Κρήτη: Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Κατολισθήσεις και υπερχείλιση ποταμών

Κρήτη: Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Κατολισθήσεις και υπερχείλιση ποταμών

Η «Ωκεανίς» συνεχίζει να σαρώνει την Κρήτη, κυρίως στα δυτικά του νησιού που ήδη είχαν επηρεαστεί σημαντικά από την προηγούμενη κακοκαιρία «Χιόνη»ενώ ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές. 

Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo έως το πρωί της Δευτέρας ήσαν στην Ασή Γωνιά των Χανίων (βροχόπτωση 192 χιλιοστών μέσα στις δέκα πρώτες ώρες της ημέρας), στο Σέμπρωνα Χανίων (133), στις Βρύσες Χανίων (84), στον Αλικιανό Χανίων (80) και στους ‘Αγιους Πάντες Χανίων (65).

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι στον ΒΟΑΚ

Με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην Εθνική Οδό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στο Φόδελε, εξαιτίας πτώσεων βράχων και χώματος.

Προβλήματα με κατολισθήσεις και στην εθνική στο ύψος των Σισών, επίσης στο ύψος της Σκεπαστής αλλά και στο δρόμο Ηρακλείου – Μοιρών όπου στο ύψος πριν το Σίβα καταγράφονται κατολισθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Χανιά: Κλειστά σχολεία λόγω της κακοκαιρίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη «Φωνή του Μαλεβιζίου», λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης, ο ποταμός “Πανδομάνδρης” έχει υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα η Τ.Κ.Φόδελε να κλείσει πρόχειρα το δρόμο, στο ύψος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο σημείο της επαρχιακής οδού όπου συνδέεται το Φόδελε με το Μάραθος. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και από την άλλη πλευρά.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από το Φόδελε αλλά και από άλλα σημεία. H τροχαία βρίσκεται στο σημείο και ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Όλες οι υπηρεσίες της Κρήτης στα Χανιά βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου κύματος κακοκαιρίας ενώ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει σήμερα στις 12:30. 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια σε αρκετά σημεία του βόρειου οδικού άξονα να μην κλείσουν οι δρόμοι.

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες “ιρλανδικές” διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».

Επί ποδός η πυροσβεστική

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών. Η Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, κοπές δέντρων και έλξεις ακινητοποιημένων οχήματων. Με 7 συνεργεία και 14 άτομα προχώρησε σε 15 αντλήσεις υδάτων, 4 κοπές δέντρων και 4 έλξεις οχημάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter