη.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ το πρώτο του γκολ το πέτυχε κόντρα στην Μπενφίκα (1-1) τον Οκτώβριο του 2013. Τη σεζόν εκείνη αναδείχθηκε πρωταθλητής με τους Πειραιώτες και την επόμενη σεζόν 2014-15 έγινε ο ηγέτης της ομάδας και στο τέλος της τον βρήκε να πανηγυρίζει το νταμπλ. Σε ατομικό επίπεδο, βγήκε τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 15 γκολ, πρώτος σε τελικές προσπάθειες, πρώτος σε ασίστ (11), πρώτος σε πάσες (347)! Δικαιολογημένα, α αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος και στη συνέχεια καλύτερος ξένος παίκτης στην Ελλάδα, αλλά και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της Σούπερ Λίγκας.

Τη σεζόν 2015-2016 υπέφερε από τραυματισμούς και την θέση του βασικού πήρε ο νεαρός τότε Κώστας Φορτούνης. Τον Φεβρουαρίου του 2016, στον πρώτο αγώνα της φάσης των 32 του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στην Άντερλεχτ, ο Ντομίνγκες σκόραρε κι έφτασε τα 100 ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Την σεζόν 2016-2017 η έλευση του Πάουλο Μπέντο στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» τον έβγαλε εκτός πλάνων. Αποχώρησε από την ομάδα του Πειραιά στο τέλος του πρωταθλήματος και πήγε στην Ράγιο Βαγιεκάνο έως σήμερα που ανακοίνωσε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο…

Ο «κλέφτης»

Ο Τσόρι είναι παντρεμένος με την Κλαούντια με την οποία έχουν δύο παιδιά. Το προσωνύμιο «Τσόρι» με το οποίο είναι περισσότερο γνωστός στους φιλάθλους του το κόλλησε ένας συμπαίκτης του όταν αγωνιζόταν πιτσιρικάς στις ακαδημίες της Κίλμες. Ο προπονητής του τον είχε βάλει κατευθείαν βασικό στην ομάδα και ο φίλος του του έλεγε ότι ήρθε στην ομάδα για να τους… κλέψει τη θέση. «Τσόρι» είναι το υποκοριστικό του «τσορίσο», που στα αργεντίνικα σημαίνει ο κλέφτης. Και του έμεινε από τότε…

Το μήνυμα του Μαρινάκη

Μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση του Τσόρι από το ποδόσφαιρο, ο πρώτος που έσπευσε να του ευχηθεί τα καλύτερα ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης που είχε κι έχει μεγάλη αδυναμία στον Ντομίνγκες και λόγω της προσφοράς του στους Πειραιώτες αλλά και λόγω του καταπληκτικού χαρακτήρα του. Εγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος του Ολυμπιακού: «Ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένειά σου, στη ζωή σου μετά το ποδόσφαιρο».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter