Κρέτσος: To Facebook έδωσε τον έλεγχο των fake news σε εταιρεία που φαίνεται πως δεν έχει τα εχέγγυα (Audio)

Κρέτσος: To Facebook έδωσε τον έλεγχο των fake news σε εταιρεία που φαίνεται πως δεν έχει τα εχέγγυα (Audio)

«Εξεπλάγην από αυτή την επίσημη ανακοίνωση τόσο του Facebook όσο και της εταιρείας Hellinika Hoaxes, η οποία αναλαμβάνει ουσιαστικά τον ρόλο του χωροφύλακα κατά των ψευδών ειδήσεων» δήλωσε στοv Realfm και στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.

«Αναλαμβάνει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον έλεγχο εγκυρότητας των ειδήσεων στην πλατφόρμα του Facebook. Δεν είναι τυχαία πλατφόρμα, έχει χρήστες κοντά στα 3 δις ανθρώπους, κάθε λεπτό κάνουν log in περίπου 1 εκατ. άνθρωποι και επηρεάζει πολύ και το πεδίο διακίνησης ιδεών. Μου έκανε εντύπωση πώς αυτός ο παγκόσμιος κολοσσός, δίνει αυτή τη σοβαρή υπόθεση σε μια εταιρεία που φαίνεται ότι δεν έχει τα εχέγγυα, έχει μόνο έναν δημοσιογράφο στο καταστατικό της», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος

Επεσήμανε πως και η ίδια η εταιρεία έχει πιαστεί στο παρελθόν να είναι θύμα ψευδών ειδήσεων – τρεις φορές – προσθέτοντας πως θα το διερευνήσουν περαιτέρω. «Είναι πάρα πολύ σοβαρή ιστορία το θέμα των ψευδών ειδήσεων και για τη δημοκρατία και για τον τρόπο ζωής μας και για τις αποφάσεις που θα πάρουν οι πολίτες», είπε ο Λευτέρης Κρέτσος σημειώνοντας πως η ανακοίνωση προέκυψε περίπου 20 μέρες πριν τις εκλογές, γεννώντας πολλά ερωτήματα.

Επεσήμανε επίσης πως σε άλλες χώρες έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό διευρυμένες επιτροπές αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ με την παρουσία του Associated Press.

«Δεν ξέρω γιατί στην Ελλάδα θεώρησε το Facebook ότι ο πιο ενδεδειγμένος και κατάλληλος μηχανισμός είναι για τον έλεγχο και την εγκυρότητα των ειδήσεων είναι τα Hellinika Hoaxes τα οποία επίσης στην αίτησή τους για την πιστοποίησή τους αναφέρουν ότι συνδέονται άμεσα με την Athens Voice (…) Υπάρχουν πολλά ερωτήματα όπως και το ότι ο ιδρυτής του ήταν ένας ναρκαλιευτής απόστρατος… Περίεργα πράγματα πριν τις εκλογές.»

Ακούστε το ηχητικό από τη συνέντευξη του Λευτέρη Κρέτσου:

Διαβάστε επίσης: Παππάς για fake news: Μας ξένισε η απόφαση του Facebook – Η κυβέρνηση θα πάρει τις πρωτοβουλίες της

Διαβάστε επίσης: Ellinika Hoaxes: Οι «σερίφηδες» της ενημέρωσης και η αλά καρτ …διαπόμπευση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter