Κρήτη «Νυκτερίδα»: Thik Globally, Act Locally

Το Φεστιβάλ γεύσεων στο 360 Cocktail Bar Restaurant συνεχίζεται και ήρθε η σειρά για την «μάχη της Κρήτης». Ο πόλεμος γεύσεων έρχεται από το εστιατόριο «Νυκτερίδα» και συναντηθήκαμε με τον chef Γιάννη Καλούτση, την αδελφή του Φλωρεντίνη Καλούτση και τα χειροποίητα παστέλια της και τον sous chef Παντελή Χαζηράκη.

Ρωτήσαμε τον Γιάννη για το μενού που έφερε στο κέντρο της Αθήνας. «Φέραμε αποκλειστικά κρητικά προϊόντα, όπως το σταμναγκάθι και τα άγρια ραδίκια, τα τυριά του νησιού, αρνάκι και κυδώνια με ξηρούς καρπούς». Η κρητική κουζίνα διατηρεί το παραδοσιακό του χαρακτήρα της; «Υπάρχουν τα παραδοσιακά μαγαζιά, όπως υπάρχουν και αυτά που έχουν πιο ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Στην «Νυκτερίδα» κρατάμε το ίδιο ύφος της παράδοσης από το 1933, όταν το άνοιξε ο πατέρας του ιδιοκτήτη. Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες συνταγές με τότε και αυτό αρέσει και στους ντόπιους, αλλά και στους τουρίστες που ανακαλύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα γεύσεων του νησιού. Αλλωστε πολλά μαγαζιά αρχίζουν και αλλάζουν το ύφος τους, φέρνοντας παραδοσιακές συνταγές, ακόμα κι αν τις τροποποιούν κάπως, σύμφωνα με το στυλ τους».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, αξίζει να αναφέρουμε πως πρόγονος του Γιάννη και της Φλωρεντίνης είναι η Φλωρεντίνη Σκουλούδη, η οποία ήταν αυτή που σχεδίασε πρώτη πάνω στο χαρτί, στις αρχές του 20ου αιώνα, και στη συνέχεια μετέφερε σε υφαντά και έπιπλα, τα σημαντικότερα σχέδια του μινωικού πολιτισμού και η πρώτη γυναίκα που έδωσε δουλειά και σε άλλες γυναίκες, έχοντας αφήσει ένα ανεκτίμητο έργο πολιτισμού.

Καλωσόρισμα

Καλωσόρισμα

Χυμός από άγρια ραδίκια

Ορεκτικό

Ορεκτικό

Απάκι με σάλτσα πορτοκάλι, μέλι, δεντρολίβανο με πίτα

Σαλάτα

Σαλάτα

Καρδιές αγκινάρας, κουκιά, κάστανα, σύκο, κουκουνάρι και ντοματίνια ντρεσαρισμένα με χυμό λεμονιού, χαρουπόμελο και αγουρέλαιο

Κυρίως

Κυρίως

Κατσικάκι γεμιστό με ανθότυρο, μυρωδικά, πατάτα οφτή, σταμναγκάθι σοτέ με σάλτσα κόκκινου Ρωμαϊικου

Γλυκό

Γλυκό

Κυδώνι ψητό με αμπαρόριζα, γεμιστό με ξηρούς καρπούς και σάλτσα γιαουρτιού

Χειροποίητα παστέλια της Φλωρεντίνης Καλούτση ...
Από αριστερά: Φλωρεντίνη Καλούτση, Παντελής Χαζηράκης (sous chef) Γιάννης Καλούτσης (chef) Γιάννης Πατσόπουλος (chef 360) Φωτο3: Καλωσόρισμα
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.