Κρήτη: Σε απόγνωση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – δεν πήραν τα 800 ευρώ

Κρήτη: Σε απόγνωση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – δεν πήραν τα 800 ευρώ

«Μαύρο» Πάσχα, με τις «μαύρες» ημέρες γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να συνεχίζονται, πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης.

Μόνο στον νομό Ηρακλείου δε σταματούν να δέχονται μηνύματα απόγνωσης και ανέχειας οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις κατηγορίες εποχικών εργαζομένων που σήμερα, όσο ποτέ, βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης φτώχιας.

Η πρώτη κατηγορία είναι όσοι έπρεπε να πάρουν επίδομα ανεργίας και δεν το έχουν πάρει. Η δεύτερη κατηγορία είναι όσοι έπρεπε να κάνουν αίτηση για τα 800 ευρώ αλλά το σύστημα “Εργάνη” δεν τους “άφησε”.

Και η τρίτη και χειρότερη κατηγορία είναι εκείνοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν έχουν δικαιώματα ούτε για επίδομα εργασίας ούτε για τα 800 ευρώ και δεν έχουν ένα ευρώ ούτε για το γάλα των παιδιών τους.

Κραυγή απόγνωσης κατέγραψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες για όλον αυτό τον κόσμο, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες για να στηρίξει τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, σε επικοινωνία με τον πρόεδρό τους στον νομό και στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους Νίκο Κοκολάκη.

«Ενώ η υπουργική απόφαση ήταν ξεκάθαρη, ότι θα έπαιρναν παράταση όσοι ήταν στο Ταμείο Ανεργίας και έληγε η περίοδος αυτή στο πρώτο τρίμηνο του 2020, τελικά έμειναν απλήρωτοι πάρα πολλοί συνάδελφοί μας, αφού, παρά την παράταση αυτή, δεν πιστώθηκε στον λογαριασμό τους αυτό το ποσό πριν το Πάσχα, με αποτέλεσμα να περάσουν πραγματικά “μαύρο” Πάσχα αυτοί και οι οικογένειές τους. Και πρέπει να πούμε ότι την ευθύνη την έχει η διοίκηση του ΟΑΕΔ από την Αθήνα, γιατί από ‘κει εξαρτώνται όλες οι διαδικασίες. Για να πληρωθεί ο κάθε εργαζόμενος, πρέπει να “κοπούν” κάποιες διοικητικές πράξεις από Αθήνα. Μετά έρχονται στους κατά τόπους οργανισμούς του ΟΑΕΔ οι αποφάσεις πληρωμών και παίρνουν την έγκριση. Και μετά γυρνάνε πάλι πίσω και γίνεται η πληρωμή…».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου κατηγορεί τον διοικητή του ΟΑΕΔ επειδή, όπως λέει, «βγήκε και ανακοίνωσε ψευδώς την πληρωμή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Έκανε λάθος; Γιατί δεν ενημερώθηκε τότε σωστά από τις υπηρεσίες του; Αυτός έχει την ευθύνη να το κάνει. Και δε θα έπρεπε να βγει και να ανακοινώσει τέτοιες πράγματα όταν δεν ήταν αλήθεια», σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη. Ο συνδικαλιστής καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την άμεση πληρωμή των υπόλοιπων ξενοδοχοϋπαλλήλων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι δικαιούχοι έμειναν έξω…

Από ‘κει και πέρα, έμειναν έξω, όπως λέει ο κ. Κοκολάκης, και πάρα πολλοί δικαιούχοι ξενοδοχοϋπάλληλοι των 800 ευρώ. «Είναι πάρα πολλοί που, ενώ άνοιξαν τα ξενοδοχεία και τους έβαλαν στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης, δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να κάνουν την αίτηση για τα 800 ευρώ επειδή το “Εργάνη” τούς “πέταγε έξω”. Επομένως, θα πρέπει όλοι αυτοί άμεσα να συμπεριληφθούν…».

Χωρίς ούτε ένα ευρώ – «Μέριμνα για αυτές τις οικογένειες»

Στο μεταξύ, πάρα πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν ούτε ευρώ στην τσέπη. «Θα πρέπει και γι’ αυτούς που δεν μπήκαν ούτε στο Ταμείο Ανεργίας, ούτε στο καθεστώς των 800 ευρώ να ληφθεί μέριμνα», λέει ο κ. Κοκολάκης. Μάλιστα, η συνδικαλιστική οργάνωση φρόντισε το Πάσχα και μοίρασε αρνιά αποκλειστικά σε αυτές τις οικογένειες, ως μια κίνηση καθαρά συμβολική που θα έπρεπε να έχει γίνει από το ίδιο το κράτος.

Πηγή: Νέα Κρήτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter