Κρίση στην Ουκρανία: Ο Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για «εισβολή»

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για «εισβολή»

Ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την Τρίτη την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή», αναφέρει το Associated Press. Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν εισχωρήσει σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δίστασε να την αποκαλέσει εισβολή.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ήταν απρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή», άλλαξε τη θέση του μετά από την πίεση από την Ουκρανία και τους συμμάχους όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις οικονομικές σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου μετά την αναγνώριση της κίνησης της Ρωσίας ως εισβολής. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση ήταν αρχικά διστακτική στο να αποκαλέσει την ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας «εισβολή» επειδή ο Λευκός Οίκος ήθελε να δει τι θα έκανε στην πραγματικότητα η Ρωσία. Μετά την αξιολόγηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για νέα εισβολή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: «Δεν έχουμε πρόθεση να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία» – Νέες εκρήξεις στο Ντόνετσκ

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Φάινερ, κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Είπε ότι η λέξη “τελευταία” ήταν σημαντική.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να αρχίσει να αναφέρεται στις ενέργειες της Ρωσίας ως «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να μιλήσει για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Για εβδομάδες, οι δυτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια εισβολή, καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει περίπου 190.000 στρατιώτες σε τρεις πλευρές της γειτονικής Ουκρανίας.

Προειδοποίησαν ότι μια επίθεση θα προκαλούσε τεράστιο απολογισμό σε θύματα, ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη και οικονομικό χάος σε όλο τον κόσμο και υποσχέθηκαν γρήγορες και αυστηρές κυρώσεις εάν οι απειλές πραγματοποιηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έρχονται.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: «Παράνομη» και «μονομερής» η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter