Κρίση δίχως έλεος

Μπορεί οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επαίρονται ότι διασώζουν την οικονομία, τα νοικοκυριά όμως φαίνεται να έχουν τελείως διαφορετική άποψη.

Oταν ο υπουργός (υπό) Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης αυτοθαυμάζεται στα κανάλια ότι οι Ελληνες μες στην πανδημία δεν ξοδεύουν και μπορούν και αποταμιεύουν, αλλά ταυτόχρονα η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει ότι το 81,8% των νοικοκυριών δεν μπορεί να βάλει στην άκρη ούτε 1 ευρώ, τότε είναι σίγουρο ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Η έρευνα είναι αποκαλυπτικότατη για το τι έχει καταφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε δεκαεννιά μήνες.

Ας δούμε μερικά νούμερα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη. Για το 43,4% των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα διαρκεί μόνο 19 ημέρες! Κατά 11,5% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ κατά 27,2% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών που βασίζεται σε έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 52,8% των νοικοκυριών θεωρεί τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας «ανεπαρκή» ή «μάλλον ανεπαρκή», ενώ το 27,9% έχει τουλάχιστον ένα μέλος στην ανεργία.

Η ψαλίδα της οικονομικής ανισότητας άνοιξε καθώς ένα στα τέσσερα νοικοκυριά παραμένει στα όρια της φτώχειας, ενώ αυξήθηκαν ελαφρά αυτά που ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτά προτού αρθούν τα μέτρα-ασπιρίνες, των οποίων έχει ήδη προαναγγελθεί η λήξη. Αποκαλύπτεται σε όλο της το φάσμα η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάτι όμως που αν δεν αλλάξει άμεσα, θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη.