Κρίση στη Βρετανία μετά τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit – «Βροχή» οι παραιτήσεις

Κρίση στη Βρετανία μετά τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit – «Βροχή» οι παραιτήσεις

Μπορεί η Τερέζα Μέι να κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit και αυτή να πέρασε από υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης ωστόσο, πολλοί υπουργοί της εξέφρασαν χθες τις επιφυλάξεις τους με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη οι παραιτήσεις.

Από το πρωί η μία παραίτηση διαδέχεται την άλλη. Σε ομιλία της που βρίσκεται σε εξέλιξη στο βρετανικό Κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι προσπαθεί να υπερασπιστεί τη συμφωνία που έκανε με τις Βρυξέλλες αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση Κάμερον προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα χωρίς να έχει εμπεριστατωμένο σχέδιο για το Brexit.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπάθησε για μία ακόμη φορά να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές και υπουργούς ότι το λεγόμενο backstop, η ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, είναι ωστόσο μονόδρομος. «Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα επιλυθεί καλύτερα μέσω των μελλοντικών σχέσεων», επεσήμανε υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι το backstop είναι μία προσωρινή και όχι μία μόνιμη λύση.

Επιμένοντας σε όλους τους τόνους ότι εργάζεται για το συμφέρον του βρετανικού λαού, η Μέι τόνισε ότι πολιτικός στόχος είναι η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέσσερις παραιτήσεις από το πρωί

Ένα ντόμινο παραιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Η τελευταία παραίτηση ήρθε από την υφυπουργό για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Με βαθιά λύπη και μετά από σκέψη σκέφτηκα ότι πρέπει να υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου ως υφυπουργός του Brexit. Ευχαριστώ για την ευκαιρία». 

_x000D_
_x000D_

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Την παραίτησή της υπέβαλε επίσης λίγα μόλις λεπτά νωρίτερα και η υπουργός αρμόδια για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολουθεί αυτές του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ, και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Στην επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

_x000D_
_x000D_

Ο δεύτερος υπουργός που υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτησή του ήταν ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σήμερα, παραιτήθηκα από υπουργός αρμόδιος για το Brexit. Δεν μπορώ, με καθαρή συνείδηση, να υποστηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την Ε.Ε.», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ράαμπ και συνοδεύει το μήνυμά του με την επιστολή παραίτησης, στην οποία εκφράζει τον σεβασμό και τη στήριξή του στην Τερέζα Μέι.

Πρόκειται για την πιο ηχηρή παραίτηση απ’ όλες αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά του μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

_x000D_
_x000D_

Λίγο νωρίτερα, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Shailesh Vara υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.

«Με μεγάλη λύπη υπέβαλα την παραίτησή μου από υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό», έγραψε στο twitter ο Shailesh Vara, ανεβάζοντας μαζί και την επιστολή παραίτησης.

_x000D_
_x000D_

Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC. 

«Βουτιά» για τη λίρα

Από τις εξελίξεις δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η λίρα η οποία σημειώνει «βουτιά» έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά τις παραιτήσεις. 

Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

«Η παραίτηση του Ράαμπ απλά τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura. «Από την άλλη μεριά όμως η Τερέζα Μέι έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων (από υπουργούς)».

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις 25 Νοεμβρίου

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30», τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter