Κρεμλίνο: Η σορός του Λένιν πάει για συντήρηση

Κρεμλίνο: Η σορός του Λένιν πάει για συντήρηση

Ένας από τους «ναούς» της σοβιετικής εποχής στη Ρωσία πρόκειται να κλείσει. Το Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία θα κλείσει για τους επισκέπτες για δύο μήνες καθώς η σορός του ηγέτη της ρωσικής επανάστασης θα πάει για συντήρηση

Το Μαυσωλείο, μια εικονική σοβιετική πυραμίδα από καφέ και μαύρο μάρμαρο που βρίσκεται πλάι από το Κρεμλίνο θα κλείσει από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 16 Απριλίου, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του Κρεμλίνου από πιθανές επιθέσεις.

Πρόκειται για ένα προγραμματισμένο κλείσιμο, αναγκαίο για τη συντήρηση του σώματος του μπολσεβίκου αρχηγού.

Η σορός του Λένιν πρέπει να «κάνει μπάνιο» σε υγρά συντήρησης κατά διαστήματα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Οι υπάλληλοι και συντηρητές βρίσκουν επίσης την ευκαιρία κατά τη διάρκεια τέτοιων συντηρήσεων να αλλάξουν και το κουστούμι που φοράει η σορός.

Οι εργασίες συντήρησης γίνονται λίγο πριν την 100ή επέτειο της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η απόφαση για τη συντήρηση του σώματος του Λένιν ελήφθη αμέσως μετά τον θάνατό του, το 1924 και συνδέεται με διάφορα σενάρια και εικασίες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 το ρωσικό κίνημα του «κοσμισμού» ήταν αρκετά δημοφιλές και υπήρξε πρόθεση να συντηρηθεί κατά τρόπο κρυοστατικό το σώμα του Λένιν προκειμένου να τον επαναφέρουν στη ζωή στο μέλλον. Ο απαραίτητος εξοπλισμός αγοράστηκε στο εξωτερικό, αλλά για ποικίλους λόγους το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε. Αντ’ αυτού το σώμα του βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε μόνιμη έκθεση στο μαυσωλείο Λένιν στη Μόσχα.

Ο εγκέφαλος του αφαιρέθηκε προτού βαλσαμωθεί το σώμα του. Η σοβιετική κυβέρνηση ανάθεσε στο γνωστό Γερμανό επιστήμονα νευρολογίας Όσκαρ Φογκτ να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν για να εντοπίσει την ακριβή θέση των κυττάρων του εγκεφάλου που είναι αρμόδια για τη μεγαλοφυΐα.

Το Ίδρυμα Εγκεφάλου δημιουργήθηκε στη Μόσχα για αυτόν το λόγο. Ο Φογκτ δημοσίευσε ένα έντυπο για τον εγκέφαλο το 1929 όπου ανέφερε ότι μερικοί πυραμιδικοί νευρώνες στο τρίτο στρώμα του εγκεφαλικού φλοιού του Λένιν ήταν πολύ ανεπτυγμένοι. Εντούτοις το συμπέρασμα της συνάφειάς του στη μεγαλοφυΐα αμφισβητήθηκε. Η εργασία του Φογκτ θεωρήθηκε από τους Σοβιετικούς σαν ανεπαρκής. Η περαιτέρω έρευνα συνεχίστηκε από σοβιετική ομάδα, αλλά η εργασία για τον εγκέφαλο του Λένιν δεν κοινοποιήθηκε.

Σύγχρονοι ανατομιστές δεν θεωρούν πλέον ότι η μορφολογία μπορεί μόνη της να καθορίσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ένα μικρό εργαστήριο συνεχίζει να ασχολείται με τη συντήρηση της σορού και κατά διαστήματα υπάρχουν δημόσιες συζητήσεις αν ο Λένιν πρέπει να ταφεί σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση όπου ανακινούνται και οι δηλώσεις της συζύγου του που ήταν αντίθετη. Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα ωστόσο αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter