Κρίσιμες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία – Κοντά σε ιστορική νίκη το Σιν Φέιν

Κρίσιμες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία – Κοντά σε ιστορική νίκη το Σιν Φέιν

Στις κάλπες προσήλθαν την Πέμπτη εκατομμύρια πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία για τις πιο σημαντικές εκλογές τα τελευταία 100 χρόνια.

Οι προβλέψεις δείχνουν ιστορικής σημασίας επικράτηση του φιλοϊρλανδικού κόμμα κόμματος Σιν Φέιν το οποίο αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 90 εδρών της Βουλής,  για πρώτη φορά, αυξάνοντας την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει ένα δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας.

Κεντρικοί πυλώνες της εκστρατείας του κόμματος ήταν οι υποσχέσεις για καταπολέμηση των αυξήσεων στο κόστος ζωής και βελτίωση του συστήματος υγείας. Το DUP, αντιθέτως, που υποστηρίζει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε κατ’ επανάληψιν τους ψηφοφόρους ότι αν ρίξουν τώρα μια ψήφο στο Σιν Φέιν, σύντομα θα κληθούν να ξαναψηφίσουν για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα φέρνει το φιλοϊρλανδό Σιν Φέιν πολύ κοντά στο να κερδίσει τις περισσότερες έδρες και να κερδίσει έναντι του φιλοβρετανικού DUP. Ωστόσο, ορισμένοι ακαδημαϊκοί λένε ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με το ότι η πλειοψηφία επιδιώκει μια ενωμένη Ιρλανδία.

«Όσοι δεν θα ψηφίσουν για τα ενωτικά κόμματα θα ψηφίσουν για το Κόμμα Συμμαχίας του κέντρου, που κλίνει κυρίως προς την Ένωση για ρεαλιστικούς οικονομικούς λόγους. Οπότε, ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα, δεν είναι πολύ πιθανό να γίνει στο εγγύς μέλλον», δηλώνει ο καθηγητής Ιστορίας Πολ Μπιου.

Σε περίπτωση νίκης πάντως του Σιν Φέιν θα χρειαστεί να σχηματισθεί κυβέρνηση όχι μόνο στο Μπέλφαστ αλλά και στο Δουβλίνο. Το Σιν Φέιν φαίνεται να εκτοπίζει όλο και περισσότερο τα δύο παραδοσιακά ιρλανδικά κόμματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter