ΣΥΡΙΖΑ: Απούσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις εξελίξεις στο λιβυκό ζήτημα

ΣΥΡΙΖΑ: Απούσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις εξελίξεις στο λιβυκό ζήτημα

Ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης εξέδωσε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε αυτη κατακρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποτυχία στην εξωτερική πολιτική καθώς βρίσκεται αποκλεισμένη από τα διεθνή φόρα σχετικά με το μέλλον της Λιβύης, συναίνεσε στη συμμετοχή στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων χωρίς ανταλλάγματα και δεν κατάφερε να πείσει την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να δηλώσει την αντίθεσή του στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου, κάτι που έκανε η ευρωομάδα της Αριστεράς.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα “αναμένει” την πρόσκλησή της στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά φαίνεται ότι δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για αυτό. Αντιθέτως, τα Συμπεράσματα της Διαδικασίας αναφέρουν ρητά (άρθρο 54) ότι στη Διεθνή Επιτροπή που ιδρύεται υπό τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων (και στις σχετικές υποεπιτροπές) θα συμμετάσχουν “όλες οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου”.

2. Την ιδία στιγμή, η Ελλάδα συναίνεσε χθες στην συνέχιση της Επιχείρησης Sophia για την επιτήρηση του εμπάργκο οπλών έξω από τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της 10ης Δεκεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ανωτέρω συζήτηση για να πιέσει τους εταίρους μας υπέρ των συμφερόντων της χωράς, αλλά και να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παράνομη συμφωνία Τουρκιάς-Λιβύης Αντ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός προτίμησε να διατυμπανίσει ότι θα “βάλει βέτο” εάν φτάσουμε στο σημείο οι Ευρωπαίοι να καλωσορίσουν λύση του λιβυκού που ενσωματώνει τα παράνομα μνημόνια.

3. Σε αντίθεση με την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ευρωομάδα της Αριστεράς – με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή της στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε επαφές την επόμενη περίοδο με ευρωπαϊκές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για να υποστηρίξει την συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις επερχόμενες πρωτοβουλίες για το λιβυκό ζήτημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter