Κρεμλίνο: Ρωσία και Αίγυπτος αποφάσισαν να συντονιστούν για τη Λιβύη

Κρεμλίνο: Ρωσία και Αίγυπτος αποφάσισαν να συντονιστούν για τη Λιβύη

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλΣίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Λιβύη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με σκοπό την σταθεροποίηση της κατάστασης στο κράτος αυτό (Λιβύη)» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «επισημάνθηκε η σημασία των μεσολαβητικών προσπαθειών της Γερμανίας και του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας με την συμμετοχή όλων των βασικών μερών της Λιβύης».

Ο Πούτιν έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προήδρευσε επιχειρησιακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη και άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Λιβύη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Αιγύπτος: Τηλεφωνική επικοινωνία Σίσι – Τραμπ

Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς επίσης επεσήμανε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Λιβύη, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου», επισημαίνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».

Αλγερία – Ανησυχεί για τα κοινά σύνορα 

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), όπου συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας, συνήλθε χθες, Πέμπτη, για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει «μέτρα» για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία.

Συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.

Στο Αλγέρι, το HCS, υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντελματζίντ Τεμπούν, «εξέτασε την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως στο επίπεδο των συνόρων με τη Λιβύη και το Μάλι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων APS.

Το HCS «αποφάσισε μια δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των συνόρων μας και της εθνικής επικράτειάς μας και την επανενεργοποίηση του ρόλου της Αλγερίας στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας περιοδικά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε ακόμη το APS.

Δίπλα στον Τεμπούν, που εξελέγη στις 12 Δεκεμβρίου και ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, κάθονταν από τη μια πλευρά ο προσωρινός πρωθυπουργός Σάμπρι Μπουκαντούμ, η κυβέρνηση του οποίου διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις, και από την άλλη ο στρατηγός Σαΐντ Σενγκριχά, διοικητής του στρατού ξηράς, ο οποίος είναι προσωρινός αρχηγός του επιτελείου στρατού μετά τον θάνατο του αρχηγού του στρατού τη Δευτέρα.

Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μπελκασέμ Ζεγκμάτι και Εσωτερικών (προσωρινός) Κάμελ Μπελτζούντ, καθώς και οι επικεφαλής της εθνικής χωροφυλακής, ο στρατηγός Αμπντεραχμάν Αράρ, και της εθνικής ασφάλειας (αστυνομίας) Χελίφα Ουνισί, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Η Αλγερία μοιράζεται σχεδόν 1.000 χλμ. σύνορα με τη Λιβύη και σχεδόν 1.400 χλμ. με το Μάλι.

Στη Λιβύη, η ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αντιμετωπίζει από τις αρχές Απριλίου μια επίθεση στην πρωτεύουσα του στρατάρχη Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι τρεις αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας και ενός άλλου συμμάχου της ΚΕΕ, του Κατάρ.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΕ, Φάτι Μπασάγα, έκανε λόγο για «μια μεγάλη συνεργασία» αν όχι «συμμαχία» ανάμεσα στην Τρίπολη, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αλγερία.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο τη φύση της συνεργασίας αυτής.

Σε μια ανακοίνωση η τυνησιακή προεδρία απέρριψε αμέσως την ιδέα μιας «συμμαχίας» και κάθε «ερμηνεία» με αυτή την έννοια, την επομένη μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Τύνιδα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter