Κρήτη: Μαθητής υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει Θρησκευτικά παρά την απαλλαγή που είχε

Κρήτη: Μαθητής υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει Θρησκευτικά παρά την απαλλαγή που είχε

Εναντίον του υπουργείου Παιδείας στράφηκαν, με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο, δυο γονείς και ένας μαθητής Λυκείου για μη εφαρμογή της απόφασης 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανάρτηση ο πληρεξούσιος δικηγόρος του μαθητή και των γονέων του, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο μαθητής είχε λάβει απαλλαγή από το μάθημα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ωστόσο όταν οι γονείς του υπέβαλαν το αίτημα για την Α’ Λυκείου, χωρίς να αναφέρουν στην υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, το αίτημα απορρίφθηκε ως αντίθετο στην υπουργική απόφαση Γαβρόγλου και στην εγκύκλιο Λοβέρδου οι οποίες προβλέπουν την αναγραφή του θρησκευτικού φρονήματος του μαθητή στην υπεύθυνη δήλωση.

Η καταγγελία του δικηγόρου

Οι γονείς ζητούν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απαλλαγή του μαθητή, ο οποίος υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει για πρώτη φορά στη μαθητική του πορεία το μάθημα των θρησκευτικών.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ εναντίον του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της μη συμμόρφωσής του με την απόφαση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πληρεξούσιου δικηγόρου του μαθητή:

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας και η κυρία Κεραμέως δεν έπραξαν απολύτως τίποτε για να συμμορφωθούν με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (4.9.2019) και με την ομοίου περιεχομένου απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (31.10.2019) με αποτέλεσμα στις 4.11.2019 να έχουμε απόρριψη αιτήματος μαθητή για απαλλαγή από τα θρησκευτικά.

Είμαι ο πληρεξούσιος δικηγόρος του μαθητή και των γονέων του στην εξής υπόθεση που δημοσιοποιείται σήμερα.

Εναντίον του Υπουργείου Παιδείας στράφηκαν την Παρασκευή 08.11.2019, με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο, δυο γονείς και ένας μαθητής Λυκείου για μη εφαρμογή της απόφασης 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και της απόφασης της 31.10.2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) περί απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

Ο μαθητής είχε λάβει απαλλαγή από το μάθημα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ωστόσο όταν οι γονείς του υπέβαλαν το αίτημα για την Α’ Λυκείου, χωρίς να αναφέρουν στην υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, το αίτημα απορρίφθηκε ως αντίθετο στην υπουργική απόφαση Γαβρόγλου και στην εγκύκλιο Λοβέρδου οι οποίες προβλέπουν την αναγραφή του θρησκευτικού φρονήματος του μαθητή στην υπεύθυνη δήλωση.

Η αρχική αίτηση απαλλαγής υποβλήθηκε από τους γονείς μετά την έκδοση της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση. Μετά την απόρριψή της από το σχολείο, οι γονείς υπέβαλαν νέα αίτηση που ανέφερε ότι το παιδί δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη από το σχολείο. Εν τω μεταξύ είχε εκδοθεί η απόφαση του ΕΔΔΑ με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Με τη δικαστική ενέργεια αυτή, οι γονείς ζητούν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απαλλαγή του μαθητή, ο οποίος υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει για πρώτη φορά στη μαθητική του πορεία το μάθημα των θρησκευτικών.

Παράλληλα, κατατέθηκε καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ εναντίον του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της μη συμμόρφωσής του με την απόφαση.

Στόχος των ενεργειών αυτών είναι να ανακαλέσει το Υπουργείο Παιδείας τις αντισυνταγματικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους και να αποκαταστήσει τη διαδικασία απαλλαγής εντός του τρέχοντος σχολικού έτους 2019 – 2020, χορηγώντας νέα μεταβατική προθεσμία για να υποβληθούν εκ νέου όσες υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής δεν είχαν υποβληθεί κανονικά. Παράλληλα, να καταστραφούν όσες υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν τη φράση «δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», καθόσον έχει ήδη κριθεί ότι τα στοιχεία αυτά έχουν συλλεχθεί από τα σχολεία κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Συντάγματος.

Σε περίπτωση που η υπόθεση δεν επιλυθεί από το Υπουργείο Παιδείας και τα εθνικά δικαστήρια εντός των επόμενων ημερών, οι αιτούντες θα προσφύγουν στο ΕΔΔΑ, το οποίο έχει πρόσφατα ασχοληθεί με το γενικότερο θέμα.

Πηγή: Candiadoc

https://www.facebook.com/vsotiropoulos/posts/10157673056974854

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter