Κρίση τραπεζών: Το παρασκήνιο της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS – Πώς έγινε το deal

Κρίση τραπεζών: Το παρασκήνιο της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS – Πώς έγινε το deal

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη παγκόσμιου τραπεζικού ντόμινο οδήγησαν τις ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας να πιέσουν για την εύρεση λύσης σχετικά με τη Credit Suisse. Υπό τον φόβο ενός ακόμα κραχ, επετεύχθη εν τέλει συμφωνία με την UBS να εξαγοράζει την άλλοτε κραταιά αντίπαλό της, Credit Suisse, μία διαδικασία που σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόνο εύκολη δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Διαβάστε σχετικά: H Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Οι διεργασίες μεταξύ των ελβετικών αρχών και της UBS διήρκησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο ο στόχος ήταν να επιτευχθεί deal πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζών ήταν συνεχείς και μάλιστα το Σάββατο, στελέχη άφηναν να διαρρεύσει ότι υπήρχε χάσμα.

Το πρωί της Κυριακής, δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των Financial Times αποκάλυψαν ότι… αχνοφαίνεται «λευκός καπνός», παρά το γεγονός πως η πρόταση της UBS θεωρήθηκε ως μη αποδεκτή αρχικά από τους Σαουδάραβες οι οποίοι αποτελούν βασικούς μετόχους στην τράπεζα που βρισκόταν υπό κρίση.

Για να αποφευχθεί ένα -μοιραίο για τις αγορές- αδιέξοδο, οι ελβετικές αρχές που διετέλεσαν ρόλο διαμέσου στις διαπραγματεύσεις, πρότειναν την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse, σε περίπτωση που εν τέλει ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη UBS.

Εν τέλει, η συμφωνία έκλεισε με το ποσό των 3 δισ. ευρώ (3 δισ. ελβετικά φράγκα), με την πώληση να πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου, με ανταλλαγή μετοχών σε τιμή 0,76 ευρώ η μία, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Μεγάλοι ηττημένοι του deal, οι μέτοχοι οι οποίοι αναμένεται να χάσουν 16 δισ. ευρώ (16 δισ. ελβετικά φράγκα) και θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse.

Πλέον, η UBS γίνεται «ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο με έδρα την Ελβετία», όπως σημειώθηκε σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου «Η UBS θα παραμείνει σταθερή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της UBS, Κόλμ Κέλεχερ, πρόεδρος του νέου Ομίλου UBS-Credit Suisse.

«Η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τη θέση της UBS ως ο κορυφαίος παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου με έδρα την Ελβετία, με περισσότερα από 3,4 τρισ. δολάρια επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμένη βάση, δραστηριοποιούμενος στις πιο ελκυστικές αναπτυσσόμενες αγορές. Η συναλλαγή ενισχύει τη θέση της UBS ως η κορυφαία τράπεζα στην Ελβετία. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν κορυφαίο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ».

Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στο κατά πόσο θα είναι εφικτό να κατευνάσει η προβλεπόμενη «θύελλα» μετά την εξαγορά της Credit Suisse σε… τιμή ευκαιρίας για την UBS, ή θα συνεχιστούν οι κλυδωνισμοί…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter