Κρίση στο Κόσοβο: Για στάση κατευνασμού υπέρ της Σερβίας κατηγορεί τη Δύση ο Κούρτι

Κρίση στο Κόσοβο: Για στάση κατευνασμού υπέρ της Σερβίας κατηγορεί τη Δύση ο Κούρτι

Την έντονη αντίδραση του κοσοβάρου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι προκαλεί η στάση των ΗΠΑ στα μέτρα κλιμάκωσης της βίας και της έντασης στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνησή του σε βάρος της σερβικής κοινότητας της περιοχής.

Μιλώντας στο Politico.eu, ο Κούρτι προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνησή του σαν το «θύμα» της υπόθεσης και τη Σερβία σαν «το χαϊδεμένο της Δύσης», εκφράζοντας μάλιστα την κατάπληξή του για την αντίδραση της Ουάσιγκτον που οδήγησε στην ακύρωση των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στο Κόσοβο.

«Έχουμε μία μικρή διαφορά προσέγγισης του θέματος…νομίζω πως οι κυρώσεις σε βάρος του Κοσόβου ήταν δυσανάλογες και άδικες» είπε ο Κούρτι συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Εξεπλάγην από την υπερβολική» αντίδραση των ΗΠΑ συνέχισε ο ίδιος. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μία συνάντηση με τον σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγορώντας ωστόσο «την δημοκρατική Δύση για στάση κατευνασμού απέναντι στη Σερβία».

Πριν τις δηλώσεις του Άλμπιν Κούρτι στο Politico.eu, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε αντιδράσει στις προσπάθειες επιβολής νέων Αλβανών δημάρχων στις πόλεις όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι κάτοικοι τονίζοντας πως η απόφαση της Πρίστινας «να αναγκάσει την πρόσβαση (των «εκλεγέντων» δημάρχων) στα κτίρια των δημοτικών αρχών όξυνε έντονα και αχρείαστα τις εντάσεις».

Ο Μπλίνκεν μάλιστα πρότεινε στην κυβέρνηση του Κούρτι να εξασφαλίσει την διεκπεραίωση των «καθηκόντων» των «εκλεγμένων δημάρχων από εναλλακτικές τοποθεσίες εκτός δημαρχείων και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από εκεί».

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter