Κρίση τραπεζών: Τρόμος από τη «βουτιά» στη μετοχή της Deutsche Bank – Έκτακτη σύσκεψη στις ΗΠΑ

Κρίση τραπεζών: Τρόμος από τη «βουτιά» στη μετοχή της Deutsche Bank – Έκτακτη σύσκεψη στις ΗΠΑ

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές η είδηση της κατάρρευσης της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία κατέγραψε μείωση της τάξης του 14% την Παρασκευή, εντείνοντας την ανησυχία πως δεν έχουν περιοριστεί ακόμα τα χειρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας κατέγραψαν πτώση της τάξης του 21% της αξίας τους από την αρχή του έτους. Μόνο την Παρασκευή η πτώση ήταν πάνω από 14%. 

«Το υποκείμενο συναίσθημα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό και σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θέλει να πάει στο Σαββατοκύριακο με ρίσκο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Jan von Gerich στο Reuters. «Είναι πολύ ασταθές και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν», ανέφερε ο ίδιος.

Εν μέσω της αστάθειας της αγοράς, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις τράπεζες της ηπείρου, με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να διαβεβαιώνουν την Παρασκευή ότι το σύστημα είναι σταθερό.

Ειδικότερα, ο κ. Σολτς τόνισε πως το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό νε φόντο τις νέες πιέσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου. «Η Deutsche Bank είναι πολύ κερδοφόρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», συμπλήρωσε.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Έκτακτη σύγκληση του εποπτικού συμβουλίου στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται την Παρασκευή να προεδρεύσει κεκλεισμένων των θυρών έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC).

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο της συνεδρίασης, η οποία λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Το σώμα, το οποίο αποτελείται από τη Γέλεν και τους επικεφαλής της Fed, της FDIC και της SEC, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πηγή: Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Νέα «αιμορραγία» στα Χρηματιστήρια: «Βουτιά» η μετοχή της Deutsche Bank, νέοι φόβοι για τις τράπεζες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter