Κρίση στην Ουκρανία: Για έλλειψη αλληλεγγύης κατηγορείται η Γερμανία από τους συμμάχους

Κρίση στην Ουκρανία: Για έλλειψη αλληλεγγύης κατηγορείται η Γερμανία από τους συμμάχους

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κατηγορείται για έλλειψη αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία για την άρνησή της να στείλει οπλισμό στην τελευταία. Σε πολλές πρωτεύουσες δυτικών χωρών κυκλοφορεί η κατηγορία ότι η Γερμανία είναι πολύ χαλαρή απέναντι στην Ρωσία. Ακόμα και στο Βερολίνο, η αντιπολίτευση επισημαίνει τις αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τράβηγμα στο αυτί

Αρκετά παράπονα έχουν ακουστεί για την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να μην πράξει όπως έκαναν οι ΗΠΑ, οι βαλτικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία. Στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο, Βαντίμ Πριστάικο, αναπόλησε την ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι οι ουκρανοί ακόμα θυμούνται τι έκανε η Γερμανία στην χώρα τους εκείνη την περίοδο.

Στην ίδια τη Γερμανία, τα δύο κυριότερα Μέσα του συντηρητικού εκδοτικού οίκου Άξελ Σπρίνγκερ κατάφεραν τα χτυπήματα εκ των έσω: στη Die Welt, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα, είπε ότι είναι απογοητευμένος από την επιλογή της Γερμανίας να μην παραδώσει όπλα στην πατρίδα του. Από την άλλη, η σκανδαλοθηρική Bild, που έχει μακράν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην χώρα, φιλοξένησε άρθρο γνώμης του δημάρχου Κιέβου, του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, που καυτηρίασε την στάση της Γερμανίας η οποία δεν βοηθά ένα φίλο σε ανάγκη.

Διπλωματική κρίση

Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η ώθηση σε παραίτηση του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχου Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, τα σχόλια του οποίου έριξαν νερό στο μύλο όσων ισχυρίζονται ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πολύ ανεκτικός απέναντι στο Κρεμλίνο. Σε μια συνεδρίαση μιας δεξαμενής σκέψης την Παρασκευή στο Νέο Δελχί, ο ναύαρχος Σένμπαχ όχι μόνο περιέγραψε ως «ανοησίες» την ιδέα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στην Ουκρανία αλλά είπε επίσης ότι η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία είναι μη αναστρέψιμη.

Ακόμα κι αν ο Σένμπαχ παραδέχθηκε γρήγορα το λάθος του, οι δηλώσεις του προκάλεσαν ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Ουκρανία,  η οποία κάλεσε την γερμανίδα πρέσβειρα στην χώρα, Άνκα Φέλντουσεν, για εξηγήσεις. Επίσης, η Γερμανία κατηγορείται ότι είναι «μαλακή» απέναντι στη Ρωσία εξ αιτίας του Nord Stream 2. Ο Σολτς για να αποφύγει να σχολιάσει τις πολιτικές προεκτάσεις από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου που μεταφέρει ο αγωγός, έκανε λόγο τον Δεκέμβριο για ένα ιδιωτικό έργο, πράγμα για το οποίο επικρίθηκε ακόμα και από τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησής του, τον συνεπικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Δυσαρέσκεια πέραν του Ατλαντικού

Από τότε ο καγκελάριος έχει προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία δεν θα έβαζε σε λειτουργία τον αγωγό αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ, που η αναποφασιστικότητα άρχιζε να ενοχλεί, χαιρετίστηκε με ανακούφιση. Φαίνεται όμως ότι δεν συμφωνεί όλος ο αμερικανικός Τύπος για την στάση της Γερμανίας, καθώς η Wall Street Journal δημοσίευσε την Δευτέρα ένα βιτριολικό άρθρο με τίτλο: «Είναι η Γερμανία ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ; Nein». Σε αυτό συγκεντρώνει τα πυρά της στην οικονομική σχέση που έχει αναπτύξει η Γερμανία τόσο με την Ρωσία όσο και με την Κίνα, που δέχεται μεγάλο μέρος των εξαγωγών της. Έτσι, υπογραμμίζει το κενό που χωρίζει την αμερικανική ελίτ από την χώρα που μεταπολεμικά θεωρείτο η κύρια σύμμαχός της στην Ευρώπη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter